Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 17 /17:40

Ambasadorė JK: britai yra šokiruoti parlamentarės žmogžudystės įžūlumo

Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė sako, kad britų parlamentarės Jo Cox nužudymas gali mobilizuoti narystę Europos Sąjungoje (ES) palaikančius britus kitą savaitę vyksiančiame referendume.
Britai gedi nužudytosios parlamentarės Jo Cox
Britai gedi nužudytosios parlamentarės Jo Cox / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Parlamentarė buvo už Britanijos pasilikimą, aktyvi kampanijos dalyvė. Matyt, kad šį flangą, kuris pasisako už Britanijos likimą, suaktyvuos įvykis, tačiau kiek, sunku pasakyti, ar to užteks, kad pasilikimo šalininkai laimėtų referendumą“, – BNS penktadienį sakė ambasadorė.

Anot diplomatės, britai yra šokiruoti žmogžudystės įžūlumo, o abi kampanijos pusės sutarė vienai dienai sustabdyti agitacijas prieš birželio 23-osios referendumą.

„Britai yra šoke. Vakar, kai buvo paskelbta ši žinia, nebuvo aišku, kaip reaguoti, nes visus šokiravo pats žmogžudystės įžūlumas: tai įvyko Jorkšyre, pirmą valandą dienos, parlamentarei einant iš susitikimo su rinkėjais – ji buvo užpulta, į ją šaudyta, durta peiliu, užpuolikas iškart areštuotas.

Liudininkai teigia, kad jis užpuolimo metu šaukė „Britain first“ (Britanija pirmiausia), tai yra „Brexit'o“ kampanijos šūkis, kas siūlo politinius žmogžudystės motyvus“, – svarstė diplomatė.

Ji sakė, kad šis faktas yra „labai neraminantis“ bendrame „labai emocingos“ kampanijos kontekste.

Užuojautas dėl J.Cox žmogžudystės pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis, kiti Lietuvos politikai.

„Per toli. Pernelyg pavojinga“, – rašė prezidentė. „Tokiais būdais neįmanoma pasiekti jokių politinių tikslų“, – pabrėžė premjeras. „Neapykanta yra mirtina. Siunčiu maldas šeimai ir draugams“, – teigė L.Linkevičius. Užuojautas jie pareiškė socialiniame tinkle „Twitter“.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė užuojautos dėl J.Cox mirties laiške Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų Pirmininkui Johnui Bercow rašo, jog „brutaliu nusikaltimu buvo nutrauktas jos ryžtingas įsipareigojimas ir atstovavimas ją išrinkusiems žmonėms“.

„Aukos artimiesiems ir Jūsų šalies žmonėms norime palinkėti tvirtybės šiuo sunkiu metu“, – teigia Seimo pirmininkė.

Didžiosios Britanijos parlamento narė, leiboristų partijos atstovė Jo Cox buvo šalies narystės Europos Sąjungoje kampanijos dalyvė, pasisakiusi ir už didesnę Britanijos pagalbą pabėgėliams iš Sirijos, buvo nužudyta Berstolo kaime Vakarų Jorkšyre, Anglijos šiaurėje – savo rinkimų apylinkėje. Nusikaltimo vietoje rasti ginklai, tarp kurių buvo ir šaunamasis, policija sulaikė 52-ejų įtariamąjį.

Referendumas dėl Didžiosios Britanijos ateities ES vyks kitą ketvirtadienį. Apklausos rodo, kad tiek ES skeptikų, tiek šalininkų stovyklos yra apylygės.

Davidas Cameronas ragina laikytis rimties

Didžiosos Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas penktadienį paragino visus viešuose debatuose būti tolerantiškus; jis kalbėjo netoli tos vietos, kur buvo nužudyta parlamentarė Jo Cox; taip pat pranešta, kad parlamentas susirinks pirmadienį pagerbti nužudytos kolegės.

„Ten kur matome neapykantą, kur matome nesutarimus, kur matome netoleranciją, turime to atsisakyti“, – sakė konservatorius D.Cameronas Berstolo kaime Anglijos šiaurėje per bendrą renginį su leiboristų lyderiu Jeremy Corbynu, kuris sakė, kad raginimas sušaukti parlamentą priimtas.

„Šiandien mūsų tauta yra visiškai sukrėsta. Laikas sustoti ir pagalvoti apie kai kuriuos dalykus, kurie svarbūs mūsų šaliai“, – sakė D.Cameronas.

Jis paragino žmones „branginti demokratiją, kurią turime šiose salose“, dar pridurdamas, kad Britanijos taika, stabilumas ir ekonominė gerovė - visa tai „pagrįsta tolerantiškumu“.

J.Corbynas pasakė paprašęs Bendruomenių Rūmų pirmininko ir D.Camerono sušaukti parlamentą, kad parlamentarai galėtų pagerbti J.Cox, buvusią pagalbos darbuotoją ir dviejų vaikų motiną, pirmą kartą pernai išrinktą į parlamentą.

„Parlamentas bus sukviestas pirmadienį, kad galėtume pagerbti ją visų šioje šalyje vardu, visų, kurie vertina demokratiją, žodžio laisvę, politinės išraiškos laisvę be jokio brutalumo, kurį patyrė Jo“, – pažymėjo J.Corbynas.

Yra suimtas vienas 52-ejų vyras po žiauraus išpuolio, per kurį į J.Cox buvo šauta du ar tris kartus ir dar durta peiliu, kai ji gulėjo ant grindinio, kaip nurodė liudininkai.

J.Bercow dar pažymėjo, kad „negalima leisti blogiui, negalima leisti, kad jis triumfuotų prieš gėrį“.

Parlamente kol kas yra laisva Betlio ir Speno apygardai atstovaujančio parlamentaro vieta.

D.Camerono vadovaujama konservatorių partija penktadienį pareiškė, kad toje apygardoje per pakartotinus rinkimus nekels savo kandidato, kad pagerbtų „daugelio mylimą“ politikę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius