Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 14

A.Butkevičius pažėrė naujienų – tarp jų siūlymas pusei milijono senjorų perskaičiuoti pensijas

Vyriausybės Strateginis komitetas pritarė esminėms socialinio modelio nuostatoms. Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad jau liepos mėnesį jos gali būti priimtos Seime. Tarp siūlymų – mažinti mokesčius darbdaviams, trumpinti darbuotojų atleidimo terminus, keisti pensijų skaičiavimo sistemą.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak A.Butkevičiaus, nuveiktas didžiulis darbas. Visi teisės aktai turėtų būti galutinai baigti svarstyti ir į Vyriausybę atkeliauti gegužės 29 d. Tada jie bus teikiami Seimui.

Pamažu bus mažinama darbdavių mokestinė našta. Tikimasi socialinio draudimo mokesčius sumažinti 12 proc.  Negaunamos „Sodros“ pajamos bus kompensuojamos iš valstybės biudžeto.

„Žinant, kokios niūrios demografinės padėties prognozės piešiamos Lietuvai, privalome atsižvelgti į tai, ir demografinę padėtį gerinti, skatinant dirbančias mamas.

Todėl siūlau nepritarti mokslininkų pasiūlymui priimti Ligos ir motinystės socialinio draudimo pataisas, pagal kurias vaiką iki 2 metų auginantys tėvai nebegalėtų tuo pačiu metu gauti visos 40 proc. dydžio išmokos ir darbo užmokesčio. Siūlau palikti galioti esamą tvarką. Taip pat siūlau, kad darbo vieta auginančiai mamai būtų išsaugoma trejus metus, kaip yra dabar“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eurai

Pasak jo, Trišalė taryba sutarė dėl kai kurių naujojo socialinio modelio nuostatų. Pavyzdžiui, sutarta, kad apie įspėjimą dėl atleidimo iš darbo darbuotoją pakaks informuoti prieš mėnesį. Trijų mėnesių išimtis paliekama mažamečius vaikus auginančioms mamos ir žmonėms, kuriems iki pensijos liko mažiau nei 3 metai.

Atsisakyta garantinio fondo idėjos. Vietoje to siūloma nepriklausomai nuo darbuotojo stažo mokėti jam 2 vidutinių darbo užmokesčių išeitinę išmoką.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos paštas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lietuvos paštas

Premjeras užsiminė ir apie keičiamą pensijų skaičiavimo tvarką. Už atskirus metus bus renkami taškai atsižvelgiant į darbo užmokestį ir darbo stažą. Tai reiškia, kad apie 500 tūkst. žmonių bus perskaičiuotos pensijos.

Pamažu bus mažinama darbdavių mokestinė našta. Tikimasi socialinio draudimo mokesčius sumažinti 12 proc.  Negaunamos „Sodros“ pajamos bus kompensuojamos iš valstybės biudžeto.

„Manome, kad tai teigiamai atsilieps Lietuvos konkurencingumui. Tai turės įtakos naujų darbo vietų sukūrimui. Verslininkai turės galimybę padidinti darbo užmokestį darbuotojams. Tokia politika leis pritraukti investicijas iš užsienio“, – minėjo A.Butkevičius.

Pasak jo, pasiūlymų paketas didelis ir jis dar bus aptartas Seime. Tikimasi, kad iki liepos 1 d. bus rastas sutarimas ir įstatymų pakeitimai bus padaryti.

Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./„Sodra”
Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr./„Sodra”

Premjeras užsiminė ir apie keičiamą pensijų skaičiavimo tvarką. Už atskirus metus bus renkami taškai atsižvelgiant į darbo užmokestį ir darbo stažą. Tai reikš, kad apie 500 tūkst. žmonių bus perskaičiuotos pensijos.

Numatyta įvesti „Sodros“ lubas, kurios pamažu turėtų pasiekti 5 vidutinių šalies darbo užmokesčių ribą. Daugiau uždirbantys asmenys papildomų didesnių socialinio draudimo mokesčių nemokės.

Taip pat pensijas norima susieti su BVP augimu. „Bus priimta nauja formulė. Kai kada būdavo, kad dvejus ar trejus metus pensijos nebuvo didinamos, o vėliau jos buvo keliamos. Kai kuriais metais pensijos didėjo 24 proc., o kartais nieko. Pensijų augimas bus susietas su BVP“, – dėstė ministras pirmininkas.

Taip pat numatyta įvesti „Sodros“ lubas, kurios pamažu turėtų pasiekti 5 vidutinių šalies darbo užmokesčių ribą. Daugiau uždirbantys asmenys papildomų didesnių socialinio draudimo mokesčių nemokės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius