Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25 /11:31

A.Veryga po nakties neramumų tarp karantinuotųjų: ar aukosime kai kurių žmonių teises, ar rinksimės natūralią atranką

Naktis bent viename iš Vilniaus viešbučių, kur buvo karantinuoti iš užsienio sugrįžę nesergantys asmenys, buvo nerami. Jau iš vakaro pasipylė pasipiktinimas, kad sąlygos žmonėms čia būti yra netinkamos, nepasirūpinta tinkamu maistu ir pan. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, kad klaidų gal ir padaryta, bet dabar laikas susitelkti, kitaip situacija bus nevaldoma.

Kaip 15min skelbė, trečiadienio naktį Vilniaus Stoties rajone, Geležinkelio g. esančiame viešbutyje „Railway Apartments“, kuriame karantinuoti iš užsienio sugrįžę nesergantys asmenys, įvyko muštynės, o vienas žmogus sužalotas peiliu. Anot policijos budėtojo, pranešimas apie konfliktą buvo gautas kiek po vidurnakčio. Policija nurodė, kad sužalotas asmuo išvežtas į ligoninę. Vienas žmogus sulaikytas ir apklausiamas.

Ką reiks aukoti?

Nuotolinėje konferencijoje kalbėjęs A.Veryga pareiškė, kad dabar laikas apsispręsti – ar aukosime kai kurių žmonių teises vardan visų saugumo, ar vis dėlto pasirinksime natūralią atranką.

Jis kreipėsi į Lietuvos žmones, kad esą pats laikas susitarti, kadangi vien epidemiologinių ir medicininių žinių jau neužtenka: „Laiko nėra, todėl nėra galimybių panaudoti demokratiškų instrumentų kaip referendumai ar pan. Klausimas atrodytų paprastas, bet nėra paprastas. Šis virusas atkeliavo į Lietuvą kaip į kitas Europos šalis, jis atvyko kartu su užsienyje buvusiais ir parvykusiais ir kitose šalyse užsikrėtusiais mūsų piliečiais.

Kol kas dauguma užsikrėtusiųjų yra atvykę iš kitų šalių. Todėl privaloma izoliacija šiuo metu yra logiškas žingsnis, kuriam pritaria ir medikai. Tai leistų sulėtinti ligos plitimą ir padidintų tikimybę, kad augant susirgusių skaičiui sveikatos sistema suspėtų jiems padėti.“

Tačiau, pripažino ministras, jau pirmą dieną prasiveržė parvykusiųjų pyktis, kad jais tinkamai nepasirūpinta.

Šis virusas atkeliavo į Lietuvą kaip į visas kitas šalis, jis atvyko kartu su užsienyje buvusiais ir parvykusiais mūsų piliečiais.

„Esu nepaprastosios padėties priešininkas, nes manau, kad Lietuva ir jos piliečiai nenusipelnė visų nepaprastosios padėties baisumų. Bet nesuvaldyta situacija taps našta mūsų kartai, nes ligai išplitus kaip ir kitos, net labiau išsivysčiusios šalys, negalėsime visiems padėti, kam pagalba bus labai reikalinga.

Europos šalys, kuriose liga labai išplito, svarsto, nuo kokio amžiaus pacientai nebebus intubuojami, nes jų šansai išgyventi yra ženkliai mažesni, nei jaunesnių. Tas amžius tikrai ne 80 metų, kalbama apie 60-65 metų amžiaus gyventojus. O dabar apsidairykime aplinkui ir pagalvokime kiek tokių pažįstame ir kas jie yra. Pagalvokime, kokia bus praradimo kaina“, – kalbėjo ministras.

A.Veryga pripažino, kad nėra neklystantis, gal padarė klaidų, dėl jų atsiprašė. „Dabar mes esame ties ypatingo apsisprendimo riba. Izoliuojami gyventojai jau dabar piktinasi, kad negali grįžti namo, kad šeimos yra priverstos būti tame pačiame pastate su chuliganiškai besielgiančiais tautiečiais ir t. t. Jau girdime pasisakymų, kad tai pamina pagrindines žmogaus teises ir laisves.

Visuomet, kai iškildavo tikrai mirtinas pavojus, sugebėdavome susitelkti ir išgyventi. Dabar yra būtent toks momentas. Pasitarkime, ką darysime. Ar aukosime savo laisves vardan tų, kurie gaus šansą išgyventi, ar rinksimės natūralią atranką, kurios egzistavimą mokslo ir medicinos pažanga buvo atitolinusi?

Dabar kaip niekad reikalingas susitelkimas, ramybė ir tikėjimas, kad galime įveikti koronaviruso plitimą“, – kalbėjo ministras.

Sprendimų susijusių su besilaukiančiomis moterimis ir su šeimomis su vaikais bus, bet tai nereiškia, kad turėtume iš viso šį sprendimą atšaukti.

Sprendimą keis

Anot A.Verygos, dilema sudėtinga – sprendimas izoliuoti visus atvykstančius yra pagrįstas tam tikrais principais, nes užkrato valdymas yra pagrindinis dalykas, kad sugebėtume sveikatos sistemai leisti suteikti pagalbą visiems, kuriems jos reikės.

„Dėl to tie žmonės susiduria su nemaloniais dalykais, gyvenimo sąlygomis, kurių jie nesirinko. Atšaukti šį sprendimą visiškai nebūtų prasminga ir nebūtų logiška. Per vakar dieną bendravome ne su vienu meru, nuolat bendraujame su policijos generaliniu komisaru. Savivaldybėms skirtingai sekasi tą situaciją valdyti.

Sprendimų susijusių su besilaukiančiomis moterimis ar su šeimomis su vaikais turėsime ieškoti, bet tai neturėtų tapti sprendimo atšaukimu ar masiniu reiškiniu. Ką minėjo vakar ir policija, kad visus gyventojus išskirsčius po namus, net jei sąlygos labai geros, užtikrinti, kad žmonės laikosi karantino, nebus tiesiog fizinių galimybių. Todėl sprendimo atšaukti neketiname, bet ieškosime lankstumo toms grupėms, kurios patiria sunkumų“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat pareiškė, kad grasinti sankcijomis merui R.Šimašiui nenorėtų. „Kai kuriems politikams kyla noras priimti savarankiškus sprendimus, o tai nėra gerai, kai šalyje ekstremali situacija, paskelbtas karantinas, yra Operacijų centras. Norėčiau paprašyti merų prieš priimant sprendimus pasitarti. Jau sakiau, kad su kai kuriais merais kalbėjomės, bet Vilniaus merui man nepavyko prisiskambinti, tad negaliu pakomentuoti, ką jis nusprendė ir ką jis ten daro“, – kalbėjo A.Veryga.

Kol kas detaliau ministras sakė būsimųjų pokyčių tvarkoje dar negalintis pristatyti. „Bendraujame su policija, šiandien bus ir Vyriausybės posėdis, kur irgi kalbėsime apie karantino sąlygas“, – teigė ministras, patvirtindamas, kad karantiną žadama pratęsti dar dviem savaitėms.

Anot A.Verygos, tokiai situacijai, kokia buvo Vilniuje, kur karantinuoti iš užsienio atvykę asmenys, pasiruošti negalėjo niekas. O esą kaip tik šie, taip santykius besiaiškinę asmenys, yra pavyzdys, kodėl privalomas karantinas reikalingas, nes esą išleisti jie tikrai nesilaikytų saviizoliacijos.

Šeimas išleis

Trečiadienį ryte meras Remigijus Šimašius feisbuke parašė, kad šis pirmadienį sveikatos apsaugos ministro paskubomis įdiegto visuotinio privalomo karantinavimo eksperimentas yra nevykęs. „Mes jį įgyvendinome pagal visas Sveikatos apsaugos ministerijos sąlygas, tačiau jokie viešbučiai šeimoms neatstos namų, kur vaikams sudarytos tinkamos sąlygos augti“, – rašė R.Šimašius.

Anot jo – taip pat ir jokie viešbučiai neatstos areštinių tiems, kas nemoka elgtis. Todėl šeimos su nepilnamečiais vaikais, nepilnamečiai vaikai bus išleidžiami karantinuotis namuose, jeigu tam turės sąlygas.

Reagentų jau netrūksta

A.Veryga teigė, kad reagentų šiuo metu netrūksta, jie nuolat atkeliauja – viena siunta iš Jungtinės Karalystės, pranešė gavusios jų ir Kauno klinikos. Dar šią savaitę tikimasi iš Kinijos sulaukti kartu su asmens apsaugos priemonių pirma siunta ir didžioji dalis užsakyto didelio reagentų kiekio.

„Tyrimus turbūt reikės atlikti visiems Ukmergės ligoninės medikams, kur turime labai rimtą plitimo židinį, matyt, ir pacientams, kurie yra. Natūralu, kad pacientai, kurie Slaugos skyriuje, absoliuti dauguma ją yra rizikos grupės ir todėl tyrimus jiems visiems reikia atlikti.

Tyrimai niekada nebuvo sustoję, dabar reagentų turime daug, tai apimtis galėsime plėsti“, – kalbėjo ministras.

Anot A.Verygos, sunkiausia situacija yra būtent Ukmergėje šiuo metu. Kaip skelbiama, visi trys dėl koronaviruso mirę žmonės yra iš šio miesto. Bet apie trečią mirusį žmogų ministras teigė daugiau informacijos neturintis.

Dėl griežtesnių sąlygų Ukmergei bus svarstoma po Nacionalinio visuomenės sveikatos centro tyrimo.

Anot ministro, įstaigos ruošiasi – tam sudėtingam scenarijui, kai sergančiųjų skaičius ims augti labai greitai. Dirba jau ir visi mobiliejų patikrų punktai savivaldybėse, kurie buvo suplanuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius