Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 25

A.Zuokas nori biuletenyje per rinkimus matyti savo vardą – kuria koaliciją iš reikalo

Remigijus Šimašius į šiuos rinkimus eina ne su Liberalų sąjūdžiu, o su komitetu, kurio pavadinime puikuojasi jo pavardė. Savo pavardę rinkimų biuletenyje, kuriame teks išsirinkti vieną politinę jėgą, nori matyti ir pagrindiniu dabartinio Vilniaus mero konkurentu įvardijamas Artūras Zuokas. Tam jis kuria koaliciją su „Jaunąja Lietuva“. Kaip pats sako, tai techninė, ne ideologinė koalicija.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / 15min montažas

Partijoms, kurios ketina rinkimuose dalyvauti susijungusios su kitomis politinėmis jėgomis, liko tik dvi dienos pateikti rinkimų komisijoms savo prašymus tokias koalicijas įregistruoti.

Bent jau Vilniuje ketvirtadienį priešpiet toks prašymas buvo gautas vos vienas – kartu rinkimuose tradiciškai ketina dalyvauti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) ir Rusų aljansas. Apie tai informavo Vilniaus miesto apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Eugenija Ibianskienė.

Jungsis su „jaunalietuviais“

Tačiau, kaip sužinojo 15min, bus ir dar bent viena koalicija. Į ją ketina jungtis Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir partija „Jaunoji Lietuva“. Pastaroji iki šiol buvo labiau žinoma Kaune, negu Vilniuje, tačiau šiuose savivaldybių tarybų rinkimuose ir sostinėje įregistravo 33 asmenų sąrašą.

Ši koalicija vadinsis gana skambiai – A.Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“. Šis pavadinimas pirmą kartą šmėkštelėjo A.Zuoko komandai pristatinėjant vieną pagrindinių savo idėjų šiems rinkimams apie nemokamą transportą ir dėl to organizuojamą apklausą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rinkimai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rinkimai

„Koalicija bus sudaryta su partija „Jaunoji Lietuva“. Mes jau ne pirmą kartą dalyvaujame su pavadinimu „Artūro Zuoko ir vilniečių koalicija“ rinkimuose, nes būtent taip vilniečiai labiau atpažįsta ir rinkiminį sąrašą, ir lengviau nepasimesti tarp daugelio politinių partijų arba komitetų, kurie dalyvauja“, – priežasčių, kodėl nusprendė jungtis į koaliciją, neslėpė A.Zuokas.

Į koalicijos sąrašą įtrauks du žmones

Jo teigimu, ir partijos sąraše yra tiek partinių, tiek nepartinių, o esą vienintelis įstatymais numatomas būdas norint naudoti pavadinime Artūro Zuoko pavardę yra turėti privalomai koalicijos partnerį: „Taip ir sutarėm, kelis asmenis iš minėto sąrašo paimsime į mūsų sąrašą.“

Sąrašai kol kas tikslinami, tačiau iš „Jaunosios Lietuvos“ bendrame tebus du žmonės.

Tai ne ideologinė, o techninė koalicija, – pabrėžė A.Zuokas.

Paklaustas, ar partijų ideologijos sutampa, A.Zuokas paminėjo, kad panaši abiejų politinių jėgų programos Vilniui, nes ir „jaunalietuviai“ pritaria nemokamam viešajam transportui Vilniaus mieste, sutampa, o ir esą „gero, patriotinio tautiškumo niekada nebus per daug“.

„Tai ne ideologinė, o techninė koalicija“, – pabrėžė A.Zuokas.

Ar sutapimas, kad „Jaunosios Lietuvos“ sąraše, pateiktame Vyriausiajai rinkimų komisijai, galima rasti gerai žinomo politiko Žilvino Šilgalio žmonos pavardę, taip pat dar bent keletą žmonių, kuriuos nesunku susieti su A.Zuoko partija, pastarasis sakė nežinąs, nes taip detaliai sąrašo nenagrinėjo.

Svarbiausia laimėti

„Jaunosios Lietuvos“ partijos vadovas Stanislovas Buškevičius, pats į Vilniaus tarybą nekandidatuojantis, teigė, kad Kristina Šilgalienė ir kiti vienaip ar kitaip su Lietuvos laisvės sąjunga susiję jų sąrašo nariai ten atsidūrė neatsitiktinai. Jau iki sąrašo sudarymo, kaip teigė S.Buškevičius, koalicija buvo planuota, su Lietuvos laisvės sąjunga bendradarbiauta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stanislovas Buškevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stanislovas Buškevičius

O motyvai eiti į rinkimus ne savarankiškai, o su kita politine jėga, anot „jaunalietuvio“, paprasti: noras, kad A.Zuokas laimėtų rinkimus, o koalicija – daugiausia vietų Vilniaus taryboje.

„Bendras tikslas, kad dėl Vilniaus galime padaryti daugiau, mus vienija. Mes matome, kad taip galime pasiekti, koalicija turi daugiau galimybių. (…) Vilnius stagnuoja, nors tai yra Lietuvos sostinė, ji turi rodyti pavyzdį“, – pareiškė S.Buškevičius, nors prisipažino pats Vilniuje negyvenantis, tačiau gyveno, kai buvo Seimo narys – 1996-2004 metais.

Į koalicijos sąrašą greičiausiai pateks du „jaunalietuviai“ – partijos pirmininko sūnus Stasys Buškevičius ir Vaida Paulauskaitė.

Ideologinio sutapimo, kaip sakė „Jaunosios Lietuvos“ pirmininkas, čia nereikia, nes rinkimai – savivaldos, kur teks spręsti komunalinius klausimus, todėl sutapti turi planai ir tikslai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius