Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 01

Alkoholio testas pagal buvusius alkoholikus iš vieno klausimo: „Ar malonu?“

Po vieno 15min interviu socialinėje erdvėje susikūrė nauja grupė, kuri pasivadino „Buvę alkoholikai“. Tai į savotišką užribį patekę sąmoningi žmonės, kurie nevartoja alkoholio ir nė nemano vėl prie jo grįžti. Jie nesijaučia ką nors praradę ir nejaučia jokios naudos kartodami „aš esu alkoholikas“. Jie sukūrė labai trumpą alkoholizmo testą.
Alkoholis
Alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Interviu su kaltinėniškiu Petru Dargiu buvo apie tai, kad nuo alkoholizmo galima pasveikti, o pasveikus – nebūtina sau likusį gyvenimą kalti, kad esi alkoholikas. Juk nevadini savęs filatelistu, jei nerenki pašto ženklelių.

Savo mintimis jis sugriovė daugybę mitų apie „saikingą, kultūringą, nekenksmingą alkoholio vartojimą“.

Netrukus paaiškėjo, kad P.Dargis jau kadaise yra sukūręs paprastą alkoholizmo testą, kurį išbandė jau daugybė žmonių.

Ar paskutinę gyvenimo dieną pasirinktum blaivybę?

Minėta publikacija paskatino prabilti ir burtis žmones, kurie, kaip ir anoniminiai alkoholikai, išsivadavo nuo šios priklausomybės. Skirtumas tarp buvusiųjų ir anoniminių tik tas, kad buvusieji laimingas dienas gyvena jų neskaičiuodami – čia už „iškentėtą“ laimingą gyvenimą be alkoholio medalių niekas nedalija.

Buvusieji akcentuoja, kad pagal „medicinos verslininkus“ buvusiųjų alkoholikų nėra, nes neįmanoma paprasčiausiai mesti. Bet jie išsivadavo be psichiatrų leidimo ir pasakoja, kaip tai atsitiko, ką patyrė išsivadavę.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Alkoholio ribojimai kaimui vienodai šviečia
Alvydo Januševičiaus nuotr./Alkoholio ribojimai kaimui vienodai šviečia

Buvusių alkoholikų grupės įkūrėjas Deimantas pasidalijo savo gijimo istorija: „Tą dieną laikau savo antruoju gimtadieniu. Buvau tiek girtas, kad atsipagiriojimui bambalio nusipirkt išlėkiau tik su kojinėmis – tą man sakė mama.

Viskas, važiuokim į narkologinį, aš pasiduodu, daugiau nebegaliu. Tai buvo pergalė.

Tą dieną ir vėl tikėjaus įprastai atsipagirioti ir toliau eiti tvarkyt mamos rūsio. Tačiau įvyko kažkas keisto.

Nesakau, kad vakar, užvakar ir praeitą pusmetį buvo puiku, bet tą dieną man nepavyko atsipagirioti. Na, pavyko, bet labai trumpai.

Aš nejaučiau gyvenimo malonumo nei blaivas, nei girtas. Man iki šios dienos paslaptis, kodėl kitą rytą nubudęs su švinine galva atsisėdau ant lovos krašto ir ištariau – viskas, važiuokim į narkologinį, aš pasiduodu, daugiau nebegaliu. Tai buvo pergalė.“

Kokios ten diskusijos vyksta? Štai neseniai vienas jau dešimtmetį negeriantis grupės narys paklausė, ar buvęs alkoholikas nebegali tapti vėl esamu alkoholiku? Jie sunkiai susikalbėjo – buvusiems tokie klausimai nekyla.

Ar galėčiau grįžti atgal? Aišku, galėčiau. Malonumo riba – tai juk ne Kinų siena.

Vienas buvusysis atsakė, nesuprantantis tokios pozicijos: „Alkoholio nekenti, bet negali gyventi be jo? Nemeluotum pats sau, greičiau suprastum, kur bėda. Ar galėčiau grįžti atgal? Aišku, galėčiau. Malonumo riba – tai juk ne Kinų siena.“

Kitas priminė vieną teorinę pasakėčią. Jei kažkas galingas pasakytu – vėl pradedi gerti ir liksi gyvas, arba tai paskutinė diena šioje žemėje ir tu mirsi! Ką pasirinktum? Buvęs alkoholikas pasirinktų dar vieną dieną tikro gyvenimo.

Yra aišku viena, kad buvusiesiems susikalbėti su alkoholikais ar anoniminiais alkoholikais yra praktiškai neįmanoma. Buvusysis paskutinę gyvenimo dieną negertų. Jam jokių saugių alkoholio vartojimo zonų nėra. Tai tas pats, kas saikingai valgyti žiurkių nuodus.

Alkoholikas niekaip nesupras, kam gyventi, ir negerti? Galėjimą gyventi blaivia galva jie vis tiek laikys negalėjimu gerti. Tai svarbus klausimas, į kurį buvusieji nedvejodami atsakytų, tačiau tai dar ne tas testas, kurį sukūrė P.Dargis.

Alkoholizmo testas pagal buvusiuosius

Alkoholizmo testo esmė – malonumo slenkstis. Ar vartodamas šią cheminę medžiagą pajunti malonumą? Kaip tavo smegenys atpažįsta pirmąjį girtėjimo ženklą? Ar kaip pavojaus signalą, ar kaip palengvėjimą, atoslūgį?

„Tai labai paprastas testas, kuris padės nustatyti, ar tu dar laisvas, ar jau valdomas priklausomybės nuo alkoholio“, – paaiškina buvęs alkoholikas P.Dargis.

Jeigu priklausomybė yra visiškai nenaudingas ir net žalingas potraukis, tai alkoholis, narkotikai, nikotinas ir kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos yra nevartotinos ir tik žalingos.

Pirmiausia pateikiamas priklausomybės apibrėžimas – tai nenatūralus dirbtinis ir išmoktas labai stiprus, asmenybę užvaldantis visiškai nenaudingas ir žalingas potraukis. Ar pritari tokiam apibrėžimui?

Jeigu pritari, tai reiškia, kad pritari ir kitiems keturiems teiginiams:

1. Priklausomybės nuo alkoholio, narkotikų, nikotino ir kitų nenatūralių dalykų negalima painioti su tokiais poreikiais kaip gėrimas, valgymas, seksas.

2. Jeigu priklausomybė yra stiprus, asmenybę užvaldantis potraukis, jos nereikėtų painioti su nereikšmingais, lengvai įveikiamais įpročiais.

3. Jeigu priklausomybė yra visiškai nenaudingas ir net žalingas potraukis, jos nereikėtų painioti su naudingais įpročiais, tokiais, kaip valytis dantis, dirbti, skaityti knygas, užsiimti kūryba.

4. Jeigu priklausomybė yra visiškai nenaudingas ir net žalingas potraukis, tai alkoholis, narkotikai, nikotinas ir kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos yra nevartotinos ir tik žalingos.

Koks yra šio testo atsakymas? Jeigu pritari tokiam priklausomybės apibrėžimui ir visiems iš jo logiškai sekantiems teiginiams, tu tebesi laisvas arba jau išsivadavęs iš priklausomybės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alkoholis

Jeigu šio priklausomybės apibrėžimo negali priimti, tai rodo labai stiprų priklausomybės sukeltą neurotinį neigimą. Kuo daugiau teiginių atmeti, tuo tavo padėtis sunkesnė.

Ar tai veikia?

Šį testą jau išbandė nemažai žmonių. Priklausomybių kamuojami žmonės neįstengia suvokti savo problemos, ją paprasčiausiai atmeta, todėl negali priimti ir tokio priklausomybės apibrėžimo arba priima jį dalinai.

Priklausomybių vergai dažniausiai savo priklausomybę painioja su natūraliais poreikiais – kvėpavimu, valgymu, seksu

Priklausomybių vergai dažniausiai savo priklausomybę painioja su natūraliais poreikiais – kvėpavimu, valgymu, seksu arba ieško „teigiamų“ priklausomybės pusių – padeda bendrauti, įveikti stresą, atpalaiduoja, pakelia nuotaiką.

Dar laisvi ar jau išsivadavę žmonės tokį priklausomybės apibrėžimą priima labai nesunkiai.

Narkomanas – žmogus, kuris malonumui vartoja narkotikus. Alkoholikas – žmogus, kuris malonumui geria alkoholį. Paprasta?

Ne, ne! Iškart protestuoja žmogus, atlikęs A.Verygos siūlytą testą. Juk šis testas parodė, kad jis dar ne alkoholikas!

Anot P.Dargio, tiesa, kad ne visi alkoholikai įklimpę vienodai. Klimpsta visi, tik laiko klausimas, kada pasiners ligi ausų. Vienas kol kas spėjo įklimpti iki čiurnų, kitas įbridęs iki daugiadienių. Bet klimpsta abu, jie abu jau alkoholikai.

Testas saikingai geriantiems?

Apie sveikatos ministro Aurelijaus Verygos testą 15min.lt jau rašė. Tai dešimties klausimų testas. Jei moteris pirmuose trijuose klausimuose surinks daugiau kaip 3 balus, o vyras – daugiau nei 4, jiems teks atsakyti į likusius 7 klausimus.

Vienas standartinis alkoholio vienetas lygus 10 gramų grynojo alkoholio: tai yra 200 ml 5 proc. stiprumo alaus arba 100 ml 11–13 proc. stiprumo vyno, arba 60 ml 14–18 proc. stiprumo vyno, arba 25 ml 38–40 proc. stiprumo alkoholinio gėrimo.

Pacientai galės sužinoti alkoholio vartojimo lygį. Jei testo balų suma ne didesnė nei 7, vartojimas – mažai rizikingas, jei 8–15 – rizikingas. Žalingą vartojimą rodo 16–19 balų suma, o įtariamą priklausomybę nuo alkoholio – 20–40 balų.

15min nuotr. /Alkoholio vartojimo rizikos nustatymo testas
15min nuotr. /Alkoholio vartojimo rizikos nustatymo testas

Kai šį testą pamatė buvę alkoholikai, jie neįžvelgė racionalios šio testo naudos. Atvirkščiai. Nemažai alkoholyje įžvelgiančių malonumą apsidžiaugs neturintys rimtos priklausomybės. O juk esmė kitur – jei jauti malonumą, natūrali organizmo savigyna jau palaužta.

Priverstinis gydymas neveikia be vidinio asmens apsisprendimo. O jei yra apsisprendimas – nereikalingas ir gydymas.

Buvusieji alkoholikai klausia, kodėl visiems viskas aišku su narkomanais? Jeigu jie vartoja narkotines medžiagas dėl jų sukeliamo malonumo, tai jie jau tikrai narkomanai. Tas pats yra su tais, kurie kaifuoja nuo kurių nors vaistų.

O kodėl nuo alkoholio malonumą jaučiantis žmogus, bet neišgeriantis tam tikro kiekio – nėra alkoholikas?

Buvusieji gali tik spėlioti. Gal psichiatrai taip ruošia sau klientūrą? Grąžins priverstinį gydymą? Faktas, kad joks priverstinis gydymas neveikia be vidinio asmens apsisprendimo. O jei yra apsisprendimas – nereikalingas ir gydymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius