Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 15

A.Lukašenkai žmogaus teisės bus primintos, bet politikos analitikai rezultatų nesitiki

Į Lietuvą atvykstančiam Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai bus primintos nevykdomos demokratinės reformos, bet politikos analitikai nesitiki, kad autoritarinis vadovas sutiks priimti naujas žaidimo taisykles santykiuose su Vakarais.
A.Lukašenka su sūnumi
A.Lukašenka su sūnumi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15 metų Baltarusijai vadovaujančio A.Lukašenkos vizito išvakarėse Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška sakė, kad Europos ir Baltarusijos dialogas bei su jais susiję reformų klausimai bus iškelti prezidentų susitikime.

"Padėtis žmogaus teisių ir laisvių srityje, demokratinės reformos yra europinės darbotvarkės klausimai, ir jie bus iškelti", - BNS sakė D.Semaška.

Anot prezidentės patarėjo, susitikime trečiadienį taip pat bus kalbamasi apie dvišalius, ekonominius santykius, investicijų galimybes.

A.Lukašenka dėl opozicijos ir žiniasklaidos varžymo ilgą laiką Vakaruose buvo vadinamas paskutiniu Europos diktatoriumi, bet šiais metais ėmėsi šiokių tokių reformų, paleido politinius kalinius, o Europos Sąjunga (ES) reaguodama panaikino sankcijas, įskaitant draudimą atvykti Baltarusijos vadovams, Minskas taip pat prisijungė prie ES Rytų partnerystės programos.

Vis dėlto, A.Lukašenkos planuojamas vizitas privertė sunerimti trapią Baltarusijos opoziciją, kurios atstovai Vilniuje pirmadienį perspėjo, kad jis kelia diktatoriaus įteisinimo pavojų.

Lietuvoje viešintis žinomas JAV užsienio ir saugumo politikos ekspertas Mortonas H.Halperinas, dirbęs JAV prezidentų Billo Clintono (Bilo Klintono), Richardo Nixono (Ričardo Niksono) ir Lyndono B. Johnsono (Lindono B.Džonsono) administracijose, BNS sakė, kad priminti nevykdomas reformas ir remti Baltarusijos demokratus yra būtina, bet demokratija gali būti sukurta tik pačių Baltarusijos žmonių.

"Turime kalbėtis su nedemokratinių šalių lyderiais, nes yra daug praktinių, strateginių problemų. Bet susitikdami su nedemokratinių šalių, ypač Baltarusijos, kuri sakosi esą suinteresuota demokratija, lyderiais, privalome aiškiai parodyti jiems, jog stovime petys į petį su žmonėmis, kurie siekia demokratijos", - sakė M.H.Halperinas.

Anot JAV politikos eksperto, demokratinės reformos priklauso tik nuo pačių Baltarusijos žmonių.
"Tai pirmiausia Baltarusijos žmonių klausimas. Jūsų šalies ir daugelio kitų valstybių patirtis rodo, kad demokratija turi būti sukurta pačioje šalyje. Nemanau, kad demokratija gali būti kur nors eksportuojama", - sakė M.H.Halperinas.

Rytų Europos studijų centro politologas Laurynas Kasčiūnas sakė manantis, kad atvykdamas į Lietuvą A.Lukašenka nori toliau "tęsti žaidimą pagal savo taisykles", ir nėra linkęs prisiimti esminių įsipareigojimų.

"Įvertinus ES svertus, A.Lukašenkai yra suteikiamas laukas žaidimui, ir A.Lukašenka, atrodo, žais pagal savo taisykles. A.Lukašenkai reikalingi Vakarų kreditai, jis nori prisiimti naudą, parodyti, kad yra balansuotojas, bet neprisiims pagrindinių įsipareigojimų. Reikėtų tartis dėl esminių žaidimo taisyklių, bet vargu, ar tai pavyks pasiekti", - BNS sakė L.Kasčiūnas.

Anot politikos eksperto, A.Lukašenka aiškiai rodo, kad žmogaus teisių ir demokratinių reformų klausimai "jo nedomina iš principo".

"Rusija turi daugiau svertų nei ES susitarti su Baltarusija, pavyzdžiui, derėdamasi dėl dujų kainų. Kalbant apie šį vizitą - kitos išeities nėra. Mums svarbiausia yra savarankiška Baltarusija. Nors demokratija yra svarbu, bet reikia suprasti, kad tos permainos būtų įmanomos tik jeigu būtų aktyvesnė veikla Baltarusijos politinio elito viduje", - sakė L.Kasčiūnas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius