Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 05 17

A.Tapinas apie J.Šiugždinienės ataskaitos skaidrumą: tikriausiai gyvename paraleliniuose pasauliuose

Antradienio vakarą Švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei paviešinus ilgai lauktas savo, kaip dar buvusios Kauno miesto tarybos narės, išlaidų ataskaitas, į jos įrašą sureagavo ir skandalingą informaciją apie išlaidas paskelbęs Andrius Tapinas.
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ironizuodamas dėl ataskaitos skaidrumo, jis pareiškė, kad su ministre veikiausiai gyvena paraleliniuose pasauliuose. O premjerės Ingridos Šimonytės retoriškai paklausė, ar ši ir toliau žada ginti ministrę.

„Ministrė Jurgita Šiugždinienė pagaliau pateikė savo išmokų ataskaitas ir mes turbūt gyvename paraleliniuose pasauliuose, jeigu jai atrodo, kad su jomis viskas gerai ir skaidru.

Imu vieną ketvirtį. 2020 II ketvirtis – karantinas, visa Lietuva uždaryta Ministrė įrašo vieną eilutę: 1100 eurų transportas, paslaugos. Tai reiškia, kad mes turime tiesiog tikėti, kad ji iš tikrųjų neišvažiuodama iš Kauno ir vykdydama tarybos nario funkcijas per ketvirtį nuvažiavo 12 000 kilometrų.

Arba 4000 kilometrų per mėnesį. Grubiai 200 kilometrų per darbo dieną. Per karantiną, kai tarybos posėdžiai vyko nuotoliu ir susitikimai su rinkėjais nebuvo galimi. Be patvirtinančių čekių. Tiesiog įrašiusi ranka. Gal remontavosi labai daug? Nežinosim, nes nėra jokio pagrindimo“, – savo „Facebook“ rašė A.Tapinas.

Visuomenininkui klausimų kelia ir ministrės išlaidos kanceliarijos prekėms bei ryšio priemonėms.

„Antra eilutė – 1108 eurai per ketvirtį kanceliarijos priemonės ir ryšio priemonės. Kas čia buvo pirkta? Beveik po 400 Eur per mėnesį? Nežinosim, nes čekių nėra.

O ministrė sukasi mėgindama paslėpti karantininius skaičius ir kažkaip išvesti vidurkius, sakydama – pirkau kompiuterį, planšetę, telefoną, spausdintuvą. Kur, už kiek – nieko nežinosim.

Telefonas ir internetas po 80 eurų per mėnesį. Tokių kainų šiais laikais nebūna, čia dar kažkas turi būti paslėpta. Nesužinosim – nes ministrė čekių neturi“, – toliau ministrės pateiktą ataskaitą nagrinėja A.Tapinas.

Pasak jo, „pilantis kurą sąžiningai tokių apvalių sumų negali būti – ministrė jas greičiausiai įrašė „iš galvos“, kad sutaptų maksimali gauta išmoka. Per ketvirtį 2458,92 euro“.

Dar vienas stebuklas: 2019 III ketvirčio (liepos–rugsėjo) ataskaita, kuri datuota birželio 28 dieną. Ministrė atsiskaito į ateitį. Come on, Jurgita

A.Tapinui užkliuvo ir ataskaitose įrašytos „neegzistuojančios datos“.

„Ir dar net nesugebama įrašyti teisingos datos ataskaitoje, nes birželio 31 neegzistuoja. Taip pat kito ketvirčio ataskaitoje neegzistuoja rugsėjo 31 – bet būsimajai švietimo ir mokslo ministrei neatrodo problema teikti tokiais ataskaitas.

2020 III ketvirtį transportui išleidžiama tokia pati apvali suma – 1100 eurų. Tiesiog įrašyta, kad sutaptų skaičiai.

Dar vienas stebuklas: 2019 III ketvirčio (liepos–rugsėjo) ataskaita, kuri datuota birželio 28 dieną. Ministrė atsiskaito į ateitį. Come on, Jurgita“, – toliau dėsto A.Tapinas.

Visuomenininkas kelia klausimą, kaip ministrė gali asmeniškai atsakyti už tikslumą, kai jokių dokumentų neturi: „tikrai negalės pasakyti – kaip įmanoma per karantiną išvažinėti 4000 kilometrų per mėnesį būnant tik Kaune ir vykdant tarybos nario funkcijas, kurioms karantino metu nereikia transporto.

Ir kaip nutinka, kad kiekvieną ketvirtį transporto išlaidos yra vienodos, bet visi skaičiai susiveda taip, kad be čekių ir jokių dokumentų įsisavintas 100% maksimumą kauniečių lėšų.

Tai yra košmariškas apskaitos vedimas ir joks padorus politikas neturėjo dalyvauti tokioje aferoje. Nes čia klausimų ministrei (ir visiems kitiems Kauno tarybos nariams įskaitant visus Matijošaičius) tikrai turės ne tik prokurorai ir STT, kuriems bus parašyti pareiškimai, bet ir VMI. Ingrida Šimonytė, ar tikrai toliau ginsite ministrę?“ – savo feisbuke klausia A.Tapinas.

„Pastarosios dienos nebuvo lengvos“

Vėlyvą antradienio vakarą paviešintame įraše J.Šiugždinienė pripažino, kad pastarosios dienos, kai ji susidūrė su gausia kritika, nebuvo lengvos.

„Pastarosios dienos tikrai nebuvo lengvos ir žinau, kad daugelis laukėte šio įrašo“, – feisbuke pranešė J.Šiugždinienė.

Vis dėlto, net ir paviešinusi ataskaitas J.Šiugždinienė tikina negalinti išlaidų pagrįsti čekiais, kadangi tokie nebuvo priimami.

„Tarybos kadencijos pradžioje siūliausi juos teikti. Man pasakė, kad jų nepriims. Elgiausi pagal galiojančią tvarką“, – rašė dabartinė ministrė.

Praėjusią savaitę visuomenininkui ir laidų vedėjui Andriui Tapinui paskelbus skandalingą informaciją apie dabartinės švietimo ministrės išlaidas, premjerė Ingrida Šimonytė išgirdusi, kad vienas jos kabineto narių galėjo švaistytis tarybos nario išmokomis, teigė, kad toks ministras turės atsistatydinti.

Vis dėlto, paaiškėjus, kad tai švietimo ministrė, premjerės tonas pasidarė švelnesnis. Galiausiai tiek konservatorių partijos vadovybė, tiek Vyriausybės vadovė užstojo J.Šiugždinienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius