-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 29 /14:07

A.Veryga atsiprašo už klaidas, bet sako, kad klystama bus ir toliau

Lietuvoje kasdien nustatant nedidelį naujų užsikrėtimų COVID-19 skaičių, trečiadienį Vyriausybė darkart planuoja švelninti karantino sąlygas. Visgi nauji atvejai nustatomi slaugos įstaigose, o tai kelia nerimą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad pertvarkytas gydymo įstaigų tinklas COVID-19 būtų pasirengęs geriau. Taip pat ministras atsiprašo už dažnas buvusias ir būsimas klaidas skelbiant koronaviruso statistiką.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Ginretos Megelinskienės spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: A.Veryga apie aktualią informaciją dėl COVID-19 Lietuvoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) karantiną švelninti siūlo, kai labiausiai pažeidžiamose grupėse yra minimizuota protrūkių rizika, o visuomenė gerai informuota.

Tačiau pastaruoju metu neišvengiama klaidų skelbiant statistiką. Šią savaitę atvejų skaičius Lietuvoje sumažintas, nes esą anksčiau čia buvo įtraukti ir pakartotiniai tyrimai, NVSC taip pat nurodyta taisyti epideminę kreivę, neaišku, kodėl mirę asmenys išbraukiami iš nustatytų atvejų skaičiaus.

Kaip ministras vertina tokias klaidas ir Visuomenės informavimo grupės darbą – ar joje nereikia pokyčių?

„Aš galiu tik atsiprašyti ir apgailestauti, kad tų netikslumų įvyksta ir, matyt, avansu atsiprašyt, kad ateity jų vis tiek bus“, – sakė ministras.

Anot jo, neklysta tik tie, kas nedirba, o dalis sistemų, apibendrinto informacijos rinkimo įrankių realiu laiku kuriami.

Jeigu būna kažkoks netikslumas, tie netikslumai nekeičia bendrų prognozių, esmės apsisprendžiant dėl karantino sąlygų.

„Tai yra nauji iššūkiai prisitaikyti prie operatyvaus informacijos teikimo, nes, kaip teisingai sakote, visuomenė tikrai nori labai greitai informaciją gauti, o greitis dažniausiai susijęs su klaidomis, kai nespėjama per naktį visos informacijos tiksliai suskaičiuoti ir apibendrinti. Įvyksta klaidų, dėl kurių tikrai atsiprašome, jei kažką trumpuoju laiku netiksliai informuojame, tai vėliau stengiamės patikslinti. Tikimės, kad tų klaidų kuo toliau, tuo bus vis mažiau.

Supraskime, kad tikrai labai daug duomenų renkame, jų pačių įvairiausių, įvairiausiais pjūviais atsiranda, juos reikia tikslinti. Epidemiologams irgi reikia laiko. Žmonių nėra labai daug, kurie gali tą informaciją surinkti iš židinių“, – aiškino A.Veryga ir sakė, kad klaidos nėra esminės.

„Jeigu būna kažkoks netikslumas, tie netikslumai nekeičia bendrų prognozių, esmės apsisprendžiant dėl karantino sąlygų. Tai nedideli netikslumai“, – aiškino jis.

Židiniai – slaugos įstaigose

Trečiadienio duomenimis, nauju koronaviruso židiniu tapo Kartenos slaugos ligoninė, kur užsikrėtimas diagnozuotas 22 pacientams.

Taip pat COVID-19 nustatytas Širvintų parapijos slaugos namų pacientui, kuris antradienį išvežtas į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Šis žmogus mirė, tačiau kol kas neteigiama, kad jis – 46-oji COVID-19 auka.

NVSC duomenimis, Nemenčinės įmonėje „Vilnika“ jau yra 93 užsikrėtusieji. „Senevitoje“ trečiadienį pakartotinai tiriami darbuotojai.

„Antavilių pensionate“ COVID-19 nuo šeštadienio, kai fiksuotas pirmas užsikrėtimas, diagnozuotas dar vienam slaugos personalo darbuotojui, o 90 pacientų tyrimų rezultatų laukiama vėliau trečiadienį.

„Pirminiais duomenimis, sergančių pacientų, panašu, kad bus, yra keli pacientai, kuriems laboratorinių tyrimų rezultatai nustatyti teigiami, kol kas detalizuoti negaliu“, – teigė G.Megelinskienė.

Čia iš naujo bus vertinama, kurie globotiniai turėjo sąlytį su darbuotoju, kuriam trečiadienį diagnozuota infekcija.

Vienas „Antavilių pensionato“ pacientas pervežtas į ligoninę dėl kitų sveikatos problemų ir tuomet jam nustatytas koronavirusas, nors jokių simptomų asmuo nejuto.

Tinklo pertvarka būtų leidusi problemų išvengti

A.Veryga, klausiamas, ar viruso plitimas slaugos ligoninėse nerodo jų vadovų darbo trūkumų, tikino, kad virusas tikrai atskleidė sistemines bėdas. Ir nebūtinai slaugos įstaigose.

„Ne kartą esu sakęs, kad viruso plitimas tam tikrų sisteminių problemų išryškino. Gal ne tiek akcentuojant sIaugos, globos įstaigas, nes jos neretu atveju privačios. Bet iš tiesų panašu, kad mes buvom primiršę tam tikra prasme infekcijų kontrolę. Ir anksčiau mes su įstaigomis turėjome rimtų diskusijų dėl hospitalinių infekcijų ir panašu, kad požiūris į ministerijos ir ekspertų rekomendacijas nebuvo labai rimtas. Dabar šios problemos atsiskleidė skausmingiausiu būdu“, – aiškino jis, paminėdamas gydytojų darbą keliose įstaigose, paslaugų organizavimo problemas.

„Mūsų siūlytas gydymo įstaigų tinklas būtų leidęs visų šitų problemų išvengti. Vadovai jau tada būtų galėję daug efektyviau planuotis srautus, personalo darbo pamainas. Manau, kad mes daug pamokų išmoksime ir daug ką, manau, ir patys regionai pamatė“, – kalbėjo ministras.

Jis vylėsi, kad po pandemijos prie siūlymų pertvarkyti sistemą bus grįžta.

A.Verygos teigimu, šiuo metu slaugos ir globos įstaigos yra prioritetinės atliekant tyrimus dėl koronaviruso.

„Pamatėme problemų su tikrinimais, šiek tiek buvo kilę problemų su įsitraukimu ir dalyvavimu mokymuose, kaip tinkamai vykdyti infekcijų kontrolę. Dabar yra likę tik pavieniai atvejai, kur dar neatsiliepta, nedalyvauta mokymuose. Ši sistema irgi mokosi“, – teigė A.Veryga.

G.Megelinskienės teigimu, globos įstaigose dažniausiai ligą atneša personalas, todėl čia ypač svarbi darbuotojų atsakomybė.

Visgi NVSC atstovė tikino, kad židiniai slaugos įstaigose nėra tokie rimti, kad karantino sąlygos Lietuvoje negalėtų būti švelninamos.

„Yra konkretūs židiniai, jie yra kaip ir lokalizuoti, daugiau neišplitę. Be jokios abejonės, į tai reikia atsižvelgti darant sprendimus. Taip pat yra labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad vienintelis kelias globotiniams užsikrėsti – nuo personalo. Aišku, galbūt vėliau, jei judantys žmonės, tai ir vienas nuo kito, bet pagrindinis šaltinis – personalas“, – sakė ji.

Pasak specialistės, personalas turi ypač saugotis, vengti net per pertraukėles nusiimti apsaugos priemones.

Bus teikiamos planinės paslaugos

A.Verygos tvirtinimu, trečiadienį bus leidžiama teikti planines medicinos paslaugas sudarant pertraukas tarp konsultacijų ir laiko dezinfekavimui bei užkardant būriavimosi tikimybę.

„Tos įstaigos, kurios teiks planines stacionarinės pagalbos paslaugas, turės išlaikyti tam tikrą su COVID-19 valdymu susijusį rezervą ligoninėse ir turės derinti veiklą su organizuojančiomis įstaigomis. Įstaigos, kurios norės atnaujinti konsultacines paslaugas turės pasirengti planus, susijusius su pacientų srautų valdymu, su infekcijų kontrole ir juos susiderinti su NVSC“, – teigė ministras.

Anot ministro, galės būti teikiamos visos planinės paslaugos, nors anksčiau buvo svarstoma pradėti paslaugų atnaujinimą pagal sritis.

„Apsispręsta nedetalizuoti ir neišskirti jokios konkrečios srities, bet nurodyti, ką įstaigos turi padaryti, kaip pasiruošti“, – teigė jis.

Ministras tikino, kad planinių paslaugų atvykusiems pacientams nebus įvedami jokie registracijos mokesčiai.

„Manau, kad dabar nevisiškai tas momentas, kai reikėtų tokius siūlymus svarstyti. Ne dabar yra situacija, kai tokius siūlymus reikia svarstyti. Dabar truputį kiti tikslai. Jei medikai nori apie tai diskutuoti, tai geras laikas bus pasibaigus karantinui“, – teigė jis.

Kaukių sportuojant lauke nebereikės

Ministro teigimu, siūloma, kad sportuojantiems lauke ir būnantiems lauke atokiose vietovėse nebereikės dėvėti veido kaukių.

„Yra pakeitimų, susijusių su sportininkais, kad jiems nereikėtų tų apsaugos priemonių nešioti, nes tikrai nelabai fiziškai įmanoma tai padaryti. Kitas siūlymas susijęs su vietomis už miestų, gyvenviečių, kur žmonės nutolę nuo gyvenamųjų vietų, didelis atstumas tarp asmenų“, – teigė A.Veryga.

Buvo apsispręsta, kad sporto klubai dar nepradės savo veiklos.

Tačiau sporto klubai dar nebus atidaromi, nors tai svarstyta.

„Buvo apsispręsta, kad sporto klubai dar nepradės savo veiklos“, – teigė ministras ir ragino judėti lauke.

A.Veryga tikino, kad rizikos grupės asmenys turėtų pagalvoti apie savo asmeninius poreikius. Anot jo, darbdaviai turėtų sudaryti galimybes jiems dirbti nuotolinius darbus.

„Kūrybiškų sprendimų jūs jau matėte: ir mišias lauke, į kurias galima atvažiuoti automobiliu“, – pavyzdį pateikė A.Veryga.

Vyriausybei trečiadienį siūloma naikinti draudimą piliečiams išvykti iš šalies, nuo gegužės 10 dienos leisti atnaujinti skrydžių maršrutus, grąžinti nedidelius renginius atvirose erdvėse.

Taip pat siūloma leisti visų prekybos vietų, įskaitant turgaviečių veiklą, leidžiami visi laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje, užtikrinant distanciją nuo kitų žmonių.

Ministro nuomone, turgavietėse dirbantys rizikos grupės asmenys turėtų pasisaugoti ir vengti kontaktų ir bendravimo su žmonėmis.

Turgavietės, ministras įspėjo, galės dirbti tik užtikrindamos saugumą ir jų sauga bus tikrinama.

Spręs medikų algų klausimus

A.Veryga tvirtino, kad Vyriausybės posėdyje bus išspręsti medikų finansiniai klausimai.

„Seimas priėmė atitinkamo įstatymo pakeitimus, nustatė, kaip tokiais atvejais turi būti kompensuojama dėl prarastos sveikatos ar mirties atvejais. Vyriausybėje bus sprendžiama, kad medikai dėl užsikrėtimo gautų kompensacijas, o mirties atveju 93,1 darbo užmokesčio dydžio kompensacija būtų mokama artimiesiems“, – teigė ministras.

Anot jo, Vyriausybė taip pat spręs, kaip konkrečiai medikams bus mokami priedai, sprendžiama tam panaudoti PSDF rezervo lėšas.

Lietuvoje per parą nustatytas 31 naujas užsikrėtimo atvejis, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Iš viso iki šio laiko buvo patvirtinti 1375 teigiami atvejai. Nuo koronaviruso Lietuvoje mirė 45 žmonės, serga 767, pasveikusiais laikomi 563 žmonės.

Ligoninėse trečiadienį gydomi 132 žmonės. 15 gydomi reanimacijoje, 7 reikia plaučių ventiliavimo, o 32 – deguonies kaukių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius