Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 19 /18:35

A.Verygos įsakymas: į lauką ne daugiau nei po penkis, žaisti gali tik vienos šeimos vaikai, bauda asmeniui – iki 50 eurų

Parkuose ir kitose viešose erdvėse nuo ketvirtadienio žmonės turėtų vaikščioti, būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei penkių žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse – žaisti tik vienos šeimos vaikai. Tokių ribojimų imtasi siekiant valdyti grėsmes dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo. Policija kol kas nėra tikra, kaip šį draudimą įgyvendinti, tačiau greičiausiai už pažeidimus grėstų nuo 30 iki 50 eurų bauda.
Karantino metu žmonės lankėsi Šilėnų pažintiniame take
Karantino metu žmonės lankėsi Šilėnų pažintiniame take / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sprendimą drausti grupėmis vaikščioti lauke šiandien pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Tiesa, ministro įsakyme nieko nekalbama apie už šių nurodymų nesilaikymą gresiančias baudas.

Jo teigimu, situacija, kurią tenka matyti miestų parkuose, žaidimų aikštelėse, kelia rimtą susirūpinimą. Tai rodo, kad kitos išeities, kaip labai tiksliai ir aiškiai apibrėžti, kaip žmonės turėtų elgtis, nėra.

„Matant, kad net ir paskelbus karantiną vyresnio amžiaus žmonės negirdi mūsų prašymų likti namuose ir taip apsaugoti save, užuot rinkusis laisvalaikį leisti žaidžiant šaškėmis ar šachmatais būreliais parkuose, o šeimos su vaikais ir toliau aktyviai bendrauja vaikų žaidimų aikštelės, matome tik vieną išeitį – riboti. Antraip nėra jokių galimybių išvengti viruso plitimo ir pačių blogiausių scenarijų. Tą sakau labai atsakingai ir prašau visų supratingumo – pradedant rizikos grupėje esančiais vyresnio amžiaus žmonėmis ir baigiant pačiais mažiausiais“, – sako ministras A. Veryga.

Be to, parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse besilankantieji yra įpareigoti laikytis saugaus – 2 metrų – atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat ragina vyresnio amžiaus žmones dabar apskritai vengti bet kokio išėjimo iš namų, jei nėra būtinybės. Taip pat paprašyti artimųjų pagalbos, jei reikia maisto ar vaistų.

Baustų už pareigūno reikalavimo nevykdymą

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis 15min teigė, kad šiuo metu sprendžiama, kokį Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį pritaikyti A.Verygos draudimo realizavimui.

„Apie ministro Verygos nurodymą neseniai gavome informaciją ir patys dar tariamės, planuojame, kaip tai geriausia turėtų būti įgyvendinama. Galvojame ne apie baudų skyrimą, o visų pirma apie to nurodymo užtikrinimą, efektyvią kontrolę“, – teigė R.Matonis.

Visgi, jis pripažino, kad greičiausiai, jei to prireiktų ir įspėjimų nepakaktų, būtų baudžiama kaip už pareigūno reikalavimo nevykdymą.

„Jei žmonės policijos neklausytų, tuomet galbūt būtų pagrindas bausti už pareigūno reikalavimo nevykdymą“, – pridūrė jis.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, policijos pareigūno teisėto reikalavimo atvykti į policiją nevykdymas asmenims užtraukia baudą asmenims nuo trisdešimt iki penkiasdešimt eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo vieno šimto keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius