Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 15

Afera Artūro Zuoko panosėje: įtakingas pareigūnas susižėrė miesto turtą į savo rankas

Žlungančią aviakompaniją „Air Lituanica“ valdančioje Vilniaus savivaldybės bendrovėje „Start Vilnius“ galbūt įvykdyta stambi afera. 15min.lt atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidžia, kaip „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas perėmė įmonei priklausantį turtą.
Statybos Vilniuje Geležinio Vilko g. 21
Statybos Vilniuje, Geležinio Vilko g. 21 / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šios istorijos centre – du, iš pirmo žvilgsnio, menkaverčiai statiniai Geležinio Vilko g. 21, prie pat Vingio parko: senas, nenaudojamas dviejų aukštų pastatas ir nedidukas 4 kvadratinių metrų priestatėlis. Šiais statiniais dar neseniai disponavo „Start Vilnius“. Į bendrovės įstatinį kapitalą, kaip dalis „Air Lituanica“ maitinimo plano, šie du statiniai įnešti 2014 m. lapkričio 12 d. Vilniaus tarybos sprendimu. O tuoj po šiemet kovą įvykusių savivaldos rinkimų šį turtą perėmė R.Jurkšo verslas.

Lyg tyčia, nedidelės vertės statiniai gali tapti raktu į pelningą nekilnojamojo turto projektą. Ir lyg tyčia – visai šalia jau darbuojasi statybininkai, kurių darbdavys yra tas pats R.Jurkšas.

„Vingio namai“ jau dygsta

Sklypas Geležinio Vilko g. 21 padalintas į dvi dalis. Mažesniąją, beveik 10 arų dalį valdo valstybė. Ant šios sklypo dalies ir stovi du minėti statiniai. O didesnioji, maždaug 13 arų sklypo dalis priklauso bendrovei „NT koncernas“.

Jei šios įmonės ieškosite įvairiuose kataloguose, rasite nedaug. Direktoriaus pavardę ir informaciją apie oficialiai įdarbintus du darbuotojus. Kur kas įdomiau – kai pasižvalgai po bendrovės akcininkų sąrašą.

Įmonės direktorius Vaclovas Daukšas – vienas iš dviejų „NT koncerną“ lygiomis dalis valdančių asmenų. Antrasis – ne kas kitas, o „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas ekonomikai ir teisei R.Jurkšas.

„NT koncernas“ laiko negaišta. Pernai rudenį išduotas statybos leidimas, sklype jau triūsia statybininkai, o būsimas devynaukštis pamažu dygsta.

„Vingio namais“ pakrikštytame statybų projekte darbuojasi statybų kompanija „Ukmergės statyba“. Jos akcininkas – ir vėl tas pats R.Jurkšas.

„Vingio namais“ pakrikštytame statybų projekte darbuojasi statybų kompanija „Ukmergės statyba“. Jos akcininkas – ir vėl tas pats R.Jurkšas. Nors devynių aukštų „Vingio namų“ daugiabučiui dar labai toli iki pabaigtuvių, butai jau pardavinėjami, o nekilnojamojo turto portaluose apstu skelbimų apie būsimus apartamentus – taip dažnai daroma statybų versle.

Galbūt R.Jurkšo verslas būtų suinteresuotas ir šalia esančia valstybine sklypo dalimi, bet prie jos prieiti negali. Tiksliau, negalėjo.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Statybos Vilniuje, Geležinio Vilko g. 21
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Statybos Vilniuje, Geležinio Vilko g. 21

Įmonė su milijoniniu turtu nepajėgė grąžinti kuklios sumos

15min.lt duomenimis, du menkaverčiai statiniai valstybės valdomoje sklypo dalyje jau turi naują šeimininką. Šių metų balandį jie tapo bendrovės „Statybos progresija“ nuosavybe.

„Start Vilnius“ du statinius šiai bendrovei perleido kaip dalį skolos. 15min.lt žiniomis, „Start Vilnius“ iš „Statybos progresijos“ buvo paėmusi apie 180 tūkst. eurų paskolą. Grąžinus maždaug du trečdalius šios sumos, milijoninėmis lėšomis ir turtu disponuojanti „Start Vilnius“ susizgribo nebegalinti išmokėti palyginti kuklios kelių dešimčių tūkstančių eurų sumos.

Šių metų balandžio 3 d. sudarytas susitarimas, kuriuo „Start Vilnius“ vietoj likusios paskolos dalies „Statybos progresijai“ perleido du statinius Geležinio Vilko g. 21. Taip pastatai savininką pakeitė greitai ir neskausmingai – be aukciono ir be konkurencijos. Susitarimą, 15min.lt žiniomis, pasirašė „Start Vilnius“ vadovas Simas Ramutis Petrikis.

Kaip 15min.lt teigė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis, statinius ant valstybinės žemės įgijęs naujas savininkas sykiu įgyja ir teisę be konkurencijos išpirkti ar išsinuomoti ir žemę.

„Panašu, kad taip. Nebent Nacionalinė žemės tarnyba kažkokiu būdu nuspręstų kitaip. Bet absoliuti dauguma vyksta taip“, – sakė S.Vagonis.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./ Šis statinys gali atverti kelią dar vieno daugiabučio statyboms
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./ Šis statinys gali atverti kelią dar vieno daugiabučio statyboms

O kas ta „Statybos progresija“? Na, pasirodo, kad įmonė turi keturis akcininkus: „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotoją R.Jurkšą, jo žmoną Almą Jurkšienę bei dvi Jurkšų šeimos atžalas – 29-erių dukterį bei 23-ejų sūnų.

Taigi du „Start Vilnius“ valdyti statiniai ant valstybinės žemės sklypo, labai parankaus šalia veikiančiam R.Jurkšo verslui, faktiškai tapo Jurkšų šeimos nuosavybe.

15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema
15min.lt nuotr./Rimanto Jurkšo verslo schema

Nuo aukciono išgelbėjo Vilniaus taryba

Ne ką mažiau įdomi detalė – tai, kad abu čia linksniuojami statiniai turėjo būti privatizuojami viešo aukciono būdu. Pernai lapkritį, dar vadovaujant tuomečiam merui Artūrui Zuokui, Vilniaus taryba šiuos du statinius įtraukė į viešame aukcione parduodamo nekilnojamojo turto sąrašą.

Praėjo vos pusmetis, ir statinių Geležinio Vilko g. 21 šiame sąraše nebeliko. Tuoj po savivaldos rinkimų, šių metų kovo 18 d. posėdyje, kadenciją baigianti senoji Vilniaus miesto taryba sąrašą patrumpino 11 eilučių. Penktoji eilutė – du statiniai Geležinio Vilko g. 21, kurie jau po poros savaičių tapo R.Jurkšo verslo nuosavybe.

R.Jurkšas apie savo verslus: „Nesu įsigilinęs“

15min.lt pavyko susisiekti su „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotoju, „Statybos progresijos“, „NT koncerno“ bei „Ukmergės statybos“ akcininku R.Jurkšu. Iš pradžių jis gana noriai komentavo Vilniaus politikų jau paskleistas kalbas apie galimai neskaidrias „Start Vilnius“ turto keliones iš rankų į rankas. Tiesa, tikino nieko nežinąs.

„Tikrai negirdėjau ir neskaičiau. Iš tikrųjų nežinau nieko“, – kalbėjo R.Jurkšas.

Pakankamai noriai jis šnekėjo ir apie „Start Vilnius“ turto aukcionus, kurių statiniai Geležinio Vilko g. 21 išvengė. Sykiu „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas patikino nesąs pats geriausias šios srities žinovas.

„Prisipažinsiu, apie tai nieko nežinau. Čia galėtų, matyt, pakomentuoti mūsų direktorius arba yra direktoriaus pavaduotojas nekilnojamajam turtui“, – susimąstė R.Jurkšas.

Na, o paklaustas apie statinių Geležinio Vilko g. 21 kelionę į jo įmonės „Statybos progresija“ rankas, pašnekovas iš pradžių pareiškė nesuprantantis klausimo. „Prašau?“ – nusistebėjo R.Jurkšas.

Dar kartą pakartojus statinių kelionės iš „Start Vilnius“ į „Statybos progresiją“ istoriją, pašnekovas pareiškė nesąs „įsigilinęs“ į savo paties verslus.

Negalėčiau pakomentuoti to dalyko, nes nesu įsigilinęs ir nežinau.

„Negalėčiau pakomentuoti to dalyko, nes nesu įsigilinęs ir nežinau. Čia turėčiau pasidomėti ir atsakyti tada jums“, – sakė R.Jurkšas.

Daugiau klausimų „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas girdėti nepanoro ir numetė telefono ragelį. Į vėlesnius 15min.lt žurnalisto skambučius jis nebeatsiliepė. Ragelio nekėlė ir „Start Vilnius“ direktorius S.R.Petrikis, 15min.lt žiniomis, padėjęs parašą ant dokumento, kurio pagrindu R.Jurkšo verslas perėmė statinius iš „Start Vilnius“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prof. Simas Ramutis Petrikis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Prof. Simas Ramutis Petrikis

Remigijus Šimašius apeliuoja į prokurorus

Vilniaus meras Remigijus Šimašius apie turto keliones į R.Jurkšo verslą sužinojo tik iš 15min.lt žurnalisto. Susipažinęs su informacija, politikas reikalauja teisėsaugos įsikišimo.

„Informacija, kurią paviešino 15min.lt tyrėjai, vienareikšmiškai verta Generalinės prokuratūros, o galbūt ir FNTT dėmesio. Atliksime vidinį patikrinimą. Artimiausiu metu susitiksiu su bendrovės vadovybe ir ji privalės pasiaiškinti. (...) Žiniasklaidoje pasirodžiusiai informacijai pasitvirtinus, įmonės vadovybė turės už tai atsakyti“, – 15min.lt teigė R.Šimašius.

Meras taip pat užsimena, jog tai gali būti pirma, bet ne vienintelė įtartina „Start Vilnius“ turto istorija.

„Mūsų turima informacija leidžia manyti, kad su „Start Vilnius“ valdytu turtu, kuris dabar parduodamas siekiant kompensuoti „Air Lituanica“ keleivių patirtus nuostolius, apskritai buvo galimai atliekamos keistos operacijos, sakyčiau, net aferos. Savivaldybės administracijos iniciatyva dabar peržiūrimos visos „Start Vilnius“ operacijos, darytos su nekilnojamuoju turtu“, – sakė R.Šimašius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius komentavo „Air Lituanica“ likimą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius komentavo „Air Lituanica“ likimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius