Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 13 /17:06

A.Guoga traukiasi bijodamas apkaltos? Jis nurodomas įmonės generaliniu direktoriumi, bet tikina, kad nusišalino

Su Darbo partija į Seimą išrinktas parlamentaras Antanas Guoga antradienį parašė prašymą atsisakyti parlamentaro mandato. 15min gavo informacijos, kad nuo pernai rugpjūčio jis gali būti įmonės „Cypherpunk Holdings“ generalinis direktorius, nors Seimo nariams yra draudžiama eiti bet kokias kitas pareigas – už tai gresia apkalta. A.Guoga 15min tikino rudenį sustabdęs savo veiklą įmonėje, tačiau dar gruodį jis įmonės pranešimuose spaudai cituotas kaip jos vadovas.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija sprendimo dėl A.Guogos dar nėra priėmusi, komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė antradienį BNS sakė, kad A.Guoga prašo jo mandatą naikinti nuo sausio 14 dienos, ketvirtadienio.

„Cypherpunk Holdings“ yra Kanadoje įsikūrusi įmonė, kuri investuoja į technologijas ir kriptovaliutas.

Kandidatuodamas į Seimą A.Guoga minėtą įmonę įrašė savo privačių interesų deklaracijoje, tačiau nurodė esantis konsultantas, o ne generalinis direktorius.

Pernai rugpjūčio 4 dieną išplatintame įmonės pranešime teigiama, kad A.Guoga tapo jos generaliniu direktoriumi. Įmonės puslapyje jo tokios pareigos nurodomos ir dabar.

„Cypherpunk Holdings“ savo vadovą puslapyje pristato kaip žinomą investuotoją, verslininką, pokerio žaidėją, taip pat – buvusį Europos Parlamento narį.

Apie tai, kad jis yra Seimo narys, neužsimenama.

A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje
A.Guogos pristatymas įmonės puslapyje

A.Guoga: veikla įmonėje yra sustabdyta neterminuotam laikotarpiui

15min trečiadienį A.Guogai prisiskambinti nepavyko, tačiau jis sutiko situaciją pakomentuoti SMS žinutėmis.

„Atsakant į jūsų klausimą apie „Cypherpunk Holdings“ patikslinu, kad, dar iki tampant Seimo nariu, mano veikla įmonėje yra sustabdyta neterminuotam laikotarpiui. Esu tik investuotojas. Dėkoju už rūpestį ir linkiu gražios dienos“, – rašė A.Guoga.

Tačiau A.Guoga „Cypherpunk Holdins“ generaliniu direktoriumi bei prezidentu įvardijamas ir jos pranešimuose spaudai, išplatintuose jau tuo metu, kai ėjo Seimo nario pareigas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Antanas Guoga

Pavyzdžiui, jis minimas praėjusių metų gruodžio 30 dieną išplatintame pranešime apie naują investiciją į bendrovę NGRAVE.

„Komentuodamas investiciją „Cypherpunk Holdings“ prezidentas ir generalinis direktorius Antanas „Tony“ Guoga sakė: NGRAVE komanda yra smarkiai lyderiaujanti konkurencinėje kovoje ir puikiai papildo mūsų esamą privatumu pagrįstų elektroninių piniginių portfelį. Ši investicija į NGRAVE sudaro pagrindą mūsų tolimesniam dalyvavimui įmonės augime“, – rašoma pranešime, kurį galima rasti įmonės interneto tinklalapyje.

15min parašius A.Guogai, kad cituojamas pranešimuose kaip vadovas jau tada, kai buvo Seime, ir ten nėra informacijos, kad jis būtų sustabdęs veiklą, A.Guoga atrašė: „On „requested leave“ (paprašęs leidimo – aut.) tiesiog“.

Kanadoje „leaves of absence“, arba leidimai kurį laiką nedirbti darbo, numatyti atvejams, kai dėl įvairių priežasčių darbuotojas negali dirbti.

„Visus dokumentus, jeigu reikės, pateiksim. Dabar atgal į verslus“, – rašė A.Guoga 15min.

Paprašytas atsiųsti dokumentą, kuriuo sustabdė veiklą įmonėje, A.Guoga atsiuntė įmonės Investuotojų komiteto susirinkimo protokolą, kuriame teigiama, kad Tony Guoga pateikė prašymą nedirbti nuo lapkričio 11 dienos neribotą laiką.

Seimo nario priesaiką A.Guoga davė po dviejų dienų – lapkričio 13-ąją.

V.Sinkevičius: turėjo nutraukti bet kokius ryšius su įmone

Konstitucinės teisės ekspertas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Konstitucinės teisės katedros profesorius Vytautas Sinkevičius 15min trečiadienį sakė, kad Konstitucinis Teismas dar 2004 metų nutarime yra paskelbęs, kad Konstitucijoje įtvirtinti du draudimai: dirbti bet kokiose komercinėse įmonėse ir t.t., bei gauti kitą atlyginimą, išskyrus parlamentaro algą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Sinkevičius

„Kas yra tas darbas? Labai plačiai paaiškinta, kad nesvarbu, ar su sutartimi, ar be sutarties, ar tai nuolatinis darbas, ar tai vienkartinis kažkoks darbas, ar sezoninis, ar atstovavimas įmonės tiesioginis, ar garbės pareigos, Seimo nariui tai yra draudžiama. Šiuo atveju jokie sustabdymai, suspendavimai ir panašiai, negalimi, jis turi pasitraukti iš tų pareigų prieš duodamas priesaiką. Jis turi nutraukti visus ryšius su ta įmone.“

V.Sinkevičius pabrėžė, kad Seimo narys privalo nutraukti bet kokius ryšius – apskritai išeiti iš įmonės.

Bet kokie ryšiai turi būti nutraukti iki priesaikos davimo.

„Nesvarbu, ar jis už tai gauna, ar negauna atlyginimą, ar ta veikla nuolatinė, ar epizodinė. Tai yra kategoriškai draudžiama. Ir visus šiuos draudimus jis turi pašalinti iki priesaikos davimo“, – sakė jis.

Anot teisės eksperto, nors veikla ir sustabdyta, pareigos neatliekamos, jos liko – o tai ir draudžia Konstitucija.

„Ar jis atlieka konkretų darbą, ar neatlieka – negali užimti pareigų, neturi jokios reikšmės. Konstitucinis Teismas labai plačiai apima bet kokius ryšius su įmone. Bet kokie ryšiai turi būti nutraukti iki priesaikos davimo“, – pabrėžė V.Sinkevičius.

Seimo statutas numato, kad apkaltą Seimo nariui ir kitiems aukštiems pareigūnams, teisėjams ir pan. galima rengti, jei jie šiurkščiai pažeidė Konstituciją, sulaužė priesaiką, paaiškėjus, kad padarytas nusikaltimas.

Tačiau V.Sinkevičius pabrėžė, kad panašiais atvejais apkaltos proceso pradėti nė nereikia, nes Konstitucijoje yra numatyta, jog Seimo nario įgaliojimai nutrūksta ir tokiu atveju, jei jis „pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis“.

Anot profesoriaus, tam kad taip nutiktų, Seimas turėtų priimti nutarimą.

A.Guoga tikina, kad tokį būdą patarė teisininkas

Prieš išsiųsdamas dokumentą A.Guoga pats paskambino 15min žurnalistei.

Išgirdęs, kad konstitucinės teisės ekspertas pabrėžia būtinybę nutraukti visus saitus su įmone, o atsiriboti nepakanka, Seimą paliekantis politikas teigė, kad prieš tampant parlamentaru jam buvo patarta tokiu būdu sustabdyti veiklą įmonėje.

„Reiškia, turėjau turėt geresnį teisininką, turėjo patart dar geriau“, – kalbėjo jis.

„Tai aš esu neišėjęs iš daug įmonių. Čia yra investicinė įmonė, ji nevykdo absoliučiai jokios veiklos, ji investuoja, aš esu pagrindinis akcininkas, turiu dar šimtą įmonių. Tai aš tiesiog nesuprantu, kodėl mane puola“, – sakė A.Guoga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius