Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24

Algirdas Butkevičius apie LSDP antausį Vytautui Landsbergiui: būčiau balsavęs kitaip

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai Seime tėškiant antausį pirmam atkurtos Lietuvos valstybės vadovui Vytautui Landsbergiui, socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius balsavime nedalyvavo. Kinijoje viešintis premjeras tikina, jog jis būtų balsavęs kitaip nei jo partijos bičiuliai.
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį balsuojant dėl Laisvės premijos skyrimo V.Landsbergiui, beveik visi socialdemokratai oficialiai susilaikė, du – Algirdas Sysas ir Artūras Skardžius – atvirai balsavo prieš, o vienintelis Gediminas Kirkilas pasisakė už. Jis, beje, pats priklausė komisijai, atrinkusiai V.Landsbergį pretendentu į Laisvės premiją.  

Vis dėlto 15min.lt kalbinti LSDP frakcijos nariai tikina, jog nurodymo nepalaikyti Laisvės premijos skyrimo V.Landsbergiui nebuvo, o populiariausios šalies partijos lyderis teigia, jog būtų balsavęs ne taip, kaip beveik visi jo bendražygiai Seime.

G.Kirkilas: Seimas negalėjo atmesti V.Landsbergio

Atskalūnu tapęs G.Kirkilas aiškina balsavęs už, nors V.Landsbergis ir nebuvo jo favoritas Laisvės premijai.

Tokių sprendimų Seimas negali priimti. Aš balsavau už, nors aš pats galiu pasakyti, kad komisijoje balsavau už Valdą Adamkų, – neslepia G.Kirkilas.

„Seimas tvirtina tik formaliai komisijos sprendimą. Ir gali nepatvirtinti tik tuo atveju, jeigu komisija balsuojant slaptai padarė kokių nors pažeidimų. Viskas. Tokių sprendimų Seimas negali priimti. Aš balsavau už, nors aš pats galiu pasakyti, kad komisijoje balsavau už Valdą Adamkų. Bet aš negaliu sutikti su tuo, kada pažeidžiamos demokratijos ir teisės taisyklės“, – 15min.lt sakė G.Kirkilas.

Politikas teigė nedalyvavęs Seimo LSDP frakcijos posėdyje ir nežinantis, ar ten buvo duoti kokie nors nurodymai dėl balsavimo V.Landsbergio klausimu.

Kitos nuomonės laikosi prieš konservatorių patriarcho apdovanojimą balsavęs Artūras Skardžius. Anot jo, Seimas negalėjo pritarti V.Landsbergio apdovanojimui dėl daugybės priežasčių. Tarp jų – dėl žemų politikos veterano reitingų.

„Frakcija mūsų vieninga buvo ir pateikimo stadijoje. (...) Visų pirma, tai žmogus, kuris apklausose visą laiką prasčiausiai buvo vertinamas iš politikų“, – kalbėjo A.Skardžius, pridurdamas, jog Laisvės premijos komisijai vadovavo konservatorė Irena Degutienė, o V.Landsbergio apdovanojimas jam dvelkia artėjančiais rinkimais.

A.Skardžiaus nuomone, Laisvės premijos vertesnis kandidatas buvo, pavyzdžiui, žuvęs Rusijos opozicionierius Borisas Nemcovas.

Kaip ir G.Kirkilas, jis teigė nedalyvavęs frakcijos posėdyje ir apie partinius nurodymus nieko nežinantis.

A.Butkevičius stoja prieš partijos kolegas

Seime sklando ne vienas gandas apie tai, kaip LSDP frakcija ruošėsi balsavimui. Esą būta netgi sąrašo, kuriame buvo nurodyta, kaip kuris Seimo narys turi balsuoti. Tačiau visi 15min.lt kalbinti Seimo socialdemokratai tikina balsavę laisva valia. Tokią pačią poziciją 15min.lt iš Kinijos perdavė ir premjeras A.Butkevičius.

„Dėl premijos prof. V.Landsbergiui frakcija ryte pasikeitė nuomonėmis. Nebuvo priimtas sprendimas dėl privalomo balsavimo vienaip ar kitaip. Kiekvienas Seimo narys turi savo asmeninį požiūrį ir vertinimą, kurį išreiškė balsavimo metu“, – dėsto LSDP lyderis.

Paklaustas dėl asmeninės pozicijos V.Landsbergio klausimu, premjeras stojo priešingai partiečių išreikštai pozicijai. „Mano asmeninė pozicija būtų buvusi kitokia“, – teigė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius