-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 06 /13:42

Paaiškėjo, kada jaunesni kaip 65 metų gyventojai gaus skiepą nuo COVID-19

Gegužės 10 dieną Lietuva startuos su vieninga 55 metų ir vyresnių asmenų vakcinacija, o vėliau kas savaitę nuo COVID-19 bus skiepijamos vis jaunesnės žmonių grupės, teigia sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Planuojama, kad gegužės pabaigoje nuo COVID-19 bus skiepijami visi vyresni nei 16 metų gyventojai.

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys masinės vakcinacijos procesą Lietuvoje aptarė su savivaldybių merais.

Nori vieningumo

„Su merais kalbėjome, kad nuo gegužės 10 dienos startuotume su plačiosios visuomenės vakcinacija ir kiekvieną savaitę skiepijimas būtų atveriamas vis naujai amžiaus grupei.

Tai reiškia, kad nuo gegužės 10 dienos mes jau stengtumėmės būti vieningi visoje Lietuvoje ir sudaryti galimybes registruoti visur 55+ gyventojams“, – po pokalbio žurnalistams per spaudos konferenciją komentavo ministras.

Nuo gegužės 17 dienos, pasak jo, planuojama pradėti vieningai vakcinuoti 45 metų ir vyresnius gyventojus, nuo gegužės 24 dienos – 35 metų ir vyresnius gyventojus, o nuo gegužės 31-osios – visus kitus, kuriems daugiau kaip 16 metų.

Nepilnamečiai Lietuvoje šiuo metu gali skiepytis tik vieno gamintojo – „BioNTech“ ir „Pfizer“ – vakcina, kitos vakcinos skirtos gyventojams nuo 18 metų.

Tam, kad savivaldybės kas savaitę galėtų pereiti prie vis kitos grupės jaunesnių žmonių skiepijimo, joms nereikės įgyvendinti kokių nors kvotų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Prioritetinėms grupėms priskirtini, bet dar nevakcinuoti, gyventojai tai, ministro teigimu, galės padaryti bet kuriuo metu.

„Tikimės, kad šis planas nesikeis – taip norėtumėm, kad jis nesikeistų. Be abejo, jei vakcinų gamintojai nepakeis vakcinų pristatymo grafikų ar neatsitiks kažkokių kitų netikėtumų“, – komentavo A.Dulkys.

Sieks iki birželio galo paskiepyti 55–60 proc. žmonių

Jis atsargiai vylėsi, kad bent pirmąja vakcinos doze iki birželio pradžios ar vidurio bus paskiepyti apie 1,2 mln. šalies gyventojų, o birželio pabaigoje pirmąja doze bus suvakcinuoti bent jau 55–60 proc. Lietuvos gyventojų.

„Bet kas žino, gal tiekimai bus dar geresni nei dabar, kad turim informaciją“, – pridūrė A.Dulkys.

Planuojama, kad vieninga, nacionaliniu mastu veikianti registracijos skiepams sistema pradės veikti nuo gegužės 17 dienos.

„Registruotis bus galima spustelėjus savivaldybių svetainėse tam tikras nuorodas, taip pat – koronastop.lrv.lt puslapyje. <...> Taip pat veiks vienas skambučių centro numeris – karštoji linija 1808, kuriuo paskambinus būtų atsakyta į klausimas apie vakcinavimo procesą, pagelbėta užsiregistruoti vakcinai, jeigu nepavyktų registruotis elektroniniu būdu“, – pasakojo sveikatos apsaugos ministras.

Sistemoje, anot jo, vakcinacijai bus galima užregistruoti ir kitą asmenį, o jei asmuo neturės galimybės užsiregistruoti vakcinacijai internetu, tai bus galima padaryti savivaldybių nurodytais telefonų numeriais.

A.Dulkys teigė, kad šiai dienai jau 17 savivaldybių yra prisijungusios prie bendros registracijos sistemos, ruošiasi pereiti ir likusios.

Vilnius su vakcinacija pasistūmėjo kur kas toliau

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius teigė, jog registracijos sistema turėjo pradėti veikti anksčiau.

Jis svarstė, ar A.Dulkio pristatytas planas padės suvienodinti vakcinavimo procesus atskirose savivaldybėse.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Matėm ir tebematom įvairių improvizacijų: kai kas skiepija 45+, kai kas dar vargsta su 55+, kai kas ir su vyresnių gyventojų grupėmis, – kalbėjo jis. – Fundamentalus ministerijos tikslas – sulyginti ir Lietuvą pastatyti į vienu greičiu judantį vakcinavimo traukinį.“

Fundamentalus ministerijos tikslas – sulyginti ir Lietuvą pastatyti į vienu greičiu judantį vakcinavimo traukinį.

Bet, pavyzdžiui, Vilnius su vakcinacija pasistūmėjo jau smarkiai toliau – nuo penktadienio norėtų skiepyti 35 metų ir vyresnius gyventojus.

Čia, pasak M.Sinkevičiaus, problema: „Jei Vilnių bandome pastatyti į bendrą eilę, jis lyg ir atsiranda neapibrėžty, ką daryti, nes jau dabar skiepija jaunesnius piliečius.“

Ministras sutiko, kad taip lengvai sulyginti procesų atskirose savivaldybėse neišeis: „Neišeis čia taip lengvai nesusivienodinsi, nes ir epidemiologinė situacija skirtinga skirtinguose regionuose, ir ta pažanga, kuri yra šiuo metu.“

Dėl Vilniaus jis dar pažadėjo tartis.

Nuotolinė spaudos konferencija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius