-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 24

A.Veryga: įsigyti vakcinų iš „Thermo Fisher Scientific“, jei tokios bus pagamintos, Lietuva neturi teisės

Seimo narė Aušrinė Armonaitė sako, kad vakcinas nuo koronaviruso Amerikos rinkai bando išrasti Lietuvoje veikianti bendrovė „Thermo Fisher Scientific“. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ji klausė, ar Lietuva derasi dėl jų įsigijimo. Ministras aiškino, kad jeigu pradėtumėme tai daryti, iškristumėme iš bendro Europos Sąjungos pirkimo mechanizmo.
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
VU Gyvybės mokslų centro laboratorija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį klausimą apie COVID-19 vakcinas A.Verygai A.Armonaitė uždavė Seime per Vyriausybės valandą.

Ji teiravosi, ar ministras žino, kad vakcinas Amerikos rinkai bando išrasti Lietuvoje veikianti „Thermo Fisher Scientific“, klausė, ar Lietuva derasi dėl jų įsigijimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Ar jūs deratės su jais, kad mes nusipirktumėm vakciną, kuri gaminama čia, Lietuvoje, kad galėtume ją gauti greičiau? Man atrodo, tai yra labai svarbu, kad nepakartotume tų klaidų, kurios įvyko dėl reagentų, dėl testų [pirkimo]“, – Seimo posėdžio metu kalbėjo A.Armonaitė.

Man atrodo, tai yra labai svarbu, kad nepakartotume tų klaidų, kurios įvyko dėl reagentų, dėl testų [pirkimo].

A.Veryga atsakė, kad Lietuva įsigyti vakcinų iš „Thermo Fisher Scientific“, jei tokios bus pagamintos tinkamos, neturi teisės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Šalys narės Europos Sąjungoje, prisijungusios prie bendro pirkimo mechanizmo, negali atskirai derėtis su gamintojais. Tai yra sąlyga, kuri yra iškelta valstybėms narėms.

Lietuvoje stovi gal viena gamykla, Vokietijoje ir Prancūzijoje stovi kitos gamyklos, ir kiekviena valstybė, kurioje atsirastų toks gamintojas, turėtų interesą derėtis. Ir šitie procesai buvo prasidėję, juos Komisija sustabdė, sukūrė bendrą mechanizmą, kad nebūtų kažkokių užbėginėjimų už akių ir visos valstybės narės turėtų vienodas galimybes aprūpinti savo gyventojus vakcinomis“, – dėstė ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas.

Šalys narės Europos Sąjungoje, prisijungusios prie bendro pirkimo mechanizmo, negali atskirai derėtis su gamintojais. Tai yra sąlyga, kuri yra iškelta valstybėms narėms.

A.Veryga pabrėžė, kad Lietuva su „Thermo Fisher Scientific“ dėl gaminamų vakcinų nesidera ir, esą, jeigu pradėtume tai daryti, „iškristumėm iš bendro Europos Sąjungos prikimo mechanizmo“.

Reaguodama į politikų kalbas Seimo salėje, bendrovė „Thermo Fisher Scientific” paneigė gaminanti COVID-19 vakcinas.

„Vilniaus padalinyje nėra gaminamos jokio tipo vakcinos, tačiau klientams mes tiekiame gyvybės mokslų reagentus, kurie galiausiai kaip komponentai gali būti naudojami kuriant ir vystant įvairias vakcinas“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame įmonės pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius