Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 05

Alytaus gaisro didvyrių laukia ne tik premijos: pradėjo tyrimą, ar gesinta gerai

Iki šiol noriai komentavę Alytaus gaisro aplinkybes pirmadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovai staiga tapo tylūs. Esą negalima dalyti jokių komentarų, kol nebus baigtas gaisro gesinimo darbų tyrimas.
Mindaugas Kanapickas
Mindaugas Kanapickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Informuojame, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente yra sudaryta darbo grupė, kuri rengia gaisro gesinimo darbų Alytuje įvertinimą. Kai apie šį gaisrą bus surinkta išsami medžiaga, ji bus pateikta ir visuomenei“, – taip į 15min klausimą, kodėl, jų teigimu, Alytaus gaisras nebuvo įvertintas aukščiausia kategorija (5 PIN), pirmadienį atsakė PAGD, nors gaisro gesinimui vadovavęs patyręs ugniagesys Vytautas Nenartavičius įsitikinęs, kad pats nustatė aukščiausią pajėgų iškvietimo numerį.

Aukščiausia kategorija – 5 PIN – suteikiama tokiems gaisrams, į kuriuos siunčiama daugiau nei 10 autocisternų, dėstoma ugniagesių pradžiamokslyje. Ir jei suteikiama ši kategorija, pagal nuostatas, gaisro gesinimui vadovauja ne tik apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas, bet privalo įsitraukti ir PAGD direktorius, ir jo pavaduotojas. Taip pat turi būti pasitelkta visa turima įranga, užtikrinanti ugniagesių saugumą ir aprūpinimą.

Visus šiuos kriterijus gaisras Alytuje atitiko, tačiau PAGD direktorius Saulius Greičius praėjusią savaitę Seime sakė, kad 5PIN niekas nė neprašė.

Su ugniagesiais kalbėjosi 4 valandas

Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos vadovas Saulius Džiautas tikina, kad tyrimą pradėti sutarta ketvirtadienį, po keturias valandas trukusio PAGD vadovo S.Greičiaus, profsąjungos ir Alytaus gaisrą gesinusių ugniagesių susitikimo.

Pasak jo, tyrimas pradedamas bendru profsąjungos ir PAGD sprendimu, mat nutarta, kad reikia galutinai išsiaiškinti, kas turėjo būti atsakingas už ugniagesių aprūpinimą, saugą ir kitus dalykus, kad ateityje klaidos nebūtų kartojamos.

„Taip pat bus aiškinamasi ir dėl budėjimo grafiko, nes dabar Kauno ir Marijampolės ugniagesiai budėjo Alytuje, kol alytiškiai be pertraukų gesino gaisrą padangų perdirbimo gamykloje“, – teigė S.Džiautas.

Tyrimą atliks PAGD ir profsąjungos deleguoti atstovai.

Jo rezultatų tikimasi po dviejų savaičių.

Jei reikės, bus ir toksikologo tyrimai

Anot S.Džiauto, profsąjunga rūpinasi ir išsamesniais ugniagesių sveikatos tyrimais. Esą, jei bus nustatytas padidėjęs sunkiųjų metalų kiekis dirvožemyje, želmenyse, gamtoje, tuomet gali būti atliekami ir išsamesni toksikologiniai ugniagesių sveikatos tyrimai, kad būtų nustatyta, ar jų organizmuose sunkiųjų metalų kiekis nepadidėjo.

Šie tyrimai brangūs, todėl, pasak S.Džiauto, jie, jei išvis prireiks, gali būti atliekami keliems ugniagesiams, praleidusiems daugiausia laiko gaisre, o paskui žiūrima, ar reikia tirti daugiau asmenų.

Praėjusią savaitę Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre Vilniuje pradėta Alytuje padangų gaisrą gesinusių ugniagesių medicininė apžiūra. Pageidaujantiems skiriama dešimties dienų reabilitacija.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje padangų perdirbimo įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną. Jis užgesintas per dešimt dienų.

Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis. Įmonėje „Ekologistika“ kilęs gaisras vadinamas viena didžiausių šalies ekologinių nelaimių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius