Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 28

A.Matulas: siūloma kompensuojamų vaistų pertvarka taisytina

Konservatorius, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sako, jog Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomi pokyčiai dėl kompensuojamųjų vaistų įsigijimo ir kainodaros nustatymo yra taisytini, bet iš esmės politikas juos vertina palankiai.
Antanas Matulas
Antanas Matulas / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

SAM siūlo įvesti metinį 45 eurų „priemokų krepšelį“, kuriame per metus būtų apskaitomos pacientų sumokamos priemokos už mažiausią priemoką turinčius kompensuojamuosius vaistus. Jį viršijus, valstybė padengtų tolesnes papildomas visų pacientų išlaidas perkant vaistus su mažiausia priemoka.

Vyriausybei teikiamomis pataisomis inicijuojamos naujovės paliestų ir vyresnius nei 75-erių pacientus bei gaunančius mažas pajamas, tai yra iki 267 eurų, asmenis per mėnesį.

Siūloma atsisakyti ligšiolinės tvarkos, kai padengiamos visos šių visuomenės grupių priemokų išlaidos, o taip pat padengti tik išlaidas už vaistus su mažiausia priemoka.

Vertindamas SAM inicijuojamus pokyčius, buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstietis“ Aurelijus Veryga pažymėjo, jog anksčiau opozicijoje buvę dabartiniai valdantieji kritikavo „valstiečių“ siekį skatinti rinktis pigiausią vaistą, o dabar, anot jo, „jau sakoma, kad viskas čia gerai“.

SAM teikiami siūlymai, A.Verygos vertinimu, yra griežtesni nei „valstiečių“ siūlyta tvarka.

A.Matulas, kalbėdamas su 15min, pabrėžė, jog grįžti prie „valstiečių“ inicijuotos tvarkos neplanuojama.

„Tikrai negrįžtama prie tokios tvarkos, kuri buvo“, – sakė jis.

Politikas sutiko, jog valstybė gyventojus skatins rinktis pigiausią vaistą, bet bus galimybė rinktis ir brangesnį. Dalis jo kainos bus kompensuojama.

Žmogui neatimta galimybė rinktis iš sąraše esančių kitų vaistų ir mokėti skirtumą.

„Žmogui neatimta galimybė rinktis iš sąraše esančių kitų vaistų ir mokėti skirtumą. Valstybė nekompensuos priemokos, jeigu rinksiesi ne pigiausią vaistą. Bet [reikės susimokėti] ne visą kainą, ką turėjai mokėti“, – pasakojo A.Matulas.

„Jeigu vaistas kainuoja 12 eurų, pagal buvusios Vyriausybės nustatytą tvarką tu ir mokėsi 12 eurų. Dabartinėje tvarkoje 10 eurų tau kompensuos valstybė kaip pigiausio vaistą kainą, o 2 eurus priemoką sumokėsi pats. Tai yra didžiulis skirtumas“, – sakė jis.

Tiesa, parlamentaras svarstė, jog siūlymas padengti mažas pajamas gaunančių ir vyresnių nei 75 metų pacientų išlaidas tik už vaistus su mažiausia priemoka yra taisytinas.

„Šiek tiek mane neramina tai, kad numatoma asmenims, turintiems mažas pajamas ir virš 75 metų, kompensuoti ne visų vaistų priemoką, bet tik pigiausių vaistų priemoką.

Čia šiek tiek atrodo pabloginama situacija, bet yra tam priežastis. Pastebėta, kad kai vaistas visai nemokamas, ypač vyresni asmenys vos ne masiškai, iki 60 proc. pradėjo rinktis brangesnį vaistą. <...> Įvairių patikrinimų metu randama daug vaistų, kurie nesunaudojami“, – dėstė A.Matulas.

123RF.com nuotr./Vaistai
123RF.com nuotr./Vaistai

Jo manymu, padengti išlaidas už vaistus su mažiausia priemoka reikėtų asmenis ne nuo 75-erių, o nuo 65 metų.

Tuomet tvarka esą būtų sąžininga ir palankesnė visuomenei.

„Jeigu išeini į užtarnautą poilsį, į pensiją, paprastai išeinama nuo pensinio amžiaus. Iki 75 metų pajamos gi nesikeičia. Tai kodėl nuo 75?

Galime daryti nuo 65 metų kompensuojant pigiausio vaisto priemoką. Tada būtų sąžininga ir nauja tvarka būtų iš esmės palankesnė visuomenei negu buvo prieš porą metų“, – kalbėjo A.Matulas.

Jeigu pataisymų neinicijuos Vyriausybė, tą, anot politiko, galėtų padaryti Sveikatos reikalų komitetas.

Tikimės, kad artimiausiomis savaitėmis įstatymo projektas pasieks parlamentą ir mes žiūrėsime, kaip toliau tvarką tobulinti.

„Mes tikimės, kad artimiausiomis savaitėmis įstatymo projektas pasieks parlamentą ir mes žiūrėsime, kaip toliau tvarką tobulinti“, – teigė komiteto pirmininkas.

SAM teikiamame teisės aktų pakete taip pat siūlo visų kompensuojamųjų vaistų bazinę kainą apskaičiuoti pagal penkių mažiausias kainas turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių kainų vidurkį.

Dabar tai taikoma tik jei rinkoje konkretų kompensuojamąjį vaistą tiekia vienas tiekėjas.

Be kita ko, ministerija siekia nustatyti ir priemokų lubas medicinos pagalbos priemonių įsigijimui – maksimalios pacientų priemokos negalėtų viršyti 50 procentų bazinės kainos.

Šiuo metu priemokų lubos galioja tik vaistams ir sudaro 20 proc. bazinės kainos.

Pataisos artimiausiu metu bus teikiamos Vyriausybei, dėl jų turės apsispręsti ir Seimas. Tikimasi, kad pakeitimai įsigaliotų nuo 2023-iųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius