Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 29

Absurdo teatras: Šiaulių arena ir savivaldybė surėmė ietis dėl per mažo nuostolio?

Šiaulių miesto tarybos salėje aštriai diskusijai susirinko miesto valdžios atstovai ir Šiaulių areną valdantys asmenys. Pirmiausia iš posėdžio buvo išvaryti arenos advokatai. Po diskusijos iš esmės niekas nepaaiškėjo, tačiau ne iš tribūnos arenos atstovai prasitarė apie pasiektas ribas – arena visiškai išnaudojama, pelnas neįmanomas, be koncesinio mokesčio areną tektų greitai uždaryti.
Šiaulių arena ir savivaldybė kibo į atlapus
Antanas Bartulis ir Gintaras Radavičius / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Pirmiausia administracijos direktorius Antanas Bartulis rėžė ultimatumą – atsisakė dalyvauti posėdyje, jei jame dalyvaus arenos samdomi advokatai. Ta pati advokatų kontora atstovavo savivaldybei, kai prieš dešimtmetį buvo sudaroma koncesijos sutartis. Advokatai daug nesispyriojo ir paliko salę, nors jie toliau galėjo dalyvauti kaip piliečiai.

Po ilgų bevaisių ginčų A.Bartulis prisipažino, kad jo sprendimu šiųmetis koncesijos mokestis už pirmąjį ketvirtį yra sustabdytas.

Arenos vadovai skundėsi, kad dėl to sunku valdyti areną, o administracijos direktorius ramino, jog taip miestas susigrąžina koncesinį mokestį už 2015-uosius.

Jo skaičiavimais, tais metais arena buvo keliais tūkstančiais eurų pelninga, todėl miestui mokėti koncesinį 215 tūkst. eurų mokestį nederėjo.

Didžiausias administracijos kaltinimas arenai yra tas, kad ši jau daugelį metų iš eilės tyčia nuostolinga. Kita vertus, pagal sutartį būti pelninga visiškai neapsimoka finansiškai.

Jeigu tai mokestis nuostoliams dengti, tai mes drąsiai galime daryti dar daugiau nuostolingų renginių? Miestas sumokės? – klausė arenos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Radavičius.

Arena miestą labiausiai kaltina vengimu mokėti koncesijos mokestį ir jo lyginimą su nuostolių dengimu. Arenos vadovų manymu, šis mokestis yra skirtas ne nuostoliams padengti, o arenai išlaikyti.

„Šis mokestis sudaro vos 15 procentų bendro arenos išlaikymo. Visą kitą išlaikymo dalį sugeneruojame mes. Jeigu tai mokestis nuostoliams dengti, tai mes drąsiai galime daryti dar daugiau nuostolingų renginių? Miestas sumokės?“ – klausė arenos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Radavičius.

Savivalė ir šmeižtas iš savivaldybės?

Arenos atstovai priminė, kad direktorius neturėtų daryti sprendimų vadovaudamasis tiesiog savo asmenine nuomone ir vaidinti teisėjo. 2015 metų auditas rodo, kad metai buvo nuostolingi, todėl toks koncesinio mokesčio sustabdymas kvepia administracijos direktoriaus savivale.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiaulių arena ir savivaldybė kibo į atlapus
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiaulių arena ir savivaldybė kibo į atlapus

A.Bartulis kol kas dar neįrodė, jog metai buvo pelningi, tačiau už pirmąjį ketvirtį koncesinio mokesčio jau nesumokėjo.

Automobilis „Mercedes“, jo teigimu, yra būtinas svečiams sutikti ir pavežėti.

Vėliau pasisakė meras Artūras Visockas, išsakydamas savo principinę nuomonę: „Šitos sutarties nelaikiau koncesine sutartimi, nes tokioje sutartyje koncesininkas turi prisiimti atsakomybę.

Be to, valdytojas pasiskiria atlyginimą, didesnį už ministro pirmininko, o vienas naujausių pirkinių – labai prabangus automobilis.“

Šiaulių arenos direktoriaus pavaduotojas G.Radavičius pyktelėjo ir atsakė, kad meras yra melagingai informuotas. Išdėliojo skaičius, pagal kuriuos jo mėnesinis atlyginimas į rankas vos viršija du tūkstančius eurų. Automobilis „Mercedes“, jo teigimu, yra būtinas svečiams sutikti ir pavežėti.

Tarybos nariai sužiuro vienas į kitą, reikalaudami tiesos, kuris dabar meluoja – G.Radavičius ar A.Visockas? Visi pasiliko tikėti savo tiesomis.

Arena pasiekė ribą – pelnas neįmanomas?

Arenos direktorius Česlovas Urbonavičius dar prieš posėdį pokalbio metu konstatavo, kad Šiaulių arenai išgyventi be koncesijos mokesčio nėra vilčių. Net jei būtų leidžiama pasilikti visą pelną – arena ilgai netemptų.

Arenos direktorius siūlė atkreipti dėmesį, kad dabar šalyje yra gerokai daugiau arenų nei prieš dešimtmetį. Sukurti didelį pelną iš to nebėra įmanoma.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Artūras Visockas

Šiaulių arenos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Vidmantas Pakulis, viską stebėdamas iš šalies, vos valdė emocijas: „Nori sužinoti, kiek rūpesčių kainuoja pasiruošimas renginiams? Klausk manęs. Renginys po renginio. Naktimis ruošiame areną kitam renginiui. Arenos daugiau išnaudoti nebeįmanoma.“

Naktimis ruošiame areną kitam renginiui. Arenos daugiau išnaudoti nebeįmanoma.

V.Pakulis pabrėžė, kad jau senokai yra pasiekta arenos išnaudojimo riba: „Aš buhalterinių dalykų nežinau, bet mane arenoje galima rasti kasdien, o taip pat – savaitgaliais ir naktimis. Dažnai įtariame, kad renginys nebus pelningas, tačiau mes jį darome, kad būtume užimti, kad Šiauliai turėtų kuo daugiau renginių. Jei ledo šou turi aplinkinės arenos, tai jo nusipelnė ir Šiauliai.“

Galų gale, kai arenos atstovai jau buvo palinkėję kietų kiaušinių ir piktai ėjo pro duris, posėdžio pabaigoje buvo susitarta dėl uždaro posėdžio, kurio metu bus aptarti tolesni žingsniai. Abi konflikto pusės nenorėjo atskleisti konfidencialių finansinių detalių, motyvuodami, kad tai draudžia koncesijos sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius