Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 01 /13:36

A.Širinskienės prarasti parašai dėl M.Majausko atsirado: per klaidą pasirašė ir konservatorė

Seimo opozicijos atstovė Agnė Širinskienė, trečiadienį pranešusi apie mįslingai dingusius parašus po nutarimo projektu dėl nepasitikėjimo parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku Mykolu Majausku, ketvirtadienio rytą pranešė, kad parašai atsirado. A.Širinskienė paviešino parašų lapą, iš kurio matyti, kad jų yra daugiau nei būtina procedūrai surengti. Vienas parašas kaip reikiant nustebino opozicijos atstovę, tačiau panašu, kad jo nebeliks.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Tai ką gi, Seimo narių parašai atkurti. Ačiū Seimo kanceliarijai už operatyvumą.

Ir ypatingas nuoširdus ačiū Seimo narei Aistei Gedvilienei už parašą. Jau ir valdantieji ima galvoti, kad pasitikėjimo patikrinimas salėje yra geriausia išeitis“, – ketvirtadienį savo paskyroje „Facebook“ pranešė A.Širinskienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aistė Gedvilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aistė Gedvilienė

Siekia parašą atšaukti

A.Gedvilienė, pasirašiusi po A.Širinskienės iniciatyva, yra Seimo konservatorių, kurie nepritaria šiai idėjai, narė. Nurodyta, kad ji pasirašė trečiadienį.

Vis dėlto 15min ji teigė pasirašiusi per klaidą.

„Vakar pasirašinėjau daugybę komiteto išvadų po posėdžio ir per klaidą pasirašiau Širinskienės rengtą dokumentą. Parašą iškart bandžiau atšaukti ir dėl to buvau rami“, – teigė konservatorė.

Ji tvirtino negalinti parašo atsiimti dėl „netobulos“ dokumentų valdymo sistemos.

Dėl to reikės parlamentarei kreiptis raštu į Seimo pirmininkę.

„Bet, pasirodo, mūsų parlamento dokumentų valdymo sistema tiek netobula, kad parašas liko ir neturiu jokių galimybių jo atsiimti elektroniniu būdu. Raštu kreipsiuosi į Seimo pirmininkę prašant mano parašą atšaukti“, – kalbėjo A.Gedvilienė.

Visi kiti pasirašiusieji – iš opozicijos. Parašus elektroniniu būdu rinkusi Seimo Regionų frakcijos narė A.Širinskienė BNS sakė iš viso surinkusi 34 parašus.

Panaikinta galimybė atšaukti parašus

Seimo kanceliarija trečiadienį aiškinosi situaciją dėl galimai dingusių parašų po nutarimo projektu dėl nepasitikėjimo parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku M.Majausku, kurį iš posto stumia jį iš partijos jau pašalinę konservatoriai.

Parašus rinkusi A.Širinskienė trečiadienį pranešė, kad parašai mįslingai dingo.

„Šiandien po pietų mano padėjėja iš dokumentų skyriaus buvo informuota, kad neva vienas Seimo narys netyčia kažką paspaudė ir sugebėjo ištrinti visų kitų Seimo narių parašus. Man sunkiai suvokiama, kaip galima atšaukti visų kitų Seimo narių parašus, kurie yra mobilūs, pasirašyti per Smart-ID“, – delfi.lt sakė Seimo narė.

„Seimo kanceliarija informuoja, kad incidentas dėl ištrintų parašų po Seimo narės Agnės Širinskienės registruojamu projektu išspręstas. Parašai atkurti, o Seimo narei pateiktas dokumentas su visais Seimo narių parašais ir jų tikrumą patvirtinančiais metaduomenimis, kad šiandien parašai galėtų būti įteikti Seimo pirmininkei“, – pranešė Seimo Spaudos tarnyba.

„Panašu, kad buvo toks sistemos netobulumas, kuris leido Seimo nariams tiesiog ištrinti kitų kolegų parašus. Bet tą Seimo narys tikrai daro sąmoningai. Kiek išsiaiškinau, jam iššoka langas, kur klausiama, ar jis tikrai nori ištrinti visus parašus“, – ketvirtadienį BNS sakė parlamentarė.

Seimo kanceliarija pranešė, jog ėmėsi visų priemonių, kad tokių techninių klaidų būtų išvengta ateityje.

„Bendradarbiaujant su paslaugos tiekėju, panaikinta techninė galimybė atšaukti parašus“, – teigiama jos pranešime.

A.Gedvilienė sakė nežinanti, ar jai atšaukiant savo parašą, galėjo būti atšaukti visų nepasitikėjimo iniciatyvą pasirašiusių Seimo narių parašai, bet konservatorė pabrėžė to nedariusi sąmoningai.

„Oi, tikrai, ne, nejuokaukite, tikrai netryniau jokių kolegų parašų“, – BNS teigė A.Gedvilienė.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Kliūtis konservatoriams

BNS primena, kad nepasitikėjimo M.Majausku procedūrą inicijavusi A.Širinskienė teigia, kad parlamentaras į BFK pirmininkus paskirtas Seimo valia, todėl visas Seimas ir turėtų pasisakyti, ar jis gali toliau tęsti darbą.

Norint iš pareigų atstatydinti Seimo paskirtą pareigūną dėl nepasitikėjimo, reikia, kad už tai per slaptą balsavimą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Šiai procedūrai inicijuoti reikalingi mažiausiai 29 Seimo narių parašai. A.Širinskienė jau surinko daugiau nei būtina parašų - 34. A. Širinskienė sakė baigusi rinkti parašus po nepasitikėjimo iniciatyva.

„Dabar renkame frakcijų seniūnų parašus ant Seimo nutarimo projekto, vos tik jie pasirašys, atsiras registruotas Seimo nutarimo projektas“, – tvirtino ji.

Tokia procedūra apsunkintų konservatorių galimybes atstatydinti M.Majauską iš BFK pirmininkų, lyginant su kitomis Seimo statute numatytomis alternatyvomis priimti tokiam sprendimui.

M.Majauskas šią savaitę buvo pašalintas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nes palaikė su Vyriausybe nederintą siūlymą visiems 2023-iesiems pratęsti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą maitinimo sektoriui.

Šios partijos frakcija Seime dėl M.Majausko ateities joje turėtų apsispręsti vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius