-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas: „Revoliucijų nebus, bet permainos laukia visose srityse“

Su nauja politine komanda šeštą kartą prie Alytaus rajono savivaldybės vairo stojęs meras Algirdas Vrubliauskas kalba ne tik apie darbų tęstinumą, bet ir apie naujus kokybinius pokyčius savivaldybės administracijos, jos įstaigų darbe ir rajono žmonių gyvenime.
Algirdas Vrubliauskas
Algirdas Vrubliauskas / Alytaus raj. sav. nuotr.

„Pradėtus darbus reikia laiku užbaigti ir į kiekvieną naują etapą įžengti su naujomis idėjomis ir jų įgyvendinimo planais“, – pristatydamas sumanymus, kuriuos per artimiausius ketverius metus yra užsibrėžęs įgyvendinti kartu su koalicijos partneriais ir savivaldybės specialistų komanda, sakė meras.

Apie tai, kokie darbai nuveikti ir kokius darbus planuojama atlikti su istorine vadinama Alytaus rajono savivaldybės tarybos koalicija, kurioje dirba Tėvynės Sąjungos-Lietuvos  krikščionių demokratų, Socialdemokratų partijos ir Liberalų sąjūdžio atstovai, o administracijos direktoriumi pirmą kartą paskirtas nepartinis asmuo, – pokalbis su ilgamečiu Alytaus rajono vadovu A. Vrubliausku.

– Sakoma, kad gera pradžia – pusė darbo. Kokia buvo šios jūsų, pirmą kartą tiesiogiai išrinkto mero, ir naujos koalicijos darbo pradžia?

– Sklandi. Mes operatyviai suformavome visą politinę komandą, kuri jau keturis mėnesius sutelktai dirba, priima sprendimus ir neatidėlioja jų įgyvendinimo. Svarbu, kad su naujaisiais koalicijos partneriais yra sutariama dėl visų esminių žingsnių, sprendžiant administracinių resursų mažinimo, šilumos ūkio modernizavimo ir kitus klausimus.

Jau esame patvirtinę naują savivaldybės administracijos struktūrą, kurioje bus mažiau skyrių ir etatų, o tai leis sutaupyti apie 50 tūkstančių eurų per metus.

Savivaldybėje įdiegta šiuolaikiška vieno langelio sistema, kad gyventojai paslaugas  gautų patogiai ir operatyviai, kad nebūtų vilkinami atsakymai į jų klausimus.

Jau padaryti pirmieji žingsniai, kuriant sveiką darbo aplinką: reglamentuota rūkymo laikas ir vieta, įrenginėjama patalpa, kurioje darbuotojai galės papietauti ar užsukti atsikvėpti kavos pertraukėlių metu.

Palankesnes darbo sąlygas norime kurti ir leisdami darbuotojams pasirinkti darbo pradžios ir pabaigos laiką, pvz.:  pradėti  darbo dieną ne 8 val., o 7 val. ir atitinkamai anksčiau, pvz.: ne 17 val., o 16 val. ją baigti. Savivaldybėje įdiegta sistema, fiksuojanti kiekvieno darbuotojo atvykimą į darbą ir išvykimą iš jo užtikrins, kad  nebūtų piktnaudžiavimų.

Dar didesnį dėmesį skirsime tam, kad žmonės kuo daugiau paslaugų gautų elektroniniu būdu arba seniūnijose, kad jiems nereikėtų dėl kiekvienos smulkmenos važiuoti į savivaldybę, gaišti laiką ir išlaidauti kelionei.

– Vadinasi, seniūnų laukia didesnis darbo krūvis ir didesnė atsakomybė?

– Pirmiausia iš jų lauksime didesnio aktyvumo ir ryžtingumo, užtikrinant bendrą tvarką seniūnijose, reikalaujant, kad žmonės laikytųsi nustatytų taisyklių, o nesilaikantiems seniūnai privalės surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolus.

Gyvenimas rodo, kad tą daryti būtina. Dažnai susiduriama su situacija, kai gyventojai nesilaiko kapinių tvarkymo taisyklių, tvarkydami artimųjų kapus, palieka patvoryje nuimtas senas tvoreles, betono gabalus, kitas atliekas, kurias turėtų išvežti į atliekų surinkimo aikšteles. Neretai sugadinami savivaldybės keliai, gyventojai neprižiūri gyvūnų ar juos prižiūri nepakankamai. Todėl  didelis dėmesys bus skiriamas visiems paminėtiems ir kitiems administraciniams teisės pažeidimams išaiškinti.

Savivaldybėje įdiegta šiuolaikiška vieno langelio sistema, kad gyventojai paslaugas  gautų patogiai ir operatyviai

– Mūsų pokalbis vyksta naujų mokslo metų išvakarėse. Kokios naujienos ir permainos šioje srityje?

– Geriausia naujiena yra ta, kad švietimo įstaigų tinklas nesikeičia. Naujus mokslo metus pradės 12 mokyklų, kuriose mokysis apie 1820 mokinių, Alytaus rajono meno ir sporto mokykla ir trys vaikų darželiai. Švietimo įstaigos yra tinkamai pasiruošusios naujiems mokslo metams. Džiugu, kad savo  gebėjimus vaikai lavins atnaujintoje Alytaus rajono meno ir sporto mokykloje.

Švietimo srityje svarbiausiu prioritetu išlieka ugdymo kokybė, pedagogų kvalifikacija, maksimalus moksleivių poreikių tenkinimas. Neformaliam švietimui papildomai gauta 18 tūkst. eurų, tad bus praplėstas vaikams reikalingų paslaugų spektras. Svarstoma galimybė pertvarkyti Alytaus rajono švietimo ir pedagoginės psichologinės pagalbos centrą, atsisakant  kai kurių jo teikiamų paslaugų, kurių dalį galima būtų  įsigyti iš kitų paslaugų teikėjų, o likusią dalį perduoti kitoms savivaldybės įstaigoms. Tokiu būdu neliktų poreikio skirti lėšų visos įstaigos išlaikymui.

Viena greičiausiai spręstinų problemų švietimo srityje – nemokamo maitinimo kokybė, dėl kurios esame gavę nusiskundimų. Esu įsitikinęs, kad tai tikrai ne ta vieta, kur verslas turėtų tikėtis didelio pelno ir apmaudu, kad pagal galiojančią teisinę bazę sudėtinga kelti kokybinius reikalavimus, tačiau su įmone, atsakinga už vaikų maitinimą rajone, bendrauta, jai aiškiai išdėstyti reikalavimai geresnei paslaugai užtikrinti.

alytausgidas.lt nuotr./Daugų bažnyčia
alytausgidas.lt nuotr./Daugų bažnyčia

– Alytaus rajonas garsėja savo išskirtinėmis ir gausiomis sveikatos apsaugos iniciatyvomis.  Ar jos tęsis?

– Tęsime pradėtas, ir bus naujų. Akivaizdu, kad įdėtos pastangos duoda rezultatų, didėja žmonių supratimas apie sveikatinimo naudą, apie atsakomybę už savo sveikatą. Tikrai bus tęsiama priklausomybių prevencijos programa, toliau rengiami mokymai sveikatingumo tema, praktiniai užsiėmimai.

Sveikatos įstaigų sistemoje planuojami pokyčiai, kurie užtikrins kokybišką paslaugą ir efektyvų lėšų panaudojimą. Tikrai racionalus sprendimas būtų prijungti Miroslavo ambulatoriją prie Pirminės sveikatos priežiūros centro.  Taip  būtų sutaupyta  įstaigos valdymo  lėšų, kurias galima būtų skirti naujų transporto priemonių įsigijimui, kad medikai galėtų dažniau lankyti pacientus namuose. Atsižvelgiant į tai, svarstysime, ar nebūtų tikslinga mažinti medicinos punktų skaičių.

Džiugu, kad viešoji įstaiga Alytaus rajono greitosios medicinos pagalbos stotis jau antrus metus aptarnauja trijų savivaldybių – Alytaus rajono, Alytaus miesto ir Lazdijų rajono gyventojus, o dispečerinės tarnybos paslaugas teikia visoje Alytaus apskrityje. Sutaupytas lėšas valdymo išlaidomis numatoma skirti  padidinto pravažumo automobilių įsigijimui.

Sveikatos įstaigų sistemoje planuojami pokyčiai, kurie užtikrins kokybišką paslaugą ir efektyvų lėšų panaudojimą

– Keliuose – daugiau kalnelių, šventėse – mažiau alkoholio. Kokia situacija rajono keliuose, kuriuose eismo intensyvumas pakankamai didelis. Ar gyventojai gali jaustis saugūs?

– Savo saugumu kiekvienas pirmiausia privalo pasirūpinti pats, bet savivaldybė tam taip pat skiria labai didelį dėmesį. Šiemet, atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus ir pastebėjimus, rajono gyvenvietėse bus įrengtas rekordinis skaičius greitį ribojančių kalnelių – 35. Ankstesniais metais jų būdavo įrengiama po vieną kitą.

Taip pat jau imtasi priemonių, kad rajono gyvenvietėse lengviau būtų surasti reikiamą gatvę ar namą. Iki spalio 1 d. visų gyvenviečių ir kaimų gatvės turės pavadinimus, kurių lentelės bus pritvirtintos gerai matomose vietose. Siūlysiu  visus namus ženklinti  vienodo pavyzdžio numeriais,  kad tai būtų ir informatyvu, ir estetiška.

Nemažą  galvos skausmą kelia sodų bendrijų keliai, kuriuos vis ruošiamasi perduoti savivaldybėms. Daugelio šių kelių būklė prasta, tačiau džiugina tai, kad ir sodų bendrijų, ir kitų teritorijų gyventojai imasi iniciatyvos ir privačiomis lėšomis prisideda prie savo gyvenamosios aplinkos, kelių tvarkymo.

– Privačios iniciatyvos – visuomet laukiamas ir sveikintinas dalykas. Ar jos dažnos Alytaus rajone?

– Tokių iniciatyvų daugėja įvairiose srityse. Pastaruoju metu jų vis daugiau sulaukiame kultūrinėje, sporto ir kitose  sferose ir dėl to yra labai smagu. Savivaldybė pati organizuoja  daug renginių, bet kiekviena privati  iniciatyva įneša kažką naujo.

Džiugina, kad vis daugiau renginių organizatorių ir dalyvių pirmenybę teikia blaivybei švenčių metu. Rajono taryba iki šiol jau yra pritarusi ne vienam siūlymui apriboti prekybą alkoholiu masinių renginių metu ir bręsta siūlymas drausti bet kokio alkoholio vartojimą visuose viešuose rajono renginiuose.

Savo saugumu kiekvienas pirmiausia privalo pasirūpinti pats, bet savivaldybė tam taip pat skiria labai didelį dėmesį

Tikslas yra paprastas – mes norime, kad rajonas būtų patrauklus. Tad turime visi išmokti ir gražiai gyventi, ir gražiai švęsti.

– Kokių  idėjų ir planų tvarkant savivaldybės objektus turite?

– Savivaldybės planuose – išnaudoti unikalią Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos teritoriją, įkuriant joje pramogų kompleksą, sutvarkyti Butrimonių aikštę. Numatoma kompleksinė Miklusėnų gyvenvietės plėtra, mini SPA įkūrimas Dauguose, Pivašiūnų amatų centro plėtra. Ieškoma lėšų kiekvienoje seniūnijoje kompleksiškai  sutvarkyti aplinką: gatves, nuotekų ir vandentiekio įrenginius, viešas erdves. Taip pat dėmesys bus skiriamas bešeimininkio turto likvidavimui ir teritorijų sutvarkymui.

Viziją ir strategiją turime kiekvienam miestui ir miesteliui, jei tik pavyktų gauti lėšų sumanymams įgyvendinti.

– Lėšos – visada opus klausimas. Kokia savivaldybės finansinė situacija ir kokiais būdais užtikrinamas racionalus lėšų naudojimas?

– Esame viena iš nedaugelio savivaldybių Lietuvoje, neturinčių pradelstų mokėjimų, be to, dar turime galimybę skolintis. Tačiau šiemet skolinsimės tik paimtų paskolų refinansavimui, kad senesnes paskolas padengtume pigesnėmis paskolomis.

Galimybių taupyti ieškoma visose srityse. Viena jų – komunalinis ūkis, kurio irgi laukia permainos.

Bus mažinamas etatų skaičius nuostolingai dirbančiame „Simno komunalininke“. Manau, kad ateityje jis galėtų tapti už visų  rajono savivaldybės švietimo, kultūros, sveikatos priežiūros įstaigų šildymą atsakingu operatoriumi.

Savivaldybės specialistai išanalizavo, kad kiekvienai įstaigai atskirai perkant kurą, išauga kaina, todėl bus siūloma jį pirkti centralizuotai viešojo konkurso būdu.

Daugelyje įstaigų montuojami nauji katilai, kurie bus kūrenami ekologiškesniu ir pigesniu biokuru.

Imamės aktyviai drausminti apleistų pastatų, žemės plotų savininkus, sustiprinome bešeimininkio turto kontrolę: per keturis mėnesius apžiūrėti 62 pastatai, pradėtos administracinės  atsakomybės procedūros.

Džiugina, kad vis daugiau renginių organizatorių ir dalyvių pirmenybę teikia blaivybei švenčių metu

Nuo kitų metų įsigalios tarybos sprendimas maksimaliai apmokestinti apleistus žemės plotus.

Savivaldybės ir seniūnijų darbuotojai  deda pastangas, kad žmonėms būtų patogu prižiūrėti kapus, sausą šiemetę vasarą į kapines buvo vežamas vanduo.  Ateityje  prie didesnių kapinių planuojame padaryti vietinius gręžinius, kad žmonės turėtų vandens kapams laistyti.

– Ar tiesa, kad griežtinsite tarnybinio transporto naudojimo kontrolę?

– Artimiausiu metu tarybai bus siūlomas naujų tarnybinio  transporto naudojimo taisyklių projektas. Jame numatyta, kad kiekviename automobilyje būtų sumontuoti prietaisai, kurie fiksuotų maršrutą, atstumą, parkavimo vietą, degalų panaudojimą.  Kitų įmonių patirtis rodo, kad tai yra tikrai efektyvu, siekiant sumažinti transporto išlaidas.

– Klausimas apie bedarbystę jau, ko gero, tampa tradiciniu, bet vis dėlto, ar sprendžiant šią problemą yra pokyčių ir prošvaisčių?

– Pokyčiai ir prošvaistės šioje srityje labiausiai priklauso nuo kiekvieno konkretaus žmogaus konkrečių pastangų, tačiau savivaldybė taip pat aktyviai bendrauja su darbo  birža, Alytaus profesinio rengimo centru, Alytaus kolegija, ūkininkais, bendruomenėmis ir seniūnaičiais.  Svarstoma galimybė  prie savivaldybės tarybos įsteigti  nuolat veikiančią Verslo rėmimo tarybą.

Su Socialinės apsaugos ir darbo ministre esame aptarę pavėžėjimo į darbą išlaidų kompensavimą, siūlydami, kad iš dalies būtų padengiamos išlaidos ir tiems, kam iki darbo vietos  mažiau nei 30 kilometrų.

Seniūnijose su įmonių atstovais surengti susitikimai, po kurių įdarbinta daugiau kaip 10 rajono gyventojų. Tai nėra didelis skaičius, bet mums kiekviena  darbo vieta yra svarbi ir brangi. Savivaldybė aktyviai bendradarbiauja su verslininkais, ūkininkais,  ir artimiausiu metu Alytaus rajone  tikimasi vietinių ir užsienio verslininkų  investicijų ir naujų darbo vietų.

Esame nutarę, kad socialinių pašalpų skirstymo komisijos posėdžiuose dalyvautų ir darbo biržos atstovai, ir darbdaviai, ir ūkininkai, kurie iš karto informuotų gyventojus  apie galimybę įsidarbinti. Svarbu, kad žmogus norėtų dirbti.

Galimybės judėti į priekį visada yra.

– Tad kokia kryptimi juda Alytaus rajonas?

– Modernėjimo. Ir patrauklumo, kurio jam niekada netrūko ir, tikiu, su kiekviena diena bus vis daugiau, tačiau viskas priklauso ne tik nuo savivaldybės ar jos vadovų, bet ir nuo pačių Alytaus rajono gyventojų noro bei pastangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius