-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 23

A.Veryga apie rekomendacijas dėvėti kaukes: šiuo metu nė vienas nežinome, ar nesame užsikrėtę

Šalyje paskelbus karantiną ir daugėjant infekuotųjų naujuoju koronavirusu (COVID-19) atvejų, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymu, gyventojams pirmadienį patarta pasirūpinti asmens apsaugos priemonėmis ir viešose vietose dėvėti kaukes.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie šią SAM rekomendaciją daugiau skaitykite čia.

Šį savo sprendimą Aurelijus Veryga išsamiau nusprendė paaiškinti savo feisbuko paskyroje. Anot ministro, tai, kad kaukių sunku įsigyti, ne pretekstas jų nedėvėti. A.Verygos teigimu, kaukes nuspręsta rekomenduoti dėvėti visiems pasikeitus specialistų nuomonei.

Pateikiame visą A.Verygos įrašą:

„Šiandien, kaip ekstremalios situacijos operacijos vadovas pasirašiau sprendimą, kuriuo nustatoma, kol kas rekomendacija, viešose vietose dėvėti veido kaukę, respiratorių ar naudoti kitas priemones (skarelę ar šaliką), kuris pridengtų burną ir nosį.

Kaip ir minėjau, kol kas tai tik rekomendacija. Tai, kad kaukių sunku įsigyti, nėra pretekstas to nerekomenduoti, nes šaliką ar skarelę namuose tikrai nesudėtinga rasti.

Kai kam gali pasirodyti, jog esu nenuoseklus, nes esu ne kartą minėjęs, jog pasak infekcinių ligų specialistų, kaukė nuo COVID-19 neapsaugo. Tačiau keičiasi ir specialistų nuomonė bei požiūris. Tam tikrą prasmę jie jau pradeda įžvelgti ir atsiranda rekomendacijų šias priemones dėvėti.

Nuo savęs pridėsiu ir daugiau argumentų. Jei dėvėsite šias priemones ir artimai bendrausite su užsikrėtusiu žmogumi, tai jūsų neapsaugos. Tačiau šiuo metu jau nė vienas nežinome, ar nesame užsikrėtę šiuo virusu, nes jis jau plinta visuomenėje.

Veido kaukė gali padėti sumažinti viruso išskyrimą čiaudulio metu ar su nosies išskyromis tuomet, kai dar nežinome, jog esame užsikrėtę, o atsiranda simptomai, kuriuos esame įpratę jausti kasmet. Šiuo metu jau žydi kai kurie medžiai ir krūmai bei prasideda alerginės slogos simptomai. Taip pat ir meteorologinės sąlygos yra labai palankios peršalimui, kurį neretai lydi sloga ar čiaudulys. Kaukė padeda bent dalinai apsaugoti aplinką ir paviršius nuo iš mūsų nosies ir burnos galinčių pasklisti aerozolių.

Jei kaukes dėvėsime visi, aplinką apsaugosime dar net nežinodami, kad esame užsikrėtę. Todėl būkime atsakingi. Gyventojai labai anksti išpirko visas kaukes iš vaistinių ir parduotuvių. Dabar pats laikas jas užsidėti.

Neturintiems jų, alternatyvas jau siūlo mūsų verslininkai, kurie pradėjo siūti medžiagines kaukes. Vakare jas išskalbę ir išlyginę karštu lygintuvu, turėsite priemonę, kurią galėsite naudoti ne vieną dieną. Tuo pačiu padėsite išgyventi ir mūsų verslams.

Viruso suvaldymas visų mūsų reikalas. Nebūkime abejingi!“, – feisbuke rašė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius