Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07

A.Veryga nustatė tvarką, kada ne pagrindinės ligoninės turės priimti COVID-19 pacientus

Jei penkiose pagrindinėse ligoninėse bus užpildyta 70 proc. ar daugiau COVID-19 pacientams skirtų lovų, sergantieji turės būti vežami į kitas gydymo įstaigas, nusprendė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę
COVID-19 pacientai atvežami į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu COVID-19 pacientai įprastai gydomi pagrindinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose: Vilniaus Santaros klinikose, Kauno klinikose, Klaipėdos universitetinėje, Šiaulių ir Panevėžio ligoninėse.

Tačiau šios gydymo įstaigos ima stokoti pajėgumų – kai kurie Santaros klinikose gydyti COVID-19 pacientai perkelti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, COVID-19 skyrius atsidarė Marijampolės, Jurbarko, Prienų ir Kėdainių ligoninės ir kitos šalies įstaigos.

Pagal A.Verygos patvirtintą įsakymą, COVID-19 pacientai, kuriuos būtina stacionarizuoti, turi būti gydomi artimiausioje pagrindinėje ligoninėje. Tačiau jei joje COVID-19 lovų užpildymas siekia 70 proc. ar daugiau, pacientai vežami į kitą ligoninę, į kurią nurodys pagrindinė ligoninė.

Joje turi būti ne mažiau kaip 25 lovos su deguonies tiekimo sistemomis, ne mažiau kaip 5 lovos pacientams izoliuoti (kol laukiamas COVID-19 tyrimų atsakymas), ne mažiau kaip 2 reanimacijos ir intensyvios terapijos lovos su DPV aparatais COVID-19 pacientams gydyti.

Ligoninė taip pat turi turėti reikiamą personalą (gydytojus, slaugytojus, slaugytojų padėjėjus), kuris užtikrintų infrastruktūros (lovų) tinkamą funkcionavimą.

Pacientai, sergantys lengvos formos COVID-19, gydomi ambulatoriškai.

A.Verygos patvirtintas įsakymas įsigaliojo šeštadienį.

Ligoninėse – 743 COVID-19 pacientai

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtintas rekordinis skaičius naujų COVID-19 ligos atvejų – 1972, mirė 11 asmenų.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 743 COVID-19 pacientai, 378 iš jų – su deguonies kaukėmis, 42 – ventiliuojami, 70 gydomi reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose.

661 asmuo gydomas stacionare be reanimacijos.

Santaros klinikose gydomi 129 COVID-19 pacientai, Santaros klinikose gydomi 129 COVID-19 sergantys pacientai, iš jų 15 – Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomas 81 pacientas, iš jų – 2 Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Alytaus S.Kudirkos ligoninėje gydomi 4, Ukmergės ligoninėje – 7 koronavirusu užsikrėtę gyventojai.

Santaros klinikos dėkoja su COVID-19 pacientais dirbantiems medicinos studentams.

Kyla klausimas ne tik dėl pakankamo tinkamai įrengtų vietų skaičiaus ligoninėse, bet dar labiau – dėl personalo.

„Virusui sparčiai plintant visuomenėje, kyla klausimas ne tik dėl pakankamo tinkamai įrengtų vietų skaičiaus ligoninėse, bet dar labiau – dėl personalo, galinčio prižiūrėti pacientus. Esame nepaprastai dėkingi jaunajai kartai, kuri supranta situacijos rimtumą ir yra pasiruošusi prisijungti prie Infekcinių ligų centro kolektyvo.

Per šią savaitę norą padėti išreiškė 36 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto studentai“, – rašoma klinikų svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius