Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 06 /14:44

Aktorius Donatas Banionis ir dirigentas Saulius Sondeckis buvo KGB agentai, rodo dokumentai

Aktorius Donatas Banionis ir dirigentas Saulius Sondeckis sovietų okupacijos metais buvo užverbuoti dirbti KGB agentais, paskelbė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).
Donatas Banionis
Donatas Banionis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Interneto svetainėje kgbveikla.lt skelbiama, kad D.Banionis turėjo agento „Broniaus“ slapyvardį, buvo užverbuotas 1970 metais ir teikė KGB žinias apie Amerikos lietuvius.

„KGB dokumentuose esama informacijos, kad agentas „Bronius“ užverbuotas 1970 m. spalio mėn., dėl jo dalykinių ir asmeninių savybių kontaktuojant su užsienio lietuviais“, – rašoma pažymoje.

KGB veiklą viešinančioje interneto svetainėje aprašomas tais metais vykęs jo apsilankymas Jungtinėse Valstijose „Santaros Šviesos“ federacijos kvietimu.

„Prieš kelionę agentas buvo instruktuotas apie JAV lietuvių veiklą, taip pat suteikta vertingos informacijos ir buvo duotos užduotys, kurias jis įvykdė. Agentas užmezgė ryšius su kai kuriais lietuvių išeiviais, kurie domino KGB. Pateikė juos charakterizuojančias žinias. Tai galėjo palengvinti operatyvinį darbą (sekimą) šių veikėjų vizito Lietuvoje metu“, – rašoma interneto svetainėje.

„KGB dokumentuose teigiama, kad ši agento „Bronius“ kelionė į JAV buvo naudinga ideologiniam darbui, t. y. tinkamam režimui Sovietų Sąjungos nušvietimui JAV lietuvių akyse. 1974 m. iš agentūrinio tinklo išbrauktas, tikėtina dėl to, kad tais metais buvo išrinktas LSRS Aukščiausios tarybos deputatu“, – nurodo centras.

R.Banionis: tėvas pasakojo, kad prieš kelionę buvo iškviestas instruktažui

D.Banionio sūnus, kino, televizijos ir teatro režisierius Raimundas Banionis 15min sakė apie tai, kad jo tėtis galėjo būti užverbuotas KGB, girdintis pirmą kartą ir esąs labai nustebęs.

„1970 metais jis važiavo į Ameriką, jis pasakojo, kad buvo iškviestas instruktažui, kaip ten elgtis. Nesijuokė, koks ten juokas 1970 metais, bet pasakojo, kad jį instruktavo, kaip reikia elgtis, kad atsargiai ir viskas. Apie tai daugiau negirdėjau niekad per visą gyvenimą per paskutinius 50 metų, – teigė jis. – O šiandien sužinojau, pasirodo... Ir S.Sondeckis pasirodo... V.Sladkevičius... Nežinau, nesuprantu nieko, kas čia vyksta. Suprantu, kad reikia pakuotis lagaminus ir bėgti iš šios šalies, nes jau baisu. Jau visai baisu bent jau man pasidarė.“

Dokumentai: KGB domino S.Sondeckio tėvas

S.Sondeckis, anot KGB dokumentų, buvo užverbuotas 1962 metais, turėjo agento „Saliuto“ slapyvardį ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino į JAV emigravęs S.Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Saulius Sondeckis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Saulius Sondeckis

„KGB dokumentuose esama informacijos, kad S.Sondeckis užverbuotas 1962 m. ir agentūriniame tinkle buvo iki 1982-ųjų liepos. KGB domino S.Sondeckio tėvas Jackus Sondeckis, kuris buvo emigravęs į JAV ir priklausė VLIK valdybai ir redagavo laikraštį „Keleivis“ (KGB J.Sondeckį įvardijo objektu „Ded“)“, – skelbia kgbveikla.lt.

Anot dokumentų, 1967 metais KGB gavo informacijos, kad J.Sondeckis nori užmegzti ryšius su sūnumi ir nusprendė tuo pasinaudoti, siekta padaryti įtaką tėvui, kad jis atsisakytų nuo antisovietinės veiklos ir atvyktų į Lietuvą, kur galima jį būtų sekti ir išnaudoti aktyviau. 1968 m. abiejų susitikimas buvo suorganizuotas Kanadoje, kur S.Sondeckis keliavo koncertuoti.

D.Banionis mirė 2014 metais, būdamas 90 metų amžiaus. S.Sondeckis – 2016-aisiais, eidamas 88-uosius metus. Jie abu buvo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

V.Sladkevičių išbraukė iš sąrašo ir ištrėmė

Interneto svetainėje taip pat yra informacija apie kardinolą Vincentą Sladkevičių. KGB duomenimis, jis buvo užverbuotas 1958 metais, bet po metų iš sąrašo išbrauktas ir ištremtas į provinciją.

Anot LGGRTC direktorės Teresės Birutės Burauskaitės, sovietų okupacijos metais buvo verbuojami visi bažnyčios hierarchai, ir didžioji dalis „jeigu ir būdavo užverbuojami, nedirbo KGB“, dalis pasirašydavo dokumentus tik tam, kad galėtų turėti ryšį su Vatikanu.

Kaip rašo BNS, istorikai pabrėžia, kad agentų registracijos žurnale yra netikslumų, todėl medžiagą reikia vertinti kartu su kitais istoriniais šaltiniais. Pavyzdžiui, sąraše yra partizanų, kurie, pasirašę dokumentus, su KGB nebendradarbiavimo, kai kurie po to tęsė antisovietinį pasipriešinimą.

Informacija apie D.Banionį ir S.Sondeckį pateikiama čia: http://www.kgbveikla.lt/lt/agentu-sarasas/agent/1679/banionis-donatas-s-juozo ir http://www.kgbveikla.lt/lt/agentu-sarasas/agent/1680/sondeckis-saulius-laurynas-jackovic

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius