Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11

A.Izgorodinas: investuotojų pasitikėjimą Lietuva mažina ne tik valdžios veiksmai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, savo paskutinėje metinėje kalboje pažėrusi kaltinimų valdžiai dėl sumenkusio investuotojų pasitikėjimo Lietuva, nėra visiškai teisi, sako „SME Finance“ ekonomikos patarėjas. Pasak Aleksandro Izgorodino, sumažėjusį investuotojų pasitikėjimą lemia kompleksinės priežastys ir valdžios veiksmai tėra dalis jų.
Aleksandras Izgorodinas
Aleksandras Izgorodinas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Pagrindinė problema yra būtent nestabili situacija pasaulio ekonomikoje ir mažėjančios prekybos apimtys. Tai ir skatina krentantį investuotojų pasitikėjimą ir Lietuva šiuo konkrečiu atveju yra ne išimtis, mes einame su kitomis šalimis“, – BNS sakė A.Izgorodinas.

„Nestabilumo yra trys šaltiniai – pirmas dalykas yra prekybos karai (tarp JAV ir Kinijos – BNS), antras – krentančios pasaulio prekybos apimtys ir trečias, aišku, yra „Brexitas“. Investuotojų įmonės šiuo metu sėdi „ant adatų“ ir laukia, kas bus toliau“, – pridūrė ekonomistas.

Pasak A.Izgorodino, „valdančiųjų“ vykdomi ekonominės krizės aplinkybių ir Lietuvos banko (LB) veiklos tyrimai yra vienas iš faktorių, lemiančių sumažėjusį investuotojų pasitikėjimą Lietuvą, bet ne pagrindinis.

A.Izgorodinas taip pat pažymėjo, kad prezidentės metinėje kalboje ekonominėms problemoms tradiciškai buvo skiriamas kiek mažesnis dėmesys nei kitoms sritims.

„Man pasirodė, kad kalba šį kartą buvo labiau orientuota į politinį frontą (...). Ką aš matau teigiamo, kad buvo paliesti tam tikri svarbūs sektoriai, kaip fintech, biotechnologijos ir visi kiti, bet vertinant iš principo, buvo paminėti tik keli aspektai, jų buvo nedaug“, – teigė A. Izgorodinas.

„Ko trūko – tai galbūt gilesnio ekonomikos vertinimo, tam tikrų sektorių, nes buvo paminėtas tik vienas sektorius ir tai, kad gyvename gerais laikais. Bet kas tempia ekonomikos augimą, kur yra pagrindinės rizikos, ir su euro zonos kontekstu, ir su netvariu vidaus vartojimo augimu, tai to kaip ir nebuvo paminėta“, – sakė ekspertas.

D.Grybauskaitės kadencija baigiasi liepos 12 dieną, antradienį Seime ji skaitė savo paskutinį metinį pranešimą.

Ją poste pakeis ekonomistas Gitanas Nausėda, gegužės pabaigoje užtikrintai laimėjęs prezidento rinkimus prieš konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę.

VIDEO: 15min studijoje – Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo ir jos 10-mečio įvertinimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius