Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 25

Analitikas: keršydama už Kaliningrado blokadą Rusija gali bandyti iš dalies uždaryti dangų virš Lietuvos

Politikos analitikas Ivanas Preobraženskis mano, kad Rusija gali „atkeršyti“ Lietuvai už Europos Sąjungos sankcijų sąraše esančių prekių ribojimą į Kaliningradą ir mėginti iš dalies uždaryti dangų virš Lietuvos. Tačiau tokį scenarijų daugelis ekspertų vertina kaip mažai tikėtiną – Lietuva yra NATO narė, ir JAV ne kartą patikino, kad kolektyvinės gynybos įsipareigojimai išlieka tvirti, tad Rusijos kariniai veiksmai prieš aljanso šalį sulauktų NATO atsako.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Politologas, kurį cituoja Ukrainos naujienų agentūra UNIAN, teigė, esą nepaisant to, kad Kaliningrado srities administracijos vadovas Antonas Alichanovas inicijavo derybas dėl sankcionuotų prekių importo, „Kremlius ir toliau užtikrins tranzitą jėga“.

Tarp Rusijos svarstomų atsakymų Lietuvai, be kita ko, yra įstatymo projektas dėl šalies nepriklausomybės nepripažinimo.

„Tačiau procesai prasidėjo dar anksčiau, kai dangus virš Europos tapo uždaras Rusijai. Tuomet prasidėjo pirmieji rimtesni oro gynybos sistemų tiekimai Baltarusijai, kurios, tiesą sakant, buvo ne itin reikalingos karui su Ukraina, bet gana naudingos uždarant dalį dangaus virš Lietuvos“, – pridūrė I.Preobraženskis.

Politologo nuomone, Rusija galėtų iš dalies uždaryti dangų virš Lietuvos – „virš trumpiausio kelio į Kaliningradą, t.y. Suvalkų koridoriaus“ – ir pradėti civilinį bei krovininį oro tranzitą.

Vykdydama Europos Sąjungos sankcijas, Lietuva šį mėnesį sustabdė sankcionuotų krovinių tranzitą tarp Kaliningrado srities ir pagrindinės Rusijos Federacijos teritorijos.

Vėliau Kaliningrado srities gubernatorius A.Alichanovas pareiškė, kad Lietuvos sprendimas uždrausti tranzitą yra „ekonominis regiono smaugimas“. Pasak jo, valdžios institucijos sieks, kad sprendimas būtų peržiūrėtas.

Vėliau Federacijos Tarybos narys Andrejus Klišas pareiškė, kad „Lietuvos bandymas įvesti Kaliningrado srities transporto blokadą yra Rusijos suvereniteto šiame regione pažeidimas“.

Tuo pat metu Rusija pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų dėl Lietuvos transporto blokados Kaliningrado srityje.

Lietuvos valdžios ir Europos Sąjungos institucijų atstovai pabrėžia, kad Lietuva taiko visų ES šalių įvestas sankcijas, tačiau Europos Komisija dar žada peržiūrėti jų taikymo aspektus.

Nesankcionuotos prekės ir keleiviai tarp pagrindinės Rusijos dalies ir Kaliningrado srities keliauja įprastai.

Lietuvos kariuomenė teigia, kad situacija išlieka nepakitusi, šiai dienai tiesioginės karinės grėsmės Lietuvai nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius