-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 22 /17:54

A.Dulkio pažadas savivaldybėms – nenurodinės, kurias ligonines uždaryti

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), siekdama Europos Sąjungos finansavimo, ruošia sveikatos priežiūros paslaugų tinklo pertvarką. Lietuva, pasak sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės, turi labiau vystyti ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas, o įstaigos – jungti struktūras. Inicijuodama pertvarką ministerija, pasak jai vadovaujančio Arūno Dulkio, nenurodinės savivaldybėms kurias ligonines uždaryti.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Nei Europos Komisija nenurodinės Lietuvai nei dėl vienos įstaigos, nei dėl vieno skyriaus. Mano asmeninis nusiteikimas ir mano komandos, kad aš nenurodinėsiu nė vienai savivaldybei, kuri ligoninė turi būti uždaryta, ar neturi būti uždaryta“, – dalyvaudamas opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdyje trečiadienį kalbėjo ministras A.Dulkys.

Jis teigė, kad Lietuva, siekdama europinio finansavimo, Europos Komisijai turi pateikti matymą, kas keisis pertvarkant sveikatos priežiūros įstaigų tinklą.

Investicijos ir pokyčiai yra suplanuoti judėjimui link ambulatorinių paslaugų.

„Investicijos ir pokyčiai yra suplanuoti judėjimui link ambulatorinių paslaugų, – teigė A.Dulkys.

– Mes kartu Europos Komisijai turime pateikti matymą, ar mes darysime pokytį, ar nedarysime. Nes visa 2021–2027 metų finansavimo esmė, kad įprastinėms funkcijoms pinigų neduos. Duos pinigus, investicijas tik tuo atveju, jeigu mes pademonstruosime susitarimą, kuriuo daromas pokytis.“

Sieks plėtoti ambulatorinę priežiūrą

Posėdyje dalyvavusi sveikatos apsaugos viceministrė D.Jankauskienė tikino, jog Lietuvoje „per daug išfragmentavome pirminę sveikatos priežiūrą“.

„Yra pirminės priežiūros centras, yra po 20, 30, o kai kur 8 ar 7 privatūs centrai, yra psichikos sveikata, kuri yra atskirta. Greitoji pagalba sau, odontologija sau. Įvairūs dalykai sau“, – vardijo ji.

Pasak viceministrės, Lietuva turi labiau vystyti ambulatorinę asmens sveikatos priežiūrą ir jungti įstaigas.

„Mums iš stacionarinės pagalbos pereinant link ambulatorinės, ką daro visas pasaulis, <...> reikia vystyti ambulatorinę priežiūrą. Ir mes ateiname su pinigais, ir sakome, vystykite ambulatorinę priežiūrą ir junkit savo struktūras – arba tinkliškai junkite su bendradarbiavimo sutartimis, arba struktūriškai junkite“, – kalbėjo D.Jankauskienė.

Ji sutiko, kad sveikatos apsaugos sistemoje tai – „grįžimas atgal“, bet jis esą pagrįstas.

Įstaigų bendradarbiavimo siekė ir A.Veryga

Tikslą iki kitų metų antrojo ketvirčio priimti Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pataisas, siekiant optimizuoti nacionalinių visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų tinklą, Vyriausybė įsirašė į programos įgyvendinimo planą.

„Yra Vyriausybės programoje priemonė, pagal kurią mes turime parengti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo išdėstymą, <...> remiantis bendradarbiavimo ir kompetencijos centrų modeliu.

Tą modelį naudojame tą patį, kokį ir COVID-19 [pandemijos] metu naudojom, kuomet penki regionai su koordinuojančia įstaiga tariasi tarpusavyje, susitaria ir visas tas modelis veikia. Jis jau veikia du metai ir tai pasiteisino“, – komentavo viceministrė D.Jankauskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danguolė Jankauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danguolė Jankauskienė

Įgyvendinti sveikatos apsaugos reformą bandė ir buvusio ministro, „valstiečio“ Aurelijaus Verygos vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija. Ja siūlyta pertvarkyti gydymo įstaigų valdymą bei ministerijai pavaldžių įstaigų tinklą.

A.Veryga žadėjo, jog įgyvendinus reformą nė viena ligoninė nebus uždaryta – esą tik peržiūrėtas jos paslaugų paketas, kur lovų trūksta, o kur yra jų perteklius, bet Seime ji nesulaukė reikiamos paramos ir žlugo.

Po to ministerijoje gimė analogiškas projektas dėl sveikatos priežiūros įstaigų savanoriško apsijungimo ir bendradarbiavimo keičiantis medikais, dalinantis informacinėmis sistemomis.

D.Gaižauską apkaltino mobingu

Frakcijos posėdyje kalbėjęs „valstietis“ Dainius Gaižauskas sukritikavo ministrą, kad šis kalbėdamas buvo nekonkretus.

„Šnekat atrodo, kai aš nuvažiuoju, mama mano bulves skuta ir pasakoja, ką išgirdo per radiją, apie viską, apie nieką ir nieko neina suprast. Žinokit, tai negerai“, – dėstė Seimo narys ir prašė įvardyti penkias konkrečias priemones, kaip bus valdoma COVID-19 pandemija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

Vertindamas politiko žodžius, ministras A.Dulkys teigė, jog D.Gaižauskas užsiima mobingu ir patyčiomis.

„Tokiomis minkštomis, sofistikuotomis priemonėmis jūs tiesiog imat ir žeminat. Jūs matyt galėtumėt būti tuo simboliu“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro, Vyriausybė kitą savaitę svarstys įvesti prievolę dėvėti kaukes.

„O pagrindinė žinutė – skiepytis. Matyt, aš tik trumpai“, – teigė A.Dulkys ir plačiau nebeatsakinėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius