Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 05

Alsėdžiuose užfiksuotas masiškiausio sėdėjimo pakelėje rekordas

Šeštadienį važiavusieji pro Plungės rajone esantį Alsėdžių miestelį tapo neįprasto reginio liudininkais – pagrindinės miestelio gatvės šalikelėje vinguriavo beveik tūkstančio sėdinčių žmonių eilė.
Pagrindinės miestelio gatvės šalikelėje vinguriavo beveik tūkstančio sėdinčių žmonių eilė.
Pagrindinės miestelio gatvės šalikelėje vinguriavo beveik tūkstančio sėdinčių žmonių eilė. / Linos Matuzienės nuotr.

Taip neįprastai ir originaliai žemaičiai nusprendė paminėti savo miestelio vardo kilmę ir kartu pasiekti išskirtinį rekordą – sudaryti ilgiausią vienu metu pakelėje sėdinčių žmonių eilę Lietuvoje. Rekordą fiksavę nepriklausomi stebėtojai suskaičiavo 932 vienas šalia kito pakelėje susėdusius žmones.

Alsėdžių seniūnė Danutė Repšienė sako, kad toks sumanymas kilo prisiminus legendą apie miestelio vardo kilmę. Pasak legendos, kartą į Alsėdžius atsitiktinai užklydęs keliauninkas. Norėdamas sužinoti, kur atsidūrė, pastarasis paklausė pakelėj sėdinčio senuko: „Kuokė če vėita?“, kas bendrine kalba reikštų „Kokia čia vieta?“ Prasčiau girdinčiam senukui gi pasigirdę, kad teiraujamasi, ką jis čia veikiąs: „Kon če veiki?“. Į tai senolis atsakęs tarmiškai: „Al siedu“, kas reiškia „Taigi sėdžiu“. Nuo to laiko miesteliui prigijęs Alsiediu (Alsėdžių) vardas.

Seniūnės teigimu, miestelio gyventojai su dideliu entuziazmu ir išmone rengėsi rekordo siekimui. „Mūsų jaunimas jau iš anksto socialiniuose tinkluose varžėsi, kurie išradingiau pasėdės šalikelėje – į lauką keliavo ir svetainės baldai, ir net televizorius“, – juokėsi D.Repšienė.

Ir išties šiandien alsėdiškiams išmonės netrūko – buvo galima išvysti ant plieninių žirgų sėdinčius baikerius, valtyje įsitaisiusius žvejus, ant patogių minkštasuolių priešais televizorių susibūrusią kompaniją. Rekordo siekimo metu dalyviai sėdėdami užsiiminėjo įvairiomis, sau priimtinomis ir maloniomis veiklomis – kas brazdino gitara, kas žaidė stalo žaidimus, mezgė ar skaitė knygą.

Alsėdžių bendruomenės pirmininkas Žydrūnas Purauskis džiaugėsi, jog rekordo siekti susirinko beveik tūkstantis žmonių. „Miestelyje gyvena šiek tiek virš tūkstančio žmonių, į akciją įsitraukė apie aštuoniasdešimt procentų Alsėdžių gyventojų – tai reiškia, kad alsėdiškiai rimtai pasižiūrėjo į rekordo siekimą ir ne tik patys aktyviai dalyvavo, bet ir pakvietė prisijungti kitur gyvenančius draugus bei artimuosius“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

Alsėdiškių pasiektam rekordui įamžinti pagrindinėje miestelio gatvėje išdygo tautodailininko Rimanto Laimos pagaminti trys ąžuoliniai suolai – kad kiekvienas, keliaujantis pro Alsėdžius galėtų čia trumpam prisėsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius