Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 11

A.Širinskienė: atsieti gynybos ir „socialdarbiečių“ partijos finansavimo neįmanoma

Komentuodama Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pastabą, kad išlaidų gynybai ir partijų finansavimo klausimai turėtų būti sprendžiami atskirai, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sako, kad to padaryti statutiškai nebeįmanoma, o ir pakeitus politinių partijų finansavimo modelį kito būdo skirti lėšų „socialdarbiečiams“ esą nėra.
Agnė Širinskienė
Agnė Širinskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo pirmininkas, man atrodo, jau pasiskaitė statutą, nes patarėjai, matyt, to nepadėjo padaryti. Suprato, kad po to, kai priėmimo stadijoje yra balsuojama už pataisą, o šiuo atveju už mano pataisą buvo balsuota ir buvo surinkti [...] 75 balsai, tai net ir norėdamas geriausiu atveju jos atsiimti negali. Ji yra integruota įstatymo tekste ir statutinė situacija yra tokia, kad liko paskutinis balsavimas dėl viso įstatymo projekto. Tai arba jam reikia pritarti, arba jam reikia nepritarti. Kas yra įprastinė Seimo procedūra [...]“, – internetinei televizijai „Laisvės TV“ ketvirtadienį sakė pataisos iniciatorė, jis pridūrė, kad partijų ir gynybos finansavimo klausimų jau neįmanoma atsieti statutiškai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos būstinės atidarymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos socialdemokratų darbo partijos būstinės atidarymas

„Kitas dalykas, jie yra ta pati biudžeto eilutė, aš neįsivaizduoju, kaip galima atsieti, nes toje pačioje biudžeto eilutėje yra referendumo finansavimas, toje pačioje biudžeto eilutėje yra Seimo rinkimų finansavimas, toje pačioje eilutėje yra daugiabučių renovacijos programa, dar, man atrodo, kažkas su bankų ar kažkokių paslaugų bendrovių finansavimu“, – kalbėjo parlamentarė.

Ji tikino nepatyrusi spaudimo iš Seimo „socialdarbiečių“ dėl tokios pataisos registravimo, o numatyti lėšų jos finansavimui esą paprašė opozicija.

Kai atsirado biudžetinė pataisa, prasidėjo klyksmas, kad neva yra NATO biudžetas.

„Opozicija iš vakaro diskutuojant dėl partijų finansavimo modelio klausė, o kur jūsų biudžeto pataisos, nes yra natūralu: jeigu atveri finansavimą, turi nuosekliai eiti biudžetinė pataisa. Kai atsirado biudžetinė pataisa, prasidėjo klyksmas, kad neva yra NATO biudžetas. Bet tas NATO neva biudžetas yra lygiai toks pats kaip referendumo [...], – aiškino A.Širinskienė.

– Kito kelio finansuoti, jeigu yra priimamas sprendimas dėl politinių partijų finansavimo modelio keitimo, nėra.“

Seimo posėdžio metu balsuojant dėl A.Širinskienės siūlymo leisti Vyriausybei skolintis krašto apsaugos finansavimo didinimui bei po Seimo rinkimų susikūrusios politinės partijos veiklai finansuoti, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas pareiškė, kad tai „niekšingas būdas išspręsti savo vidines menkas problemas“.

„Panašu, tampame vienos iš partijų, čia esančių įkaitais“, – sakė parlamentaras, kurio žodžius citavo BNS. Tiesa, jis ragino balsuoti už pataisą, nes gynybos biudžetas, jo teigimu, yra svarbiausias prioritetas.

Pasiūlė pasiskaityti statutą

Komentuodama V.Bako nuomonę, A.Širinskienė sakė, kad parlamentarai nelabai skaito teikiamus įstatymo projektus ir Seimo statutą.

„Aš manau, kad kartais kolegos į posėdžių salę ateina nelabai pasiskaitę projektų ir nelabai suvokdami Seimo Statuto ypatumų, kaip yra keičiamas valstybės biudžetas ir kaip yra priiminėjamos tos eilutės. Aš labai tikiuosi, kad per tą laiką ponas V.Bakas ir kiti kolegos pasiskaitė Statuto normas“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Anksčiau „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žadėjo, kad šią savaitę bus balsuojama dėl įstatymo pakeitimo priėmimo kartu su „valstietės“ A.Širinskienės iniciatyva atsiradusia nuostata leisti skolintis ir partijoms, tačiau klausimas nei į antradienio, nei į ketvirtadienio darbotvarkes įtrauktas nebuvo.

Opozicija reikalauja grįžti į ankstesnę pataisos svarstymo stadiją ir ją priimti be siūlymo leisti skolintis dėl partijos.

Valdantieji siekia valstybės dotaciją skirti daugumai priklausančiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP), įsikūrusiai skilus Lietuvos socialdemokratų partijai. Opozicija tai vadina politine korupcija, siekiant nusipirkti partnerių paramą.

Premjeras Saulius Skvernelis yra minėjęs, kad jeigu valstybei nebus leista pasiskolinti naujai partijai finansuoti, ši liks be dotacijos.

Jis tvirtino, kad siūlomas pakeitimas yra techninis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdantieji neatsitraukia dėl leidimo skolintis gynybai ir partijoms, balsuos kitą savaitę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius