-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 08

A.Veryga kreipiasi į sveikatos apsaugos ministrą: „Atsakomybės neprisiėmėt, vakcinas išpylėt“

Kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia ne kartą sakęs, kad vakcinos nuo COVID-19 buteliuke yra ne penkios, o šešios dozės, todėl dalis skiepų esą yra išmetama lauk. Jis sako, kad dabartinis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys bijojo prisiimti atsakomybę, o to kaina – tūkstančiai dozių išmestų vakcinų, kurios galėjo būti panaudotos medikų, mokytojų ar slaugos ir globos namų gyventojų skiepijimui.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienį po pietų Vokietijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad Europos vaistų agentūra (EVA) leido medikams iš kiekvieno „BioNTech/Pfizer“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso buteliuko paimti šešias preparato dozes.

Reaguodamas į tai, kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga savo feisbuko paskyroje kreipėsi į dabartinį sveikatos apsaugos ministrą A.Dulkį bei Sveikatos apsaugos ministeriją sakydamas, esą šie iššvaistė vakcinų dozes.

„Atsakomybės neprisiėmėt, vakcinas išpylėt. o gal neišpylėt? Gal jos kam nors visgi atiteko? Kam nors, kas nėra jokiame prioritetų sąraše?“– feisbuke rašo politikas.

„Dabar jau praktiškai oficialu, kad EMA (Europos vaistų agentūra) pritarė, kad Pfizer vakcinos buteliuke yra ne 5, o 6 dozės. Kai kurios šalys to nelaukė, nes viskas buvo daugiau nei akivaizdu, ir pasiskiepijo daugiau gyventojų. Mes – išpylėm taip lauktas vakcinas lauk.

Dėl ko taip atsitiko? Tai atsitiko dėl to, kad ministerijos vadovybė bijo ne to, kad nepavyks gerai suvaldyti pandemijos, bet bijo baudžiamosios ar administracinės atsakomybės. Tą labai aiškiai įvardino viceministrė. Baimės kaina – tūkstančiai dozių tiesiog išmesta, nors galėjo būti panaudota medikų, mokytojų ar slaugos ir globos namų gyventojų skiepijimui“, – piktinasi A.Veryga.

Pasak jo, ekstremali situacija – ne tas laikas, kai galima vadovautis „auditorių logika“. Kartais tenka priimti neįprastus, niekur neparašytus ar dar netaikytus sprendimus, pabrėžia jis.

„Ar manote, kad persirgusiųjų COVID kraujo plazmos panaudojimas sergančiųjų gydymui buvo pilnai kliniškai ištirtas ir patvirtintas, kai medikai jo ėmėsi? Tai galvokite iš naujo. Tie patys medikai COVID pandemijos metu mokėsi ir studijavo ligą, ją pažino ir turėjo daryti tai, ką tik dabar surašinėja į vadovėlius.

To reikia, kad išgelbėti gyvybes ir tokia, deja yra medicina. Tai ne buhalterinė knyga, kur visi stulpeliai susiveda į tvarkingas sumas, sutampančias centų tikslumu. Ir naujoji vadovybė to nesuprato“, – sako A.Veryga.

Lietuva gyventojus kol kas skiepija tik kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ pagamintomis koronaviruso vakcinomis. Jos vadinamos „ledo“ vakcinomis, nes turi būti saugomos ypač žemos temperatūros sąlygomis.

Informaciniame lapelyje teigiama, jog praskiedus preparatą 1,8 ml natrio chlorido, viename 2,25 ml substancijos buteliuke yra 5 vakcinos dozės po 0,3 ml.

Dar prieš pasirodant EVA agentūros informacijai, ketvirtadienį įsigaliojo A.Dulkio įsakymas, kuriame numatyta, kad įstaigos turi užtikrinti skiepijimą pagal vakcinos charakteristikų santrauką ir apraše nustatytą tvarką. Tai reiškia, jog gydytojams neleista iš vienos vakcinos talpos išskirti daugiau kaip 5 vakcinos dozių.

Tą dieną Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė tikino, jog ministras negali leisti gyventojų skiepyti savo nuožiūra.

„Aš suprantu norą, bet šiuo metu naudoti šeštą dozę būtų neteisėta, ir tada ministras turėtų prisiimti atsakomybę, ir turbūt ir baudžiamąją, ne tik administracinę“, – ketvirtadienį sakė ji ir pažymėjo, jog klausimą dėl šeštos vakcinos dozės naudojimo svarstys ekspertų taryba.

Tačiau penktadienį EVA patvirtino, kad agentūros žmonėms skirtų vaistų komitetas rekomendavo atnaujinti vakcinos informaciją nurodant, kad kiekvienoje talpoje yra šešios preparato dozės.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Hanno Kautzas penktadienį žurnalistams Berlyne sakė, kad šis pakeitimas įsigalios nedelsiant ir 20 proc. padidins dozių skaičių, rašo BNS.

Daugelis medikų Europos Sąjungoje dar iki šio sprendimo iš vieno BioNTech/Pfizer“ vakcinos flakono išgaudavo po šešias dozes. Jau anksčiau tai daryti leido Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius