Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 20

A.Veryga įspėja: dėvintys netinkamas kaukes bus baudžiami, kaip ir jų neužsidėję

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad atsirado keistų iniciatyvų siūti apsaugines kaukes iš užuolaidų, megzti jas, kaukėse padaryti skyles. Be to, kai kurie žmonės kaukes dėvi netinkamai, tarkime, iškiša nosis. Jis pabrėžė, kad veido kaukės turi būti tinkamos, ir nurodė pagrindinius joms taikomus kriterijus. Dėvintys netinkamas veido kaukes bus baudžiami kaip tie, kurie nedėvi kaukių ten, kur tai privalu daryti.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

A.Veryga akcentavo, kad veido kaukė yra skirta ne tam, kad žmogus negautų baudos.

„Jos tikslas yra šiek tiek kitoks. Ir tų baudų tikslas yra ne prisirinkti pinigų kur nors į biudžetą, bet tiesiog, kad būtų laikomasi tam tikrų reikalavimų“, – aiškino jis.

A.Veryga nurodė kriterijus, į kuriuos bus žiūrima vertinant, ar apsauginė veido kaukė tinkama, ar ne. Jeigu žmogus dėvi ne sertifikatą turinčią medicininę, o paties pasigamintą kaukę, ji turėtų atitikti keletą reikalavimų.

Pirma, kaukė turi sudaryti fizinį barjerą oro lašeliams patekti į kvėpavimo takus.

„Reiškia, ji turi dengti kvėpavimo takus, kad jūs neįkvėptumėme tų lašelių, kito žmogaus iškvėptų“, – nurodė ministras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauginė veido kaukė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsauginė veido kaukė

Taip pat kaukė turi būti keleto sluoksnių medžiagos, tankaus audinio, tinkamo dydžio – dengianti nosį ir burną.

„Ir ją nešioti reikia taip, kad ji uždengtų nosį ir burną. Nes tikrai matome žmonių, kurie nešioja tą kaukę pasikabinę po smakru arba nuleidę nuo nosies. Per nosį taip pat kvėpuojame, per ten aerozoliai taip pat išsiskiria, tai ji turėtų būti uždengta“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Matome žmonių, kurie nešioja tą kaukę pasikabinę po smakru arba nuleidę nuo nosies. Per nosį taip pat kvėpuojame, per ten aerozoliai taip pat išsiskiria, tai ji turėtų būti uždengta.

Be to, veido kaukė, kaip pabrėžė A.Veryga, turi būti vientisa, be skylių.

„Nes irgi matome tokių įvairių kūrybiškų sprendimų, kur yra paliekamos angos įvairiems tikslams tose kaukėse. Kiekvienas randa savo paaiškinimą, kam ji ten yra reikalinga. Tai jeigu tai yra skylėtas daiktas, natūralu, kad jis nesaugo nei nuo įkvėpimo, nei apsaugo kitus žmones nuo jūsų iškvėptų oro lašelių“, – sakė jis.

Žmonės, dėvintys netinkamas veido kaukes, bus baudžiami kaip tie, kurie nedėvi kaukių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius

Skeptikams, aiškinantiems, kad su kaukėmis žmonės gali uždusti, A.Veryga priminė, jog kai kurie medikai nuolat dirba su kaukėmis ir nieko bloga jiems dėl to neatsitinka.

„Chirurgai operuoja po operacinėmis lempomis, tikrai nepatogiose pozicijose dirba, nėra tekę girdėti, kad būtų nors vienas uždusęs ar būtų pritrūkę deguonies. Tai tikrai nepasiduokime toms skleidžiamoms baimėms ir elkimės atsakingai“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius