Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 13

Adamas Michnikas apie Lietuvos ir Lenkijos nesutarimus: čia psichologija, ne politika

Lietuvoje viešintis žinomas lenkų žurnalistas, publicistas ir laikraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adamas Michnikas teigia, kad sprendžiant Lietuvos ir Lenkijos santykių problemas būtina politinė išmintis. „Juk galima pasakyti, imkite, lenkai, ir rašykite pavardes kaip norite. Ir nieko nebus. Manau, kad Lenkijoje irgi susiklostė kvaila situacija, bet čia jau psichologija, ne politika“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė jis.
Adamas Michnikas
Adamas Michnikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Michnikas pabrėžė, kad lenkų politikai stokoja empatijos bandydami suprasti Lietuvos istoriją. Tuo metu, anot jo, Lietuvoje egzistuoja daug nepasitikėjimo, manoma, kad lenkai  iki galo nėra nuoširdūs. „Neva lenkai ir vėl norėtų užimti Vilnių. Nieko panašaus Lenkijoje nėra, tačiau emocijos stipresnės nei realūs faktai – o taip būna itin dažai. Kaip lenkas aš tą puikiai suprantu“, – kalbėjo žurnalistas.

Jis priminė, kad vienas Kremliaus ideologų Aleksandras Duginas Lietuvos ir Lenkijos konfliktus yra pavadinęs pozityviu faktu ir yra pabrėžęs, kad juos reikia kurstyti.

„Visi, kurie kursto, suteikia gerą dovaną imperinei Vladimiro Putino politikai. Jei tu nenori dirbti Maskvos imperializmui, tavo pareiga – stiprinti gerus Lietuvos ir Lenkijos santykius“, – pabrėžė. A.Michnikas.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvos valdžiai įteisinus galimybę lenkams rašyti savo pavardes originalo kalba, nenutiktų nieko baisaus. „Na, gal bus kažkas kitaip, ir kas? Ir nieko. Dėl to Lietuva nebebus nepriklausoma? Juk tai absurdiška“, – pridūrė žurnalistas.

„Mes sakome, kad 25 metus mums žadėjo, bet iki dabar nieko nepadarė. Be išdidumo kažkaip negalime. Tačiau politikai turėtų būti protingi. Yra pasaulyje vietos ne tik protingiems, bet ir kvailiams. Jų yra Lenkijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Lietuvoje taip pat rastume ne vieną kvailį politikoje. Tačiau mums reikia eiti į kompromisus, eiti kartu, kitu atveju, tai bus liliputų karas, tai yra absurdiška“, – tvirtino jis.

Ukrainoje nerimą kelia radikalai

Paklaustas apie Ukrainą, A.Michnikas aiškino, kad, iš vienos pusės, matyti agresyvi V.Putino politika, tačiau Donecke ir Luhanske siautėja ne visai nuo Rusijos prezidento priklausomi žmonės, kurie žaidžia savus žaidimus.

„Tai yra sudėtingas kelias į demokratiją“, – pabrėžė jis.

Ukraina neturi demokratinės teisinės valstybės tradicijų, todėl problemų dar bus.

Žurnalisto teigimu, Ukraina neturi demokratinės teisinės valstybės tradicijų, todėl problemų, jo manymu, dar bus, o Europos Sąjungos pareiga remti visas demokratijos tendencijas Ukrainoje.

„Aš baiminuosi dėl radikalų ir ekstremistų Ukrainoje. Lietuviams ir lenkams pasisekė, nes reikiamu metu pradėjo veikti politikai, kurie buvo tvirti ir atsakingi. Aš manau, kad Ukrainoje irgi yra tokių, toks yra Petro Porošenka. Tačiau ten labai daug radikalų, bet tai natūralu – Maidanas buvo revoliucija, o revoliucijų be radikalų nebūna“, – sakė žurnalistas.

A.Michnikas tvirtino, kad Ukrainoje plačiai veikia Rusijos specialiosios tarnybos, kurios bando parodyti, kiek daug šioje šalyje fašistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius