-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 21

Akmuo iš Kupiškio rajono laukų bus pastatytas Žalgirio mūšio vietoje

Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga Valstybės atkūrimo šimtmetį paminės pastatydama paminklą Žalgirio mūšio vietoje, Lenkijoje. Pirmadienį didžiulis paminklinis akmuo pajudintas iš Kupiškio rajono laukų – jis netrukus bus išvežtas į skulptoriaus dirbtuvę.
Akmuo iš Kupiškio rajono laukų bus pastatytas Žalgirio mūšio vietoje.
Akmuo iš Kupiškio rajono laukų bus pastatytas Žalgirio mūšio vietoje. / Stop kadras

Norėdamas pajudinti iš vietos didžiulį – daugiau nei 2 metrų aukščio ir 12 tonų svorio – akmenį buldozeris tarsi šapelius stumdo kitus, mažesnius. Pagaliau tikslas pasiektas.

„Dabar jis stumiamas į prie kelio, kur galės kitą dieną atvykti kranas-treileris ir veš pas skulptorių“, – sakė Vilniaus karininkų ramovės įgulos vedėjas ats. plk. Romas Žibas.

Skulptorius Valentinas Šimonėlis, skaptuosiantis iš akmens Vyčio bareljefą ir užrašą, pats apžiūrėjo ne vieną Aukštaitijos akmenį, kol išsirinko šį.

„Spalva graži, tankumas akmens – geras tokiam darbui. Nes kai esu ieškojęs šiam reikalui, tai kristalai dideli viename buvo, tai trūkimai“, – pasakojo skulptorius.

Akmenį iš tėviškės laukų dovanojantis Kupiškio rajono Adomynės kaimo gyventojas Alfredas Aidukas sako, kai sužinojęs, kad akmuo tinka, net susigraudinęs.

„Didžiuosiuosi labai, kad akmuo iš mano tėviškės ten stovės“, – sakė A.Aidukas.

2020 m. liepos 15 d. bus minimos Žalgirio mūšio 610-osios metinės. Pastatyti paminklą mūšio vietoje, Griunvalde, sugalvojo Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga. Dėl vietos ir užrašo su Griunvaldo muziejaus vadovais derėjosi apie metus. Bajorų sąjungai šįkart padėti atskubėjo ir Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai.

Paminklas bus statomas rėmėjų lėšomis. Iniciatoriai tikisi ir Lietuvos žmonių paramos, aukoti galima į specialią sąskaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius