-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25

A.Veryga ligoninių tinklo pertvarkos nebeinicijuos, nebent dėl to sutars koalicija

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nebeinicijuos sveikatos apsaugos reformos, nebent dėl to vieningai sutars valdančioji koalicija, teigia ministro patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė-Šriubėnė. „Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis antradienį kalbėdamas apie derybas dėl naujos koalicijos teigė, kad jų metu buvo atsisakyta Seimui teikti rajoninių ligoninių pertvarkos klausimą.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Koaliciniam susitarime šito punkto nebebus, nebent jie patys jį teiks asmeniškai, bet iš koalicijos partnerių „Tvarkos ir teisingumo“ palaikymo nebus“, – patikino R.Žemaitaitis.

„Valstiečių“ derybininkas Jonas Jarutis sakė negalintis patvirtinti R.Žemaitaičio žodžių. „Ne pertvarka ten buvo, kažkokia kitokia formuluotė“, – dėstė jis ir tikino turintis pasitikslinti – esą derybų metu kalbėta apie „socialdarbiečių“ siūlymą skirtingose ligoninėse vienodinti paslaugų įkainius, bet ne apie ligoninių pertvarką.

Ar ligoninių pertvarkos klausimas atsidurs Seime, priklausys nuo to, kaip sutars koalicija, teigia sveikatos apsaugos ministro patarėja.

„Nes tai turės būti bendras sprendimas – pradėti ar ne sveikatos sistemos reformą, apie kurios būtinybę jau kalbama daugybę metų.

Apie tai, kad ji reikalinga, būtina ir neatidėliotina ne kartą kalbėjo ir ministras A.Veryga. Tik, deja, visi jo bandymai ją inicijuoti baigdavosi nesėkmingai“, – atsakyme raštu dėstė L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Pavyzdžiui, pirminis sveikatos sistemos reformos paketas buvo vetuotas prezidentės, o po veto pataisytus šios reformos projektus vėliau nepavyko net pateikti Seime, nes neužtekdavo Seimo narių palaikymo. Tai tik rodo, kad iki šiol buvo dedamos didžiulės pastangos, jog ši reforma net neprasidėtų, nors ministras A.Veryga buvo pasiryžęs imtis lyderystės ją įgyvendinant.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubienė

Nepasaint to, kad ši reforma – nepopuliari, nors ir labai reikalinga šaliai, nes kiekviena reforma ar pokytis sulaukia visuomenės nepasitenkinimo“, – aiškino ministro patarėja.

Anot jos, „A.Veryga pats nebeinicijuos šios reformos“.

„Bet jei valdančioji koalicija vieningai sutars, kad jos reikia ir bus sudarytos teisinės prielaidos pradėti ją, ministras mielai imsis lyderystės, ką ne kartą jau buvo viešai deklaravęs“, – patikino L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ligoninių pertvarkos planą Seimas jau buvo patvirtinęs birželį, bet jį vetavo prezidentė, rašo BNS. Jos teigimu, Konstitucijai galėjo prieštarauti priimta nuostata, kad stacionaro paslaugas teikiančios privačios gydymo įstaigos sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis būtų galėjusios sudaryti tik tokiu atveju, jeigu tų paslaugų nesugebėtų užtikrinti valstybinės ligoninės.

Anot šalies vadovės, tokia tvarka būtų panaikinusi teisę pacientui rinktis, ar jis nori gydytis privačioje, ar valstybinėje ligoninėje.

Pristatydamas naują ligoninių pertvarkos planą, ministras žadėjo, kad valstybinėms ir privačioms ligoninėms bus užtikrintos vienodos sąlygos patekti į gydymo įstaigų tinklą.

Naujame projekte, kurį Seimui planuota teikti pavasario sesijoje, numatyta, kad stacionarinių aktyviojo gydymo asmens sveikatos priežiūros įstaigų tinklas būtų formuojamas taip, kad užtikrintų Vyriausybės nustatytą geografinį sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir saugių paslaugų teikimą pacientams.

Patvirtintas tinklas turėtų galioti penkerius metus.

Pataisas ketinę teikti valdantieji sakė, kad nauja tvarka parengta nebeprieštaraus Konstitucijai, nes įstatyme numatomi kriterijai, kaip bus formuojamas minėtas tinklas.

Pagal projektą, į tinklą būtų įtrauktos tos gydymo įstaigos, kurios galėtų užtikrinti skubios pagalbos teikimą visą parą, paslaugų įvairovę, taip pat būtų atsižvelgiama į išvengiamos hospitalizacijos rodiklius ar į kitą įstaigą išvykstančių pacientų skaičių, geografinį prieinamumą.

Skirtingai nei anksčiau priimtose ir prezidentės vetuotose pataisose, gydymo įstaigų tinklą formuotų Vyriausybė, o ne sveikatos apsaugos ministras.

Be to, numatyta, kad įstaigos, priklausančios tinklui, dėl stacionarinių aktyviojo gydymo paslaugų turėtų prioriteto teisę sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis.

Tuo metu įstaigos, teikiančios stacionarines paslaugas, tačiau nepriklausančios įstaigų tinklui, konkuruotų dėl paslaugų teikimo ir jų apmokėjimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis tuo atveju, jeigu tinklas nebūtų pajėgus teikti šių paslaugų.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Ligoninė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./ Ligoninė

Visoms įstaigoms, norinčioms sudaryti sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, būtų keliami privalomi reikalavimai. Įstaiga turėtų deklaruoti, kad juos atitinka prieš sudarydama sutartį su ligonių kasa.

Įstaigos privalėtų užtikrinti, kad pacientas galėtų paslaugą gauti nemokamai, privalėtų turėti licenciją ir neturėti sistemingų, tyčinių pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius