Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 07

Algirdas Butkevičius: prezidentė iš anksto žinojo, kad pokalbiai bus paviešinti

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius LRT laidoje „Dėmesio centre“ pareiškė, kad prezidentė jį iš anksto perspėjo, jog tyrimas dėl Vijūnėlės dvaro bus nutrauktas, tačiau pokalbiai bus paviešinti. Jis taip pat pridūrė, kad jau šią savaitę gali paprašyti aplinkos ministro Kęstučio Trečioko trauktis, jei bus įrodyta, kad jis melavo visuomenei ir parlamentarams.
Premjero Algirdo Butkevičiaus metinė spaudos konferencija
Premjeras Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jei buvo meluota, tai iki šios savaitės pabaigos bus priimtas sprendimas ir su ministru bus atsisveikinta, – žadėjo A.Butkevičius.

A.Butkevičius taip pat nurodė, kad Prezidentūra skleidė neigiamą informaciją apie jo vadovaujamą Vyriausybę nuo jos darbo pradžios. Jis papasakojo, kaip apie tai jį informavo Latvijos prezidentas, Estijos premjeras ir Vokietijos kanclerė.

Paklaustas apie Druskininkų merui Ričardui Malinauskui palankų Vyriausybės nutarimą, A.Butkevičius teigė: „Tokių teisės aktų, norint čia ką nors sukompromituoti... Malinauskas man jokios įtakos niekada nedarė ir niekada nedarys.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Trečiokas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Trečiokas

Priminus, kad tiek Druskininkų meras, tiek aplinkos ministras viešai melavo ir tai įrodo paviešintos jų pokalbių stenogramos, premjeras pažadėjo, kad šiai informacijai pasitvirtinus, K.Trečiokui teks trauktis iš Vyriausybės.

„Ryte pasikviečiau žmones iš Teisės departamento, paprašiau dar kartą peržiūrėti stenogramas, turi būti pateikta papildoma informacija iš Antikorupcijos komisijos. Jei buvo meluota, tai iki šios savaitės pabaigos bus priimtas sprendimas ir su ministru bus atsisveikinta“, – sakė A.Butkevičius.

Pasitraukus aplinkos ministrui, būtų pasikeitusi daugiau nei pusė šios Vyriausybės ministrų, ir premjerui įgaliojimus iš prezidentės tektų gauti iš naujo.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ričardas Malinauskas

Laidos vedėjui priminus, kad ir R.Malinauskas viešai melavo, premjeras atsakė, kad šiam atsistatydinti liepti negali: „Ką aš galiu padaryti Druskininkų merui? Jis nėra įtariamasis. Jis atsiskaitė valdyboje ir prezidiume.“

Man prezidentė pasakė, kad tyrimas bus nutrauktas ir stenogramos bus paskelbtos. Ji tai žinojo iš anksto, – sakė premjeras.

A.Butkevičius neslėpė, kad santykiai su Prezidentūra yra itin įtempti: „Nuo pat pirmosios darbo dienos, kai ėmė dirbti ši Vyriausybė, apie ją buvo pradėta skleisti neigiama informacija ir už Lietuvos ribų. Man buvo didelis smūgis, kai išvykau į Latviją. Latvijos prezidentas sakė, kad iš Prezidentūros gavo informaciją, jog ši Vyriausybė yra korumpuota.

Kitas vizitas buvo į Estiją. Vienas iš Estijos ministrų skambino į Lietuvos pramonininkų konfederaciją ir klausė, kaip priimti mus, nes mūsų Vyriausybė yra korumpuota.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė

Atvykus į Vokietiją ir susitikus su kanclere, susėdus prie stalo pirmas klausimas buvo, kaip sekasi susitvarkyti su korupcija ir viešaisiais pirkimais. Išeidamas paklausiau, kas tokią informaciją teikia. Pasakė, kad ji atėjo iš Prezidentūros.“

A.Butkevičius neatmetė galimybės vadovauti mažumos vyriausybei, jei to prireiks, tačiau teigė, kad tai nebūtų geras sprendimas Lietuvai. „Aš 2008 m. dirbau mažumos Vyriausybėje, kai metų viduryje reikėjo keisti biudžetą. Matėme ekonomines grėsmes. Noriu, kad valstybėje būtų tvarka“, – sakė jis.

Pokalbio pabaigoje A.Butkevičius padarė netikėtą pareiškimą, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė iš anksto žinojo, jog prokurorai nutrauks ikiteisminį tyrimą dėl Vijūnėlės dvaro ir pokalbius išslaptins.

„Man prezidentė pasakė, kad tyrimas bus nutrauktas ir stenogramos bus paskelbtos. Ji tai žinojo iš anksto“, – pasakojo A.Butkevičius.

Paklaustas, ar tokie pareiškimai reiškia atvirą karą su Prezidentūra ir kaip teks dirbti toliau, A.Butkevičius atsakė: „Į karą niekada nepereinu. Panašiai dirbome visus trejus metus. Artėjant rinkimams politinis laukas keičiasi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius