Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 18

Advokatų tarybai mantija ir kario savanorio uniforma – nesuderinamos

Advokatų taryba neseniai priėmė sprendimą, kad advokato ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kario statusai taikos metu yra nesuderinami. Advokatūra teigia, kad problemų kyla dėl to, kad karys gauna atlyginimą už tarnybos dienas, o priesaika sukelia klausimų dėl advokato nepriklausomumo. Tuo metu krašto apsaugoje dalyvaujantys advokatai teigia, kad toks požiūris yra itin keistas ir formalus. Jie pabrėžia, kad karo metu ruoštis jau būtų per vėlu, todėl būtina tai daryti visada.
Savanorių priesaikos akimirkos
Savanorių priesaikos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Taikos metu – nesuderinama

Advokatas Linas Songaila į KASP gretas įstojo pernai sausį. Per šį kiek daugiau metų trukmės laikotarpį jis dalyvavo pratybose, budėjo pasienyje, kai kariuomenė siuntė karius padėti suvaldyti migracijos iš Baltarusijos antplūdį, ir vykdė kitas užduotis.

„Aš einu į KASP, kad ne taikos sąlygomis, o karo sąlygomis aš žinočiau ką daryti, būčiau tas rezervas, kuriuo valstybė galėtų remtis“, – 15min sakė jis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Savanorių priesaikos akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Savanorių priesaikos akimirkos

Vis dėlto L.Songailai ir kitiems KASP tarnaujantiems advokatams teks apsispręsti, ar atsisakyti kamufliažinės uniformos – Advokatų taryba neseniai nusprendė, kad taikos metu neįmanoma suderinti šalies ir klientų gynybos.

Pratybose ir mokymuose dalyvaujantiems ar kitas tarnybos užduotis vykdantiems kariams savanoriams mokamas atlyginimas už tarnybos dienas. Tuo metu advokatūros įstatyme nurodyta, kad advokatas negali gauti atlyginimo už jokias kitas pareigas, išskyrus kai kuriuos įstatyme numatytus atvejus. Tarp šių išimčių tarnybos KASP nėra.

„Taigi, advokatui atliekant savanorišką karo tarnybą ir už tai gaunant atlyginimą, būtų tiesiogiai pažeistos Advokatūros įstatymo nuostatos, draudžiančios praktikuojančiam advokatui dirbti ar eiti kitas mokamas pareigas“, – rašoma 15min pateiktame atsakyme.

Vado įsakymai varžo advokatą

Abejonių Advokatūrai kelia ir KASP kario įsipareigojimai vykdyti visas kario savanorio pareigas bei savo vadų įsakymus.

„Reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos advokatų etikos kodekso 5 straipsnyje numatytas draudimas advokatui imtis veiklos, kuri trukdys tinkamai atlikti advokato profesines pareigas ar suvaržys profesinės veiklos laisvę ir nepriklausomumą kitaip, nei tai nustato Lietuvos advokatūra ar teisės aktai“, – teigiama atsakyme.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatų tarybos posėdis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatų tarybos posėdis

Advokatų taryba pabrėžia, kad uniforma su mantija nesuderinama tik taikos sąlygomis, tačiau tai negalioja privalomajai karo tarnybai – būti pašauktam ar savanoriškai atlikti 9 mėnesių tarnybą, priklausyti aktyviajam rezervui ar tarnauti paskelbus mobilizaciją.

Kiekvieno piliečio teisė ir pareiga ginti tėvynę yra numatyta Konstitucijoje, tad ši norma galioja ir advokatams. Su tuo sutinka ir Advokatūra, kuri atkreipia dėmesį, kad advokatas prie nacionalinio saugumo užtikrinimo gali prisidėti ir tapdamas šauliu.

„Šaulių sąjunga yra valstybės remiama ir padedanti užtikrinti nacionalinį saugumą savanoriška sukarinta pilietinės savigynos asociacija, kuri rengia šaulius ginkluotai valstybės gynybai ir pilietiniam pasipriešinimui, o karo padėties ar ginkluotos gynybos nuo agresijos (karo) metu dalyvauja ginkluotoje valstybės gynyboje ir pilietiniame pasipriešinime. Šauliu tampama davus priesaiką, taigi tai savanoriška, neatlygintina veikla, nesaistoma sutartimi, todėl nėra jokių ribojančių sąlygų advokatui tapti Šaulių sąjungos nariu“, – pažymi Advokatūra.

Atlyginimas ar kompensacija

Su Advokatų tarybos argumentais L.Songaila nesutinka. Jo manymu, toks vertinimas yra formalus ir „pritemptas“. KASP atlyginimą už tarnybos dienas gaunantis advokatas tikina, kad nors ši forma ir atitinka darbo užmokestį, tačiau turiniu ji skiriasi iš esmės.

„Tikslas tos normos yra kompensuoti kariui savanoriui praradimus, nes jis tuo metu nedirba, negauna atlyginimo. Jam niekas nemoka už tą dieną, kai jis yra pašauktas į tarnybą, todėl valstybė jam tokiu būdu kompensuoja. Ar čia yra mokamos pareigos? Na ne, aš nesutinku, kad tai yra tapatu“, – teigė jis.

Jie šneka, kad kai bus karas, aš galėsiu eiti kariauti, bet aš nežinosiu, kaip kariauti

L.Songaila sako nesuprantantis, kodėl priimtas sprendimas, kad taikos metu advokato ir KASP kario statusai nesutampa, o ne tiesiog konstatuota, kad advokatas negali gauti atlyginimo už savo veiklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius