Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 07 /15:25

A.Veryga: karantinas gali tęstis visą vasarą

Karantinas Lietuvoje pratęstas iki birželio, nors šią savaitę per dieną nustatoma vos po kelis naujus užsikrėtimo COVID-19 atvejus. Kokia situacija šiuo metu ir kokie tolesni žingsniai?
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferencijoje dalyvavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: 2020-05-07 Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sp. konf., kurios metu bus pristatyta n...

Karantinas – visą vasarą

Sveikatos apsaugos ministras tikino, kad karantino režimas gali išlikti visą vasarą.

Tiesa, jo sąlygos, pasak ministro, tikrai dar švelnės. Esą karantino negalima nutraukti tam, kad būtų teisinės galimybės išlaikyti ligoninių lovų rezervą, užtikrinti sveikatos įstaigų finansavimą net, jei jos neįvykdo planų, oro uostų kontrolę.

„Karantinas yra labai svarbus kaip teisinis režimas“, – aiškino A.Veryga.

Pasak jo, sprendžiant tęsti jį ar ne – ligos plitimo rodikliai nėra esminiai, nors Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas nurodo, kad pagal Europos Komisijos rekomendaciją, svarbiausias kriterijus turėtų būti viruso reprodukcijos rodiklis – t.y. kiek vienas žmogus užkrečia kitų.

Pasak ministro, šis rodiklis, rodos, Lietuvoje yra 0,85, tačiau tai esą nereiškia, kad karantiną galima baigti.

Be to, A.Veryga nurodė S.Čaplinskui, kad jam laikas liautis skelbus savo abejones socialiniuose tinkluose.

„Norėčiau priminti, kad jis yra valstybinės institucijos vadovas, jei jis turi pastebėjimų, kuriuos nori išsakyti ar ministerijai, ar Vyriausybei, tai vadovai paprastai ne socialiniuose tinkluose tą daro. Per keliasdešimt metų jis, kaip vadovas, turėjo tai išmokti“, – teigė jis.

Ilgalaikė strategija: ar rizikos grupei draus dirbti?

A.Veryga teigė, kad proaktyvaus testavimo rezultatai džiugina, nes tik vienas tyrimas buvo teigiamas.

Ministras tikino, kad nenuostabu, kad ne visi pasiėmę kvietimus išsitirti atvyko. „Normaliai. Pakankamas skaičius atėjo, kaip pirmam pabandymui, atėjo ir tikrai galvojame kartoti“, – teigė ministras.

Anksčiau jis tvirtino, kad skirtingų miestų rezultatų nebus galima palyginti, mat, pavyzdžiui, Vilniuje kvietimai tirtis buvo dalijami nuotoliniu būdu. Už tai ministras Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriui Povilui Poderskiui grasino bauda.

Ji kol kas nėra skirta. Ministras tikino, kad dėl baudos spręs jo vadovaujamas Ekstremalių situacijų operacijų centras, tačiau aiškino, kad čia tikrai nereikia ieškoti asmeniškumų.

„Kiek žinau, neskirta. To asmeniškai kažkaip nereiktų priimti. Čia ne koks nors asmeninis įsižeidimas administracijos direktoriaus. Tiesiog yra didžiulė problema, jei miestai pradeda savarankiškai planuotis“, – teigė ministras.

Pasak ministro, dabar galvojama apie geresnes galimybes išsitirti ugdymo įstaigų darbuotojams.

Klausiamas, kaip ateityje bus saugomi didžiausios rizikos grupės žmonės pagal amžių ir ligas, ministras tikino, kad jiems teks dar ilgai maksimaliai vengti kontaktų, dėvėti kaukes, pirštines, plauti rankas.

A.Veryga tvirtino, kad vyresni žmonės galės dirbti, tačiau turės labiau saugotis.

Kokio dydžio renginius leisti – politinis sprendimas

Klausiamas, kokiais kriterijais remiantis, nutarta leisti renginius lauke trisdešimčiai žmonių, A.Veryga nurodė, kad tai – politinis sprendimas, jokiais moksliniais duomenimis nepagrįstas.

„Sudėtinga tą skaičių moksliškai pagrįsti. Tai, sakykim, toks labiau politinis sprendimas. Nuo ko nors reikia pradėti. Buvo diskusija. Iš pradžių buvo siūlyta dešimt asmenų, bet tokių renginių nelabai būna, buvo pasiūlymų ir šimtais leisti. Sutarta pradėti nuo 30 asmenų, bet kažkokio mokslinio pagrindimo tam skaičiui nėra“, – teigė ministras.

A.Veryga nesipiktino, kad uždarose erdvėse jau vyksta pamaldos, nors kiti renginiai po stogu tebėra draudžiami. Pasak jo, dėl pamaldų sprendžia ne Vyriausybė, o vyskupai. Jis tik pakartojo, kad vyresnio amžiaus žmonėms eiti į pamaldas nerekomenduojama.

Ministras tikino, kad meno kolektyvams, atlaisvinus karantino sąlygas, kyla klausimų dėl repeticijų, tačiau jos, anot ministro, niekada nebuvo draudžiamos, buvo draudžiami tik renginiai.

„Rekomendacijos dabar detalizuotos pateiktos, kad nebūtų nesusipratimų“, – teigė ministras.

A.Veryga sakė, kad taip pat parengtos rekomendacijos dėl keleivių plukdymo laivais – dėl atstumų ir higienos priemonių, gelbėjimo liemenių dezinfekcijos.

Kurie židiniai kelia nerimą?

NVSC Vilniaus departamento vadovė R.Lingienė teigė, kad per trečiadienį Grybo gatvės bendrabutyje daugiau naujų užsikrėtimų nenustatyta.

„Vienas sergantysis hospitalizuotas dėl savo sveikatos būklės. Kitas vakar NVSC nurodymu izoliuotas savivaldybės patalpose, nes gyvenimo sąlygos neatitiko minimalių reikalavimų sergant COVID-19. Asmuo simptomų neturi“, – kalbėjo R.Lingienė.

Per trečiadienį identifikuota trylika kontaktinių asmenų. Vienas kontaktinis asmuo atsisako izoliuotis, todėl bus izoliuojamas priverstinai savivaldybės patalpose.

„Išsiaiškinome, kad izoliuotieji asmenys dirba Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotyje, Santaros klinikose, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje“, – teigė R.Lingienė.

Ketvirtadienį planuojama ištirti visus namo gyventojus. Name yra 148 butai.

„Mes neturime hipotezės, kad iš sveikatos priežiūros įstaigos virusas buvo atneštas į namus. Asmuo grįžo iš atostogų ir pirmą dieną buvo atliktas prevencinis tyrimas“, – aiškino, kaip virusas galėjo patekti į bendrabutį, R.Lingienė.

Vienas iš penkių trečiadienį naujai patvirtintų koronaviruso atvejų nustatytas Utenos apskrityje esančių Aknystos socialinės globos namų slaugytojai.

„Išsiaiškintas atvejis profilaktinio tyrimo metu, ligos simptomų asmuo neturi, vykdoma epidemiologinė diagnostika, ji pradėta šiandien ryte, daugiau duomenų neturiu“, – sakė NVCS atstovė.

Dar vienas atvejis nustatytas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikei – sąlytį ji turėjo su keturiais šeimos nariais ir devyniais kolegomis.

„Asmuo su pacientais sąlyčio neturėjo“, – sakė R.Lingienė.

Nerimą vis dar kelia situacija Kartenos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje. Čia trečiadienį nustatytas dar vienas ligos atvejis pacientei.

Du nauji atvejai trečiadienį nustatyti Respublikinėje Kauno ligoninėje. „Vienas asmuo yra darbuotojas, antrasis – pacientas“, – teigė R.Lingienė.

Iš ligoninių per parą išleisti 10 žmonių

Ketvirtadienį patvirtinta, kad pasveiko dvylika Klaipėdos hospiso pacientų.

Pasak R.Lingienės medicinos įstaigos sparčiai rengiasi planinių paslaugų teikimui. Planus dėl paslaugų atnaujinimo jau pateikė apie 250 sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigų – taigi, jos gali pradėti teikti planines paslaugas.

Ministras A.Veryga tikino, kad einantys lankyti sergančių žmonių artimieji turi laikytis griežtų saugos priemonių. „Tenka ir man sulaukti skambučių, kad norėtume į slaugos ligoninę ar globos namus perkelti, kad galbūt ten bus saugiau. Tikrai nebus ten saugiau“, – akcentavo ministras.

A.Veryga pripažino, kad vestuves planuojantiems gal ir nejuokinga, tačiau kol kas visai neaišku, ar jau patarti šventę atšaukti, ar joje reikės būti su kaukėmis. „Mums spėlionėmis užsiimti neišeina“, – teigė ministras.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti penki nauji koronaviruso atvejai, bendras atvejų skaičius siekia 1433, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Nuo koronaviruso pasveiko 739 žmonės, tebeserga – 642.

Nuo COVID-19 mirė 49 asmenys, dėl kitų priežasčių mirė 3 užsikrėtusieji.

Per trečiadienį Lietuvoje ištirti 7597 ėminiai, bendras ištirtų ėminių skaičius siekia 164 tūkst. 88. Ketvirtadienį liko neištirti 1665 ėminiai.

Ligoninėse gydomi 82 asmenys, reanimacijoje – 12, plaučių ventiliacijos reikia 7 pacientams, 21 – deguonies kaukių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius