Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 07 /12:32

A.Širinskienė vaiko teisių apsaugos pataisas priimtų be diskusijų, L.Kukuraitis turi abejonių

„Aš manau, kad jos bus priimtos be didelių diskusijų“, – taip apie Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kurioms po pateikimo pritarė Seimas, teigia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis buvo išreiškęs viltį, kad pavasario sesijoje teisės aktas bus priimtas be ilgų diskusijų, bet A.Širinskienės bendražygis Ramūnas Karbauskis registravo šūsnį naujų siūlymų. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis neslepia: sutinka ne su viskuo.
Agnė Širinskienė ir Linas Kukuraitis
Agnė Širinskienė / 15min nuotr.

Siūlymai dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo, anot A.Širinskienės, yra teikiami siekiant išsklaidyti gyventojų baimes.

„Ieškant kompromiso į dalį Seimo nario Ramūno Karbauskio pasiūlymų, kurie taip pat pirmą kartą buvo registruoti su tėvų asociacijų prašymu, nebuvo atsižvelgta. Kitokie variantai dar kartą siūlomi svarstyti, kad tėvų abejonės ir baimės būtų išsklaidytos. Mes puikiai suprantame, kad įstatymai žmonių baimės neturėtų kelti“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime dėstė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis

Anot Seimo narės, teikiamos įstatymo pataisos yra aptartos su Nacionaline šeimų ir tėvų asociacija, Lietuvos tėvų forumu ir „didžiąja dalimi registruotos tėvų iniciatyva“.

„Lygiai taip pat jos yra registruotos siekiant užtikrinti duomenų apsaugą, nes mes puikiai žinome, kad per tą laikotarpį, kol veikė įstatymas atsirado reglamentas. Reikia suderinti.

Antra vertus, įstatymo pataisose atsiranda tam tikrų papildomų galimybių tėvams, kurie turi problemų su savo elgesiu, tą elgesį koreguoti. Iki šiol buvo numatyta, kad per 30 dienų, jeigu korekcinės priemonės nepakankamos, kreipiamasi į teismą dėl vaiko paėmimo. įstatymo projektas siūlo tą terminą leisti pratęsti dar papildomai 60 dienų, kad tais atvejais, kada matoma, kad tėvai yra linkę taisyti savo elgesį, jie turėtų papildomą laikotarpį lankyti įvairias korekcines programas“, – vieno iš siūlymų argumentus pristatė A.Širinskienė.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas taisomas nuo rudens. Rodos buvo pasiektas kompromisas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei R.Karbauskio siūlymai buvo sujungti į vieną teisės aktą, tačiau parlamentaras vasario 14-ąją registravo naujų siūlymų.

O jie, pavyzdžiui, tokie: apibrėžti sąvoką „vaiko apsaugos poreikis“, atsisakyti „vaiko interesų“ sąvokos, į teisės aktą siūloma įtraukti sąvokas „pagrįsta tikimybė“ ir „reikšminga žala“, siekiama įteisinti, kad „palikimu be priežiūros būtų nelaikomas trumpalaikis vaiko iki 6 metų palikimas saugioje aplinkoje su asmenimis, kurie pagal amžių ir brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti“.

Komentuodama idėją dėl trumpalaikio vaiko palikimo, A.Širinskienė kalbėjo, kad tokia nuostata būtų naudinga daugiavaikėms šeimoms.

„Jeigu jie, tarkime, trumpam laikui išbėgtų išnešdami į koridorių šiukšles išmesti ir paliktų vaikus, arba jie išbėgtų, pakabintų kaime drabužius lauke, nes pagal šiuo metu galiojančią tvarką [...] vaikų, kurie yra jaunesni negu 6 metai negalima palikti be priežiūros asmenų, kurie turi 14 metų, – aiškino Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

Ypač daugiavaikės šeimos, kurios turi daug vaikų, gali turėti jaunesnius vaikus ir norėti palikti su jais.

– Visi puikiai suprantame, kad ypač daugiavaikės šeimos, kurios turi daug vaikų, gali turėti jaunesnius vaikus ir norėti palikti su jais, bent jau kelioms akimirkoms, labai trumpam laikui, kol išbėga sutvarkyti būtiniausių dalykų, nubėga pieno vaikui nupirkti į parduotuvę.“

Klausiama, kas yra tas trumpas laikas, A.Širinskienė pažymėjo, kad tai – vertinamoji sąvoka.

„Mes žinome, kad įstatymai yra taikomi remiantis protingumo principu. Kiekvienu atveju, žiūrint į aplinkybes, būtų vertinama atskirai“, – teigė ji.

Pasiteiravus, kas yra reikšminga žala, parlamentarė tikino, kad dėl šios sąvokos diskutuota su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais.

„Ministerijos atstovai, tiek pats ministras, pripažino, kad jie gali apibrėžti šią sąvoką, nes ir anksčiau yra gavę iš mokslininkų siūlymų įvesti šį kriterijų, nes jis yra kitose valstybėse“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

„Man tik apmaudu, kad ministerijai pažadėjus parengti sąvokas, jos vakar į komiteto posėdį nebuvo atneštos“, – pridūrė ji.

Dar kartą paprašius apibrėžti „reikšmingos žalos“ sąvoką, kurią į įstatymą siūlo įtraukti R.Karbauskis, Seimo narė atsakomybę dėl to permetė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

„Šį apibrėžimą iš gautų mokslininkų pastabų Socialinių reikalų ir darbo ministerija turėjo jau pateikti, nes sakė, kad tą gali suformuluoti“, – teigė ji.

A.Širinskienės žiniomis, ateinantį trečiadienį Socialinių reikalų ir darbo komitetas svarstys teisės akto išvadas, o įstatymo projektas į Seimą galbūt keliaus kovo 18–24 dienomis.

Yra gerų dalykų, yra ir abejotinų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kol kas dar vertina pateiktas naujas pataisas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymui, su išvadų rengėjais dėl jų bus diskutuojama kitą savaitę Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

„Su pataisų siūlytojais yra diskutuojama, kai kurioms nuostatoms ministerija pritaria, dėl vietų, dėl kurių kyla klausimų, ieškoma tikslesnių, aiškesnių formuluočių. Pavyzdžiui, ministerijos specialistai pritaria geriausių vaiko interesų principo prioritetizavimui ir susiejimui su Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija. Neprieštaraujame ir pastangoms tiksliau bei aiškiau apibrėžti atvejo vadybininkams suteiktą diskreciją gauti ir naudoti asmens duomenis”, – komentare 15min pasisakė ministras Linas Kukuraitis.

Be to, jo nuomone, šeimoms labai draugiškas ir naudingas siūlymas, kad suteikiama pagalba turi būti ne tik prieinama, bet ir kokybiška, suteikiama laiku, veiksminga, tinkama savo pobūdžiu, apimti ir trukme.

Neapibrėžus, kas yra tas „trumpalaikis“ vaiko palikimas, susikurtų erdvė pernelyg laisvai interpretacijai.

„Be kita ko, sutariame, kad net ir nustačius vaiko apsaugos poreikį tėvai turi teisę matytis su vaiku ir palaikyti ryšius, jei tai atitinka geriausius vaiko interesus ir nekelia realaus pavojaus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei”, – kalbėjo ministras.

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad R.Karbauskio pataisomis yra siūlomos kelios vertinamosios sąvokos, dėl kurių kyla abejonių: „Nors jų įvedimo tikslai suprantami, pačios formuluotės gali sudaryti sunkumų praktiniam jų taikymui. Dėl to tiek ministerijoje ir Seime bus ieškoma galutinių formuluočių.”

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laikrodžiai Vilniaus gatvėse
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laikrodžiai Vilniaus gatvėse

Pavyzdžiui, pataisomis siūloma įvesti galimą „trumpalaikį“ vaiko iki 6 metų palikimą saugioje aplinkoje su asmenimis, kurie pagal amžių ir brandą yra pajėgūs esamoje situacijoje juo pasirūpinti.

„Neapibrėžus, kas yra tas „trumpalaikis“ vaiko palikimas, neaptarus, ar papildymai reiškia, kad vienas mažametis galėtų prižiūrėti kitą, susikurtų erdvė pernelyg laisvai interpretacijai. Tai galimai keltų riziką vaikų saugumui, kiltų teisinių ginčų“, – vertino L.Kukuraitis.

Norėtų išdiskutuotos įstatymo versijos

Ministras neslėpė, kad diskusijų kyla ir dėl „reikšmingos žalos“ sąvokos. Parlamentarai siūlo vaiko apsaugos poreikį nustatyti, kai yra „realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, sveikatai ar gyvybei ir tas pavojus gali sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ir gyvybei.”

„Tai yra vertinamoji sąvoka, todėl ministerija siūlo aiškiai apibrėžti, kas yra „reikšminga žala“, – sakė L.Kukuraitis. – Parlamentarai galimai remiasi Vytauto Didžiojo universiteto doc. dr. Dalijos Snieškienės pateiktais oficialiais siūlymais, bet mokslininkės siūlymai, kas yra reikšminga žala, turėtų būti aptarti plačiau. Pavyzdžiui, reikšminga žala laikomas fizinės ar psichinės sveikatos pabloginimas dėl blogo elgesio su vaiku arba dėl to, kad vaikas girdi ir stebi kitų žmonių blogą elgesį. Ministerija baiminasi, kad vaikus auginančios šeimos gali traktuoti šią sąvoką kaip palengvinančią vaiko paėmimą iš tėvų, nors pagrindinis tikslas turėtų būti pagalbos suteikimas šeimai ir vaiko paėmimas tik kraštutiniu atveju.”

Blogiausia būtų priimti ne iki galo išdiskutuotą įstatymo versiją.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras dėkoja šeimų organizacijoms, visuomenininkams, nevyriausybinėms organizacijoms, kurie ir toliau teikia siūlymus bei aktyviai dalyvauja tęstinėse diskusijose dėl Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo.

„Tai yra būtina daryti, kol Seime vyksta įstatymo svarstymas. Blogiausia būtų priimti ne iki galo išdiskutuotą įstatymo versiją, dėl ko vėl būtų inicijuojami nauji įstatymo keitimai. Reforma vyksta tik 8 mėnesius ir jos pilnam įsigyvendinimui reikalingas laikas, o ne nuolatiniai keitimai”, – pažymėjo L.Kukuraitis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Pribrendo laikas keisti įstatymo pavadinimą?

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, klausiamas ar tai, kad R.Karbauskis registravo naujų siūlymų apsunkins įstatymo priėmimą, teigė, kad siekiama diskusijos.

„Kam mes pratęsėm tą diskusiją? Tam, kad ir toliau vyktų diskusija. Jeigu tai būtų tobulinimas įstatymo ar kažkokia papildoma galimybė, reikalinga žmonėms, – aptarkime“, – siūlė jis.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad R.Karbauskio siūlymai yra radikalesni nei teikti anksčiau.

„Noriu priminti, kad rudens sesija buvo pratęsta iki pavasario sesijos būtent tam, kad priimt šitą įstatymą. Bet ginčai buvo ir toliau priimant, buvo atsisakyta kai kurių pataisų, kurias teikė ponas R.Karbauskis. Tada jie pasitraukė, iki rinkimų nedarė žingsnių, gal nenorėdami blogesnių savo partijos rezultatų rinkimuose, atidėjo ir iš karto po rinkimų registruoja pataisas, kurios dar radikalesnės kai kuriose vietose negu buvo“, – žurnalistams Seime kalbėjo Seimo narys.

Jie pasitraukė, iki rinkimų nedarė žingsnių, gal nenorėdami blogesnių savo partijos rezultatų rinkimuose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Jo manymu, teikiamos pataisos susiję su šeimos teisėmis, o ne vaiko.

„Kad kažkas nesikištų, kad kažkas nepaimtų, kad kažkas nerinktų duomenų... Ko gero, reikia keisti įstatymo pavadinimą – šeimos apsaugojimo ar nesikišimo įstatymą darykim [...]“, – ironizavo A.Sysas ir pridūrė, kad dabar nutolstama nuo pagrindinės įstatymo minties.

Parlamentaras taip pat reiškė kritiką, kad R.Karbauskio siūlymai registruoti paskutinei – priėmimo – stadijai.

Pavasario sesija Seime prasidės kovo 10 dieną. Seimo pirmininkas V.Pranckietis yra įvardijęs, kad vaiko teisės bus vienas sesijos prioritetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius