Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11

A.Juozaičio partijos steigimas atidedamas: kaltas adventas

Steigiamąjį naujos partijos suvažiavimą gruodžio viduryje sušaukti ketinęs filosofas Arvydas Juozaitis planus suburti naują politinę jėgą atideda kitiems metams. Tai esą lėmė kelios aplinkybės.
Spaudos konferencija „Santalka Lietuvai ir Kartų solidarumo sąjunga skelbia susivienijimo perspektyvą“
Arvydas Juozaitis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

A.Juozaičio teigimu, gruodžio 14 dieną turėjusio įvykti naujos partijos suvažiavimo nebus dėl kelių priežasčių.

„Todėl, kad adventas. Iš karto koks ketvirtadalis–penktadalis žmonių pradeda reikšti, kad jie gali neatvykti. Jie jau susirašę įgaliojimus po dešimt kiekvienas. Kai paskaičiavome, gali būti nemenkas nuostolis. Kitas dalykas – biudžeto priėmimas. Tie partneriai Seime pradėjo nerimauti, nes 17 dieną biudžetas balsuojamas, o čia 14 numatyta buvo. Tai, žodžiu, šitos aplinkybės pagrindinės“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis, Vytautas Kamblevičius, Juozas Imbrasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis, Vytautas Kamblevičius, Juozas Imbrasas

Paprašytas patikslinti, kokios aplinkybės turimos mintyje, kalbant apie kitų metų valstybės biudžeto priėmimą, A.Juozaitis sakė, kad prie naujos partijos ketinantys jungtis buvę „tvarkiečiai“, dirbantys Seimo frakcijoje „Lietuvos gerovei“, nežino, kas buriamos partijos suvažiavime gali būti priimta.

„Jau prasideda aukštoji matematika, kai sueina ne viena jėga į bendrą santalką. Todėl čia rizikos momentų norisi išvengti“, – kalbėjo filosofas.

Jau prasideda aukštoji matematika, kai sueina ne viena jėga į bendrą santalką. Todėl čia rizikos momentų norisi išvengti.

Anot jo, judėjimas „Lietuva yra čia“ turi savo nuomonę ir ji ne visada sutampa su Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ nuomone.

„Čia vis tiek yra politinis kompromisų menas. Tokiu atveju reikia aštrių kampų vengti“, – teigė A.Juozaitis.

Jis tikino, kad, nepaisant kai kurių nuomonių išsiskyrimo, niekas nepasikeitė ir dalis buvusių „tvarkiečių“ toliau yra matomi kaip partneriai.

Turi spėti iki kovo

Pasak A.Juozaičio, dabar buriamos partijos, kurią norima pavadinti „Santalka Lietuvai“ (anksčiau svarstyta, kad partija gali vadintis „Santalka Lietuvos gerovei – Lietuva yra čia“), suvažiavimas planuojamas sausio mėnesį.

„Mums vis tiek reikia spėti registraciją visą steigimo atlikti iki kovo. Tai čia gali būti sausį, jau po švenčių, taip apie vidurį, į antrą pusę“, – svarstė jis.

Anksčiau A.Juozaitis minėjo, kad partijos steigėjų gali būti apie 2,5 tūkst. Dabar jis aiškino, kad jų gali būti ir daugiau.

„Dabar tiek mes ir turime – apie 2 tūkstančius jau, – bet per tą laiką dar daugiau prisikaups. Tai čia dar trečias argumentas, kad tikimės, jog dar padidės, nes pildymas tų anketų vyksta, įgaliojimai po dešimt kiekvienam žmogui, kuris dalyvaus. Taip kad čia gali būti gal ir neblogai“, – kalbėjo filosofas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Juozaitis

A.Juozaičio žiniomis, prie buriamos naujos politinės jėgos norinčių jungtis „tvarkiečių“ yra jau apie tūkstantį ar daugiau. Esą į naują partiją nori įsilieti žmonės iš visų „Tvarkos ir teisingumo“ skyrių.

„Mačiau, kad Rokiškis ir Tauragė dar nepajudėjo, o visur pajudėję yra į mūsų pusę“, – sakė jis.

Taip pat, kaip sakė A.Juozaitis, prie planuojamos steigti partijos galbūt gali jungtis jaunalietuviai, centristai.

V.Kamblevičius apskundė „tvarkiečių“ vadovus

Naujienų agentūra BNS trečiadienį pranešė, kad naują partiją kuriantis Seimo narys Vytautas Kamblevičius teisingumo ministrui apskundė „Tvarkos ir teisingumo“ vadovybę, kad ši blokuoja narių išėjimą, jog šie negalėtų tapti naujos politinės jėgos steigėjais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

„Žmonės jau mėnuo–du parašę pareiškimus išeiti iš partijos, bet jie („Tvarkos ir teisingumo“ vadovai – BNS) nedaro jokių veiksmų“, – BNS sakė V.Kamblevičius.

Žmonės jau mėnuo–du parašę pareiškimus išeiti iš partijos, bet jie nedaro jokių veiksmų.

Šią savaitę teisingumo ministrui nusiųstame rašte prašoma veiksmingos pagalbos padedant žmonėms išstoti iš partijos „Tvarka ir teisingumas“.

„Dalis partijos „Tvarka ir teisingumas“ narių raštu kreipėsi į partijų skyrius, pranešdami apie išstojimą iš partijos „Tvarka ir teisingumas“. Šie pareiškimai pradedant spalio ir lapkričio mėnesiais buvo perduoti partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingajam sekretoriui Almantui Petkui, kuris, mano manymu, sąmoningai vengia šiuos duomenis perduoti Teisingumo ministerijai, jog šie asmenys būtų išregistruoti iš Juridinių asmenų registro“, – BNS cituoja V.Kamblevičiaus raštą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Politiko duomenimis, tokiu būdu apie 250 žmonių prieš savo valią dar laikomi „Tvarkos ir teisingumo“ nariais.

Nori įkurti Senatą

A.Juozaitis aiškino, kad buriamoje naujoje partijoje viskas remsis šeimos politika. Taip pat – regionų politika.

Anot jo, jau seniai yra parengtas įstatymų blokas, susijęs su smulkiu ir vidutiniu verslu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo vakariniame posedyje profesinių sąjungų atstovų pasisakymai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimo vakariniame posedyje profesinių sąjungų atstovų pasisakymai

„Ketvirtas – strateginis uždavinys: vis dėlto Lietuvos Seimą skelti į dvi dalis ir įkurti Senatą. Nes kitaip mes esame pražuvę. Ta nekokybiškų įstatymų griūtis dabar praktiškai yra visų Lietuvos nelaimių priežastis“, – įsitikinęs A.Juozaitis.

Lietuvos Seimą skelti į dvi dalis ir įkurti Senatą. Nes kitaip mes esame pražuvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius