-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 22 /13:54

Kvietimus išsitirti, ar serga koronavirusu, gaus 7,5 tūkst. žmonių

Trečiadienį Vyriausybė ketina dar labiau pašvelninti karantino sąlygas ir nuo kitos savaitės leisti dirbti lauko kavinėms, kirpykloms ir muziejams. Kam dar ketinama atgniaužti karantino pančius ir kaip vyksta kova su COVID-19, trečiadienį pasakojo sveikatos apsaugos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

Ministro A.Verygos teigimu, iš per vakar ištirtų tyrimų teigiamų atsakymų skaičius rekordiškai mažas – iš 100 tirtų asmenų teigiamų atsakymų buvo tik 0,3 proc. Nustatyta 20 naujų ligos atvejų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės teigimu, šiuo metu ligoninėse gydomas 121 pacientas, plaučių ventiliacijos reikia 9, deguonies kaukių - 38 pacientams. Reanimacijoje išvis gydomi 19 žmonių.

„Lietuva labai neblogai tvarkosi su karantino sąlygomis ir kol kas mums neblogai sekasi valdyti situaciją“, – teigė A.Veryga. Jis tikino, kad Lietuva atlieka labai daug tyrimų, nors turi problemų verslo ir gydymo įstaigose, tačiau su virusu susidoroja gerai.

Lietuva labai neblogai tvarkosi su karantino sąlygomis ir kol kas mums neblogai sekasi valdyti situaciją.

„Lietuva yra tarp tų šalių, kurios gerai valdo šią situaciją“, – teigė ministras.

Visgi A.Veryga ragino per daug neatsipalaiduoti.

„Situacija nebloga Lietuvoje, bet dar kartą noriu priminti, kad tai neturėtų mūsų visiškai užliūliuoti ir savotiškai pamiršti virusą, kuris yra gyvas. Tegul ir nedaug atvejų nustatome, bet jie yra nustatomi. Jie yra gyvi, jie gyvena. Virusas Lietuvos visuomenėje yra gyvuojantis. Yra užsikrėtimo atvejai.

Apskritai apie karantino visišką atšaukimą kol kas nekalbame, tas kontaktų vengimas, masinių renginių draudimas ir būriavimosi draudimas tikrai išlieka ir išliks. Tai bus paskutiniai dalykai, kurie bus atšaukti“, – teigė A.Veryga.

Tirtis kvies 7,5 tūkst. žmonių

Klausiamas, kaip ketinama vykdyti populiacijos tyrimą, sveikatos apsaugos ministras tikino, kad mokslininkai jau suplanavo kviesti tirtis 7,5 tūkst. žmonių. Tikimasi, kad tirtis sutiks bent 30 proc. kviečiamųjų. Jie būtų ištiriami per savaitę.

„Atranką planuojama atlikti per Registrų centrą, kad būtų tam tikra reprezentatyvi imtis“, – sakė jis ir tikino, kad tyrimai turėtų būti atliekami mobiliuose punktuose, tyrimus atliks veikiančios laboratorijos.

Lietuvai norint planuoti visas išėjimo strategijas, toks epidemiologinis tyrimas tikrai labai praverstų.

Pasak ministro po šio tyrimo bus galima geriau suprasti, kokia yra situacija šalyje.

„Lietuvai norint planuoti visas išėjimo strategijas, toks epidemiologinis tyrimas tikrai labai praverstų“, – sakė ministras.

Tyrimų rezultatai leistų objektyviau vertinti situaciją.

A.Verygos teigimu, šiuo metu labai intensyviai yra tiriami tiek medikai, tiek socialinių globos įstaigų darbuotojai, tiek pareigūnai.

Hospisas buvo konsultuojamas, o ne kontroliuojamas

Klausiamas, kaip galėjo susidaryti situacija Klaipėdos hospise, kuriai buvo duotas leidimas slaugyti tik vieną pacientą, o jų buvo keliasdešimt, ministras tikino, kad metus po leidimo gavimo įstaigos yra labiau konsultuojamos, o ne kontroliuojamos.

„Mes visus patikrinimus vertinome kaip kažkokį perdėtą trukdymą įstaigoms veikti. Nepamirškime, kad prieš keletą dienų ir gydymo įstaigos kai kurios, kuriose nustatyta pažeidimų ir trūkumų, ir ligos protrūkių, tuos tikrinimus vertino kaip tam tikrą trukdymą darbui“, – aiškino ministras.

Anot jo, tyrimai buvo atliekami, kai būdavo nusiskundimų.

Mes visus patikrinimus vertinome kaip kažkokį perdėtą trukdymą įstaigoms veikti.

„Kiek atsimenu, nusiskundimų dėl hospiso nebuvo gauta“, – sakė jis, bet pripažino, kad tai – problema ir dabar viską vertins teisėsauga.

A.Veryga lygino situaciją hospise su situacija „Grigeo Klaipėda“, kur niekas metų metus nepastebėjo aplinkos taršos. Anot jo, kontroliuojančios institucijos turi įspėti, kad aties tikrinti, todėl įstaigos gali spėti juos pašalinti, paslėpti.

„Reguliavimas turėtų keistis numatant galimybę tikrinti neįspėjus“, – teigė A.Veryga. Anot jo, Higienos pasas nėra formalumas, realybė turi atitikti jame numatytas sąlygas.

„Teoriškai, žinoma, galėjo kilti grėsmė pacientams“, – teigė ministras.

R.Lingienės teigimu, hospise šiuo metu serga 12 darbuotojų ir 33 pacientai.

Be to, hospiso darbuotojai teikė paslaugas namuose, todėl imtasi epidemiologinio tyrimo ir nustatyta 17 asmenų, kuriems paslaugas teikė užsikrėtusi hospiso darbuotoja.

Taip pat pakartoti tyrimai keturiems hospise neužsikrėtusiems asmenims ir jie taip pat yra neigiami.

NVSC tikrina visas medicinos įstaigas

Koronavirusas nustatytas 56-iose Lietuvos gydymo įstaigose, trečiadienį spaudos konferencijoje pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Šiuo momentu turime duomenis, kad 56-iose, nepriklausomai nuo dydžio, pavaldumo, įstaigose yra užfiksuoti atvejai. Geroji žinia ta, kad 40-yje tik po vieną atvejį“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė R. Lingienė.

Vis dėlto, pasak jos, keturiose įstaigose fiksuotos kelios dešimtys koronaviruso atvejų.

„Tokiose įstaigose kaip Klaipėdos universitetinė ligoninė – 68, Ukmergės ligoninė – 39 buvo, Marijampolės – 32, Jūrininkų – 23. Turime ir skaičių, kuris praktiškai paralyžiuoja ligoninių veiklą“, – sakė NVSC atstovė.

Šiose įstaigose apribota skyrių veikla, dalis jų šiuo metu su NVSC tariasi dėl galimybių veiklą atnaujinti.

NVSC jau patikrino 50 gydymo įstaigų ir joms turi priekaištų dėl nepakankamo saugumo, srautų nesuvaldymo. Visas įstaigas ketinama patikrinti iki mėnesio pabaigos.

Parengtos rekomendacijos mokytojams ir tėvams, kaip apie COVID-19 bendrauti su moksleiviams.

Anot ministro, veikia 39 karščiavimo klinikos, tačiau jose pacientų maža, nes baigiasi peršalimo ligų sezonas.

Kokios medicinos paslaugos galės būti teikiamos?

Trečiadienį COVID-19 komitete kalbėta apie planinių sveikatos paslaugų teikimo atnaujinimą, tačiau konkrečių sprendimų kol kas nėra. Klausiama draugijų ir sveikatos specialistų patarimo, kokios paslaugos yra būtinos, atsižvelgiant į būtinybę išlaikyti rezervą COVID-19 ligoniams.

„Tarp prioritetinių sričių minimos ligos, kurių išeitys gali būti sudėtingos – arba sukeliančios negalią, arba net pacientų mirtį. Tai pirmiausia kadiovoskulinės ligos, kurių daugiausia Lietuvoje, žinoma, onkologiniai susirgimai, kurie ir šiandien nėra sustabdyti. Taip pat laukiame rekomendacijų“, – teigė A.Veryga.

Pasak ministro, jei medikai nematys problemų, gimdymuose jau galėtų dalyvauti vyrai.

„Jei medikai pasakys, kad jie gali imtis tokių priemonių ir užtikrinti, kad į ligoninę nepateks užkratas, tai kodėl ne? bet tai bus pačių medikų įvertinimas“, – sakė ministras.

Taip pat A.Veryga tikino, kad jau svarstytina galimybė atšaukti draudimą vaistinėse parduoti daugiau nei vieną medikamentų pakuotę.

A.Veryga dar kartą ragino jokiais vaistais nesigydyti koronaviruso. Paaiškėjo, kad vaistai nuo maliarijos, kurie esą galėjo būti taikomi koronaviruso gydymui, dar labiau pakenkia, o ne padeda. Tokių vaistų gyventojai pirko ir Lietuvoje, todė ministras primena: negali būti jokios savigydos.

Lietuvoje per parą patvirtinta 20 naujų koronaviruso atvejų, bendras nustatytų atvejų skaičius išaugo iki 1370, trečiadienio rytą pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Per antradienį ištirta 6040 ėminių.

Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 38 žmonės, pasveikusiais laikomi 357 asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius