-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 04 /18:22

Koronavirusas nustatytas „Humanos“ sandėlio darbuotojui: poliklinika gydė nuo kitos ligos

Per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai. Pasak sveikatos apsaugos ministro, planines paslaugas jau teikia 72 proc. sveikatos priežiūros įstaigų, tačiau, pavyzdžiui, Vilniaus apskrityje veiklą atnaujino vos 32 proc. įstaigų. Naujas koronaviruso atvejis fiksuotas „Humanos“ sandėlio darbuotojui, kurio būklė labai sunki. Žmogus turėjo kontaktų su 61 asmeniu darbe ir dviem šeimos nariais.

Spaudos konferencijoje ketvirtadienį dalyvauja sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ir Lietuvos medikų darbo užmokesčio dinamikos interaktyvaus žemėlapio-infografiko kūrėjai.

Konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: Iš SAM – Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, du iš jų įvežtiniai

A.Veryga tikino, kad sulaukia daug skundų, kad dalis įstaigų neatnaujina planinių paslaugų teikimo. Dėl to šios įstaigos sulauks finansinių pasekmių.

„Tikimės, kad tai bus rimta paskata įstaigoms“, – sakė ministras.

Jis tikino, kad niekas nesitiki, jog įstaigos paslaugas teiks 100 proc., tačiau esą tai, kad trūksta gydytojų nėra pasiteisinimas.

„Veiklą jau atnaujino 7 iš dešimties įstaigų, tai yra 72 proc. ligoninių“, – sakė ministras ir „barė“ Vilniaus apskrities įstaigas, kur esą veiklą atnaujino vos 32 proc. įstaigų.

Tačiau kurios ligoninės planinių paslaugų Vilniaus apskrityje neatnaujino, A.Veryga negalėjo pasakyti. Taip pat jis sakė negalintis nurodyti priežasčių, kodėl ligoninės negali atnaujinti veiklos.

Pasak A.Verygos, trumpuoju emocinės pagalbos telefonu jau skambino apie 3 tūkst. žmonių. Dauguma jų norėjo kalbėtis su „Vilties linija“, teikiančia pagalbą suaugusiems. Karštoji linija darbą nutraukia, nes psichologų pagalbą jau bus galima gauti tiesiogiai – ne nuotoliniu būdu. Tinklalapis pagalbasau.lt lieka veikti.

Susirgo „Humanos“ darbuotojas

Koronaviruso atvejis trečiadienį nustatytas „Humana People to People“ sandėlio darbuotojui. Asmuo susirgo gegužės 23 dieną, 25 dieną kreipėsi nuotoliniu būdu į Karoliniškių polikliniką, jam paskirtas gydymas nuo kitos ligos. Tačiau sveikatos būklė blogėjo ir birželio 1 dieną jis kreipėsi į greitąją medicinos pagalbą ir buvo paguldytas į Santaros klinikas, jo būklė sunki, net apklausti nepavyksta.

„Epidemiologinė diagnostika yra tikrai apsunkinta, nes asmuo gydomas reanimacijos skyriuje“, – teigė R.Lingienė.

Be to, nustatyta, kad žmogus turėjo mažiausiai 61 kontaktą darbe ir du namuose. Organizuojamas visų kontaktinių asmenų tyrimas.

Šioje įmonėje vienoje pamainoje dirba apie 300 žmonių.

„Parodys gyvenimas, ar kolegos užsikrėtė nuo susirgusio asmens, ar ne“, – teigė NVSC atstovė, klausiama, ar įmonė tampa nauju viruso židiniu.

Įmonės „Humana LT“ grupės teisės ir bendrųjų reikalų direktorė Gitana Mitrulevičiūtė 15min nurodė, jog COVID-19 patvirtintas asmeniui dirbančiam sandėlyje Vilniaus miesto pakraštyje, Aukštuosiuose Paneriuose. Čia, anot jos, iš viso dirba apie 300 žmonių.

„Apie susirgimą sužinojome birželio 2 dienos vakare, mums paskambino darbuotojos artimieji. Darbuotoja ilgą laiką sirgo, į darbą sandėlyje buvo grįžusi tik trumpam laikotarpiui, dirbo 5 dienas, paskutinė jos darbo diena sandėlyje buvo gegužės 22“, – pasakojo G.Mitrulevičiūtė.

Susirgusioji parduotuvėse „Humana“ nesilankė ir neturėjo jokio kontakto su parduotuvėse dirbančiais darbuotojais.

Ji pažymėjo, kad susirgusioji neturėjo jokio kontakto su klientais ar klientus parduotuvėse aptarnaujančiais darbuotojais.

„Norime pabrėžti, kad susirgusioji parduotuvėse „Humana“ nesilankė ir neturėjo jokio kontakto su parduotuvėse dirbančiais darbuotojais“, – teigė vadovė.

Reaguodama į užsikrėtimą, bendrovę, pasak jos, kreipėsi į Visuomenės sveikatos centrą, taip pat – Vilniaus savivaldybę, dėl COVID-19 buvo pradėti testuoti ir kiti darbuotojai. Gauti atsakymai – neigiami.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Koronaviruso (Covid – 19) protrūkis „Humana“ bazėje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Koronaviruso (Covid – 19) protrūkis „Humana“ bazėje

„Ėmėmės visų priemonių, kad visi bendrovės darbuotojai būtų maksimaliai apsaugoti, todėl patys nedelsdami, jau kitą rytą, kreipėmės į Visuomenės sveikatos centrą, ir bendradarbiaudami su centro darbuotojais, nustatėme 61 asmenį, kuris, galimai, galėjo turėti kontaktą su užsikrėtusiąja.

Taip pat kreipėmės į Vilniaus miesto savivaldybę, kurios darbuotoja padėjo skubiai suorganizuoti ne tik galimą kontaktą turėjusių darbuotojų privalomą, bet ir visų kitų darbuotojų, neturėjusių kontakto, profilaktinį patikrinimą. Šiuo metu gauti darbuotojų testavimo rezultatai yra neigiami“, – komentavo G.Mitrulevičiūtė.

Poliklinika iš NVSC informacijos negavo

Karoliniškių poliklinikos vadovas Vismantas Matulas 15min tvirtino, kad apie atvejį NVSC dar neinformavo, todėl istoriją jis pirmą kartą išgirdęs iš 15min.

„Matote, neaišku, kokius simptomus pacientas įvardino, kada liga konstatuota buvo, kada jis užsikrėtė. Kol kas mes išvis jokios informacijos mes negavome. Pas mus visi padaliniai dirba, karščiavimo klinika veikia, tai nežinia, dėl kokios priežasties jis kreipėsi, kokius simptomus įvardijo: ar COVID, ar dėl kokios lėtinės ligos“, – kalbėjo V.Matulas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vismantas Matulas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vismantas Matulas

Pasak jo, NVSC apskritai negali vertinti, ar pacientas buvo tinkamai gydytas.

„Tai turi patvirtinti ar vidaus auditas, ar kontrolės įstaigos, kad nesutapo diagnozė, kad klaidingai buvo gydyta. Kaip žinote, nuo COVID vaistų nėra, tai negalima teigti, kad jis buvo gydytas nuo kitos ligos. COVID gydymas yra tik simptominis. Čia išvis klaidingas teiginys“, – aiškino Karoliniškių poliklinikos vadovas.

Du nauji įvežtiniai atvejai

R.Lingienės teigimu, trečiadienį fiksuoti du įvežtiniai atvejai. Vienas asmuo per Kalvarijų pasienio postą grįžo iš Vokietijos. Jis išsityrė mobiliame punkte, pats NVSC specialistams sakė, kad Vokietijoje neturėjo aukštos rizikos sąlyčių. Jis keliavo autobusu, kuris vyko iš Didžiosios Britanijos. Ieškoma šiuo autobusu iš Vokietijos, Diuseldorfo, grįžusio dar vieno asmens.

Lietuvoje užsikrėtęs žmogus turėjo kontaktą su vienu asmeniu, jis izoliuotas savivaldybės skirtose patalpose.

Kitas įvežtinis atbejis fiksuotas Klaipėdos apskrityje Ukrainos piliečiui, grįžusiam iš Nigerijos, kur dirbo laive. Į Lietuvą jis grįžo iš Rygos oro uosto automobiliu. Į Rygą jis skrido per Frankfurtą iš Los Palmos. Žmonių, kurie gegužės 29 dieną skrido iš Frankfurto į Rygą, prašoma susiekti su NVSC.

Šiuo metu grįžusiems iš užsienio tirtis dėl koronaviruso nebėra būtina. A.Veryga tvirtino, kad kol kas, nors ir yra fiksuojama atvežtinių atvejų, nėra svarstoma tirti visų atvykstančių, nes jų – labai daug.

„Dabar tai būtų labai didelis krūvis laboratorijoms“, – aiškino A.Veryga.

Anot jo, sugrįžusieji turi būti tiriami tik tuomet, jei turi menkiausių simptomų.

Ministras kartojo, kad testavimas gali klaidingai nuraminti žmones. Jis vylėsi, kad žmonės turės proto ir patys saugos artimuosius, patys nevyks į renginius, jie ką tik yra grįžę iš užsienio, kreips daugiau dėmesio į savo sveikatą.

„Jei žmonės bando pavaizduoti, kad apgavo sistemą, tai, jei jie ką nors apgavo, tai tik save ir savo artimuosius“, – kalbėjo A.Veryga.

Per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, bendras užsikrėtusiųjų skaičius pasiekė 1687, ketvirtadienį informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Vis dar serga 344 užsikrėtusieji, pasveiko 1273. Nuo koronaviruso iš viso mirė 71 asmuo, dar devyni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per parą Lietuvoje atlikti 5928 tyrimai dėl koronaviruso, bendras jų skaičius siekia daugiau nei 321 tūkstantį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius