Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 12

A.Kubilius: premjerė turi paskelbti, kad nepriima ministrų atsistatydinimų

Europarlamentaras Andrius Kubilius Vyriausybės krizę vadina pačių susikelta, ją esą lėmė hipertrofuota emocinė reakcija į kritiką. Konservatorius įsitikinęs, kad nieko ypatingo neįvyko, todėl premjerė turėtų nepriimti užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio atsistatydinimų.
Andrius Kubilius Europos Parlamente
Andrius Kubilius Europos Parlamente / EP

„Vyriausybės „self-inflicted“ („pačių susikelta“) krizė (kuri kyla ne dėl Vyriausybės sprendimų ar nesprendimų, o tik dėl Vyriausybės hipertrofuotos emocinės reakcijos į po gruodžio 8 d. pasigirdusią kritiką) ir griūtis būtų didesnė valstybės reputacijos krizė, nei iki šiol tebesitęsiantis „Belkalij“ trąšų tranzitas“, – sekmadienį feisbuke rašo europarlamentaras.

Jis nurodo, kad „Lietuvos geležinkelių“ (LG) valdyba pateikė informaciją apie savo ligšiolinius svarstymus ir sprendimus. Su ja galite susipažinti čia.

„Iš pateiktos informacijos paaiškėja, kad LG valdyba priėmė sprendimą, jog iš „Belkalij“ gautas avansas bus grąžintas, krovinių vežimas apmokėtas tik iki sausio 1 d.“, – atkreipia dėmesį jis.

Taigi, daro išvadą A.Kubilius, nieko ypatingo neįvyko – tranzitas bus uždarytas ne gruodžio 8 d., o sausio 1 d., nors, pasak jo, teisiškai padaryti tai ir nėra lengva.

Atsistatydinimo pareiškimai yra lengviausias kelias, ne visada demonstruojantis aukštą asmeninės atsakomybės suvokimo lygį.

„Būtų keista, jeigu dėl tokios situacijos sugriūtų Vyriausybė. Atsistatydinimo pareiškimai yra lengviausias kelias, ne visada demonstruojantis aukštą asmeninės atsakomybės suvokimo lygį. Vyriausybės krizė būtų didžiausia dovana Lukašenkai ir Putinui. Net ir Xi Jinping’ui“, – pabrėžia A.Kubilius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Valdantieji posėdžių salės poilsio zonoje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Valdantieji posėdžių salės poilsio zonoje

Jo nuomone, mažai tikėtina, kad prezidentas Gitanas Nausėda šioje situacijoje elgsis atsakingai.

„Todėl visa atsakomybė tenka premjerei. Premjerė turi galimybę efektyviai išspręsti šią sunkiai paaiškinamą (pačių susikeltą) politinę krizę, kuriai nėra jokio pagrindo, išskyrus audras keliuose “Facebook„ burbuluose“, – rašo jis.

„Turi paskelbti, kad nepriima atsistatydinimų“

Politiko įsitikinimu, premjerė turi paskelbti, kad nepriima ministrų atsistatydinimų, jau šią savaitę priimti sprendimus, kad dėl grėsmių nacionaliniam saugumui ir valstybės reputacijai tranzitas sustabdomas nuo sausio 1 d.

„Po sausio 1 dienos bus galima aiškintis, kas ko nepadarė arba ne taip padarė su „Belkalij“ trąšų tranzitu, dabar reikia sustabdyti dirbtinę situacijos eskalaciją, – patarė jis. – Tokia veiksmų eiga bus nepatenkintų, kelias dienas tęsis triukšmas opozicijos frontuose ir “Facebook„ burbuluose, bus prarasti keli reitingų balai, bet tai vienintelis atsakingas kelias sustabdyti didesnę žalą valstybės reputacijai. Dar daugiau – tokia politinė krizė šiuo metu sukeltų ir tikras grėsmes valstybės saugumui.“

Pirmadienį laukia susitikimas su prezidentu

Trečiadienį įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo.

Paaiškėjo, kad „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikus avansinį mokėjimą geležinkeliams už paslaugas, šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį, sausį ir vasarį.

Iškilus viešumon šiems faktams kilo didelis triukšmas, ketvirtadienį konservatorių lyderis G.Landsbergis ir Laisvės partijos į susisiekimo ministro postą deleguotas M.Skuodis pareiškė esantys pasirengę atsistatydinti. Sprendimą, ar priimti atsistatydinimus, premjerė pažadėjo kitos savaitės pradžioje.

Pirmadienį numatomas I.Šimonytės ir prezidento Gitano Nausėdos susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius