Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 24

Akcijos „Pakelti šiukšlę yra madinga“ sumanytoja Jurga Šeduikytė: barti šiukšlinančius yra beprasmiška

Pilietinio projekto „Aš už Lietuvą“ kvietimo vaizdo klipe nusifilmavusi atlikėja Jurga Šeduikytė sukūrė savo iniciatyvą „Pakelti šiukšlę yra madinga“. Ji pasakoja, kad idėja sklinda kaip virusas ir tuoj gyvensime švaresnėje aplinkoje.
Jurga Šeduikytė
Jurga Šeduikytė
Temos: 1 Šiukšlės

J. Šeduikytė kartu su kolege ir drauge Laura Žilionyte skatinti žmonių sąmoningumą pradėjo, kai neapsikentė kaimynų šiukšlinimo. Vis dėlto ji nusprendė tiesiog organizuoti šiukšlių rinkimą, o padaryti taip, kad pakelti šiukšlę būtų natūrali būsena.

„Lauros kaimynystėje pro daugiaaukščio namo balkoną laikas nuo laiko parskrenda trilitrinis stiklainis su raugintais agurkais arba šiaip padrikas maistas. Nežinau, kaip tokius žmones paprotinti, tačiau poreikis susitvarkyti natūralus ir savaime suprantamas“, – apie situaciją pasakoja J. Šeduikytė.

Nežinau, kaip tokius žmones paprotinti, tačiau poreikis susitvarkyti natūralus ir savaime suprantamas.

Ji sako, kad projekto esmė – ne surinkti visas Lietuvoje išmėtytas šiukšles, o skatinti žmonių sąmoningumą. Projekto dalyviu tampa kiekvienas, pakėlęs šiukšlę arba paplojęs tai šalia.

„Smagiausia tai, kad vieną kartą pakėlęs, jau nebegali numesti, – ir tai natūrali būsena, o ne prievartinis veiksmas. Netikite? Pabandykite“, – gudriai šypsosi pašnekovė.

Organizatorė džiaugiasi, kad itin paprasta akcija jau beveik apskriejusi visą Žemės rutulį, o bendraminčių ir idėjos palaikytojų gretos auga tokiu pačiu tempu. Kaip pastebi pati J. Šeduikytė, keistis reikia pradėti nuo savęs, nes barti šiukšlinančius yra beprasmiška.

„Gandas apie akciją pasklido labai plačiai. Gauname laiškus su įrodymais, kaip lietuviai kelia šiukšles Sidnėjuje ar Ispanijoje. Labai džiaugiamės, kad plečiasi draugų – tiek organizacijų, tiek Lietuvos dizainerių, steigiančių prizus aktyviausiems dalyviams – gretos. Visus vienija tas mažas vidinis džiaugsmas padarius gerą darbą. Man atrodo beprasmiška skeptiškai burnoti ant šiukšlinančių. Jų veiksmus yra kur kas sunkiau įtakoti nei saviškius“, – samprotauja pilietiškai nusiteikusi J. Šeduikytė.

Ji kviečia visus gražiai apsirengti ir pakelti šiukšlę bei taip kurti gerą nuotaiką. Projektas „Aš už Lietuvą!” jau skaičiuoja beveik 300 įvairiausių veiklų, taigi judėdami link jų arba jų metu žmonės galėtų stilingai pakelti šiukšlę. Tuo tarpu savo geru darbu pasidalyti norintys piliečiai gali tai nufimuoti ar padaryti asmenukę. Išradingiausios idėjos geradarys taip bus apdovanotas autoriniais Lietuvos dizainerių darbais.

J. Šeduikytė taip pat primena, kad akcija „Pakelti šiukšlę yra madinga“ vyks ir birželio 4 dieną.

„Susitikę prie Žvėryno Pėsčiųjų tilto, pasiskirstysime po kelias tvarkytinas vietas, o paskui nuveiktus gerus darbus muzikaliai pažymėsime su mūsų draugais – šokių mokykla „Low Air“ – vienoje iš Vingio parko kavinių. Dėmesio, jei žinote tvarkytiną vietą – siųskite mums jos nuorodą ir fotografiją adresu pakeltisiuksleyramadinga@gmail.com, įtrauksime ją į savo tvarkymo maršrutą. Labai kviečiu jungtis prie mūsų – šį kartą aprangos kodas – spalvotos suknelės ir marškiniai. Pageidautina turėti pirštines ir pasiruošti naujoms pažintims bei gerai nuotaikai. Plojame Jums iš anksto“, – kviečia iniciatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius