-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

Aistros Vilniaus savivaldybės dangoraižyje: prabilta apie „slaptą“ komitetą, valdantį sostinės pinigus

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės stūmimas iš posto kelia vis daugiau aistrų. Sostinės tarybos narys Markas Adamas Haroldas savo tinklalapyje aprašė „slaptą Almos komitetą“, teigdamas, kad tai istorija „apie Almą Vaitkunskienę, Vidmantą Martikonį, antidemokratiškus veiksmus ir nepagarbą tarybai“.
Alma Vaitkunskienė
Alma Vaitkunskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Meras Remigijus Šimašius kitą savaitę vyksiančiame tarybos posėdyje ketina teikti A.Vaitkunskienės atleidimo klausimą. Anot mero, direktorė „turi ypatingą sugebėjimą ištraukti faktiškai bankrutuojančią įstaigą (kokia buvo savivaldybė prieš dvejus metus), ji su kaupu atliko savo darbą savivaldybės administracijoje“. O dabar esą laikas žvelgti į ateitį, todėl ją galėtų pakeisti mero patarėjas Povilas Poderskis, jeigu siūlymą palaikys tarybos narių dauguma.

15min kalbinti politikai – tiek iš valdančių, tiek iš opozicinių frakcijų, prieš kelias dienas gana vieningai teigė nieko apie argumentus, kodėl reikia pakeisti administracijos direktorę, negirdėję. Esą net apie tokius ketinimus iki tol nieko nebuvo kalbama, direktorė tik giriama už savo kompetenciją suvaldant finansinę krizę.

„Jie gyvena Marse?“

Markas Adamas Haroldas
Markas Adamas Haroldas

Tačiau tarybos narys, su Liberalų sąjūdžiu išrinktas, bet nei partijai, nei frakcijai nepriklausantis M.A.Haroldas yra kitos nuomonės. Jo teigimu, tiek politikai, tiek pati A.Vaitkunskienė apie šiuos galimus pokyčius tikrai turėjo būti girdėję, nebent, kaip rašo tarybos narys, „jie gyvena Marse“. Visą M.A.Haroldo tekstą galite perskaityti čia.

„Turbūt akivaizdu, arba, kaip sakote, „ir arkliui aišku“, kad tokie straipsniai atsiranda žiniasklaidoje gerokai vėliau, nei išgirstame apie tai koridoriuose Konstitucijos g. 3. Galite įsivaizduoti, koks ten gandų malūnas sukasi. Tarybos nariams neįmanoma negirdėti apie tokį dalyką kaip administracijos direktorės atleidimas, nebent ant galvos nešioji susuktą miegmaišį. Girdėjome visi jau seniai, ir tūkstančiai gyventojų apie tai skaitė.

Tuo tarpu kai kuriems kolegoms tai kažkokia nedemokratiška staigmena, kuri rodo visišką mero nepagarbą tarybos atžvilgiu. Pastebiu, kad kolega Vidmantas Martikonis ypatingai susinervinęs dėl tos vadinamos „nepagarbos tarybai“ ir net organizuoja neva tai sukilimą Almos palaikymui, herojiškai gindamas demokratiją ar dar nežinia ką“, – rašo M.A.Haroldas.

Jo pasakojama istorija yra apie Investicijų, akcijų, dalių viešosiose įstaigose valdymo ir pirkimų komitetą, kurį savo įsakymu dar 2015 m. rugpjūčio 24 d. sudarė A.Vaitkunskienė, apie tai, kaip tvirtina M.A.Haroldas, neinformavusi nei mero, nei tarybos.

„Almos mistinis komitetas nefigūruoja vilnius.lt skelbtoje organizacijos diagramoje. Komitetas nebuvo įtrauktas į viešą sąrašą tarybos komitetų, nes čia Almos komitetas, o ne tarybos. Net pats žodis „komitetas“ čia skamba labai keistai, nes komitetai įprastai būna sudaromi tarybos sprendimu ir iš pačių tarybos narių. O šitas „komitetas“ sukurtas be tarybos žinių ir sudarytas administracijos atstovų“, – piktinasi M.A.Haroldas.

15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė
15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė

„Almos mini slapta imperija“

Anot tarybos nario, komitetas priima sprendimus dėl investicijų, akcijų, dalių viešosiose įstaigose valdymo ir pirkimų, tokiu būdu dubliuodamas tarybos funkcijas ir slėptas nuo tarybos. Tarp komiteto narių – administracijos direktorė ir jos pavaduotojai, Teisės departamento direktorius Edvardas Voroneckas, Investicinių projektų valdymo skyriaus vedėja Lina Melianienė, laikinasis Saugaus miesto departamento direktorius Julius Morkūnas ir tarybos narys, Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis.

Komitetas nebuvo įtrauktas į viešą sąrašą tarybos komitetų, nes čia Almos komitetas, o ne tarybos, – sako M.A.Haroldas.

„Ką konkrečiai daro šita Almos mini slapta imperija? Na, kartais tai atrodo net komiškai. Svarsto Kaziuko mugę iki smulkmenų, diskutuoja tarnybinių automobilių kainą, pratęsia sutartį su spaustuve. Sunku įsivaizduoti, kodėl tokiems dalykams reikalingas ypatingas, slaptas „komitetas“ ir net pačios administracijos direktorės dalyvavimas. Juk jau turime tarybos komitetų struktūrą, kurią sudaro išrinkti gyventojų atstovai. O gal tokia demokratija kam nors nepatogi?

Vienintelė priežastis sukurti atskirą mistinį komitetą būtų, jeigu administracijos direktorė norėtų griebti daugiau galios sau, manipuliuodama įvairiais sprendimais be svarstymo taryboje. Ar tai legalu? Man skamba labai neteisingai. Man tai skamba kaip Almos bandymas viršyti savo kompetenciją ir praktiškai už uždarų durų vykdyti mero darbą. Jaučiuosi tikrai įžeistas, nes esu išrinktas miesto tarybos narys ir dėl to turėjau būti informuotas apie tai, kad administracijos direktorė staiga palaimino save ir tapo paraleliniu meru“, – savo nuomonę dėsto M.A.Haroldas.

Klausimų jam kelia ir tai, kiek ir kokių idėjų šis, M.A.Haroldo žodžiais tariant, „Almos mechanizmas“ blokavo be politikų žinios, kodėl apie tai negirdėjo meras ar vicemerai.

V.Martikonis turi savų tikslų?

„Įsivaizduoju, kad kai meras apie tai sužinojo, jam kilo įvairių minčių, gal net ir keiksmažodžių. Įsivaizduoju, kad bet koks meras tokioje pozicijoje pradėtų svarstyti apie naujo administracijos direktoriaus paiešką“, – savo nuomonę dėsto M.A.Haroldas ir pereina prie dar vienos, jo manymu, svarbios, detalės – V.Martikonio vaidmens šioje istorijoje.

Sužinosime balsavimo metu, kas palaiko teisinę valstybę, o kas – mistinius komitetus, – tvirtina M.A.Haroldas.

Esą V.Martikoniui svarbu ginti A.Vaitkunskienę, nes jis esąs vienintelis politikas „Almos komitete“, nors kiti politikai net negirdėjo nieko apie tokį. „Alma Vaitkunskienė su Vidmantu Martikoniu – demokratiška ir skaidri svajonių komanda, išgelbėjusi miestą nuo bankroto? Kad ne. Kažin ką jie planavo kartu, kažin ką jie slepia nuo manęs ir kitų Tarybos narių“, – teigia M.A.Haroldas.

Pasipiktinimą jam kelia ir tai, kad šiemet balandį šis komitetas nutarė, jog visos savivaldybės įstaigos privalo su administracijos direktoriumi suderinti pirkimus, kurių vertė didesnė nei tūkstantis eurų. Tačiau esą būtent „dėl tokių bandymų užsigriebti nematytų galių daugiau žmonių sužinojo apie šį komitetą, o tuo pačiu esą direktorė prarado ir mero pasitikėjimą.

„Jau parašiau apie labai pagrįstas priežastis išmesti ponią Vaitkunskienę dėl jos nedemokratiškumo, t.y. jos bandymus stumti neteisėtus sprendimus be jokios pagarbos tarybai. Ar kam nors iš kolegų to neužtenka kaip priežasties atleisti? Rimtai? Sužinosime balsavimo metu, kas palaiko teisinę valstybę, o kas – mistinius komitetus“, – tvirtina M.A.Haroldas.

Informacija apie komitetą – vieša

Nereikėtų Markui Adamui skelbti dalykų, kurie neatitinka tiesos ir klaidinami kiti žmonės, nes jokie įgaliojimai neviršyti, – teigė A.Vaitkunskienė.

Informaciją apie šio komiteto sudarymą galima laisvai rasti svetainėje vilnius.lt, ten skelbiamas 2015 m. rugpjūčio 24 d. administracijos direktorės A.Vaitkunskienės įsakymas „Dėl investicijų, akcijų, dalių viešosiose įstaigose valdymo ir pirkimų komiteto sudarymo“ ir kelios šio įsakymo redakcijos.

Taip pat tam įsakyme nurodomos komiteto funkcijos: parengti savivaldybės bendrovių investicinių projektų sąnaudų ir naudos analizės rengimo gaires, užtikrinti investicinių projektų, kurių pagrindu numatomi savivaldybės biudžeto asignavimai, kitų piniginių išteklių, savivaldybės turto panaudojimas, dokumentacijos buvimą, priimti sprendimus dėl viešųjų pirkimų, susijusių su investiciniais projektais, tikslingumo.

Įsakymo vykdymo kontrolę A.Vaitkunskienė tuo įsakymu pasiliko sau.

A.Vaitkunskienė 15min teigė, kad tai tėra patariamasis komitetas direktoriui, o viskas, ką privalu teikti tarybai, tarybai visada teikiama. „Nereikėtų Markui Adamui skelbti dalykų, kurie neatitinka tiesos ir klaidinami kiti žmonės, nes jokie įgaliojimai neviršyti“, – savo komentare parašė A.Vaitkunskienė.

Ji nurodė, kad „komiteto nuostatai, kurie buvo peržiūrėti ir teisininkų, ir visiškai atitinka Administracijos kompetenciją, yra pagal visas tvarkas patalpinti į savivaldybės dokumentų valdymo sistemą „Avilys“, kurią visi sistemos darbuotojai ir Tarybos nariai pasiekia“. O pats komitetas buvo įsteigtas su mero žinia ir tik sprendimams parengti, „bet nė vienas sprendimas, kuriam pagal įstatymą turi pritarti tarybos komitetai ir taryba, nebuvo duotas niekam privalomam vykdymui“.

Siūlymas dėl visų pirkimų už tūkstantį eurų, anot A.Vaitkunskienės, patvirtintas nebuvo. „Metodai, kaip siekiama mane atleisti, man nėra priimtini. Manau, kadangi už mane balsavo 51 tarybos narys paskirdami, tai ir lauksiu tarybos verdikto. Ir, manau, visi pagarbiai, o ne skelbdami tiek netikslios informacijos, turi išlaukti Tarybos verdikto po savaitės“, – teigė A.Vaitkunskienė.

Meras žinojo

Vilniaus meras R.Šimašius, anot jo patarėjo Aleksandro Zubriakovo, apie šį komitetą žinojo, jis tik nepritarė V.Martikonio skyrimui į jį. Kiek meras žinojo apie komiteto priimtus sprendimus, ar jam buvo aiškūs motyvai, kodėl tie sprendimai nebuvo derinti su politikais, lieka neaišku.

Ar dauguma Vilniaus tarybos politikų palaikys mero siūlymą pakeisti A.Vaitkunskienę administracijos direktoriaus kėdėje P.Poderskiu, kol kas nėra iki galo aišku.

Daugumos realiai šiuo metu liberalai ir R.Šimašius taryboje neturi, bet net ir koalicijos partneriai – socialdemokratai – dar nėra pasakę savo galutinio žodžio. Gintautas Paluckas trečiadienį 15min studijoje sakė jau girdėjęs argumentus, kodėl reikėtų direktorę keisti, tačiau paliko juos išsakyti merui. Jis taip pat priminė, kad pats yra dirbęs šį darbą ir buvo atleidinėjamas tris kartus. Tačiau esą administracijos direktorius yra valdančiųjų derybų objektas, o ne subjektas, tad tai mero ir politikų susitarimo reikalas, kas šias pareigas eis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius