Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 16 /15:15

Kuriasi nauja liberalų partija: žada būti kitokia nei visos

Šeštadienį į vieną iš Vilniaus viešbučių sugužėjo būrys liberalių pažiūrų piliečių – čia jie rengia „Lietuvos konferenciją“, kuri duos startą naujos partijos steigimui. Viena iš partijos iniciatorių Seimo narė Aušrinė Armonaitė sako, kad politinė organizacija galėtų būti įsteigta kovą–gegužę. Ji esą skirsis ne tik nuo dabar veikiančio Liberalų sąjūdžio, kurį politikė paliko, bet ir nuo kitų partijų.
Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius
Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes skirsimės ne tik nuo Liberalų sąjūdžio. Mes skirsimės nuo visų politinių partijų. Darysime viską, kad kalbėtume apie politinį turinį, apie laisvės idėjas, Lietuvos politikai pasiūlysime naujas temas, kurios galbūt šiandien yra tik patyliukais svarstomos“, – dėstė A.Armonaitė.

Tos temos, anot jos, – skaitmeninė ekonomika, žmogaus teisės, ir ypatingai, švietimas.

„Norime, kad baigtųsi visų karas prieš visus. Mes tame nedalyvausim“, – tikino politikė.

Žada „normalią politiką“ ir laisvę

Ji teigė neatmetanti galimybės siekti būsimos partijos pirmininkės posto.

„Bet šiandien mano vaidmuo sutelkti tuos žmones, kurie tiki liberalios politikos perspektyva Lietuvoje“, – kalbėjo Seimo narė.

Lietuvos valstybės atkūrimo dieną rengiamoje „Lietuvos konferencijoje“, anot A.Armonaitės, dalyvaus gyventojai tiek iš Vilniaus, tiek iš kitų miestų. Čia susirinks ir būsimos partijos nariai.

Jų, anot parlamentarės, yra apie 2 tūkst. Daugelis esą nėra anksčiau dalyvavę politikoje.

Politinei partijai įsteigti Lietuvoje būtina turėti ne mažiau kaip 2 tūkst. steigėjų.

Už konferenciją sumokėjo R.Šimašiaus komitetas

Tiek bendraminčių, anot A.Armonaitės, jau yra, tačiau naujos partijos steigti oficialiai, kol kas neskubama.

„Norime iš pradžių kalbėti apie turinį, kodėl, auginti bendraminčių gretas ir ateiti į politinę areną pasiruošus“, – pasakojo ji.

Už šeštadienį vykstančią „Lietuvos konferenciją“, A.Armonaitės teigimu, sumokėjo savivaldos rinkimuose dalyvaujantis komitetas „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Tai bus rinkiminės išlaidos, nes kalbame ir apie rinkimus“, – dėstė ji ir pridūrė, kad salės nuoma kainavo apie 1500 eurų.

Tarp „Lietuvos konferencijos“ svečių – motociklininkas Balys Bardauskas, rinkimuose į Seimą Zanavykų apygardoje kandidatavęs Mindaugas Tarnauskas, kovą vyksiančių savivaldos rinkimų kandidatas Redas Laukys, buvę Liberalų sąjūdžio, Vilniaus savivaldybės tarybos nariai Markas Adamas Haroldas, Linas Kvedaravičius, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Naujos partijos, anot pastarojo, Lietuvai reikia, nes reikia ir „normalios politikos“, kuri būtų paremta laisvės principais.

„Nes tokios iki šiol labai trūko“, – sakė jis.

R.Šimašius neatskleidžia, ar sieks vadovauti partijai

R.Šimašius tikino, kad kol kas yra anksti kalbėti apie būsimos partijos lyderį. Tą patį jis atsakė ir pasiteiravus, ar bandys siekti partijos pirmininko posto.

„Pasižiūrėjus čia ir į veidus, kuriuos matom, matome naują, gražią, šviesią Lietuvą. Kai aš kalbu, kad reikia partijos, kuri turi atstovauti laisvės idėjai, tokios ir reikia“, – aiškino meras.

O Liberalų sąjūdis laisvės idėjai neatstovavo?

Visą laiką buvo bandymas.

„Visą laiką buvo bandymas. Negali sakyti, kad jis nebandė atstovauti, yra tikrai daugybė žmonių, kurie tą daro, bet iškrypimų iš to kelio buvo visokių, labai daug. Dėl to tenka apgailestauti, kad, deja, tas laivas užgrobtas“, – atsakė R.Šimašius.

Būsima partija, anot jo, bus įtraukianti, šiuolaikiška, besiremianti laisvės idėja. A.Armonaitė pridūrė, kad partija dar ir atkurs liberalizmo politines idėjas Lietuvoje.

A.Armonaitė: bylos šleifo neturime

„Iki šiol politinės partijos Lietuvoje, ypatingai paskutiniais metais, užsiima tik savo išgyvenimo klausimais. XXI a. gali tapti galimybių amžiumi Lietuvai tiek švietime, tiek ateinant naujoms technologijoms į ekonomiką. Pagaliau, atvira visuomenė irgi turi tapti tema Lietuvos politikoje. Visos politinės partijos apie tai nekalba“, – dėstė politikė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Naują partiją kuriantys A.Armonaitė ir R.Šimašius politinės korupcijos byloje įtariamą Liberalų sąjūdį paliko lapkričio 2-ąją ir kartu išsivedė būrį Vilniaus skyriaus narių.

A.Armonaitė, paklausta, kaip naujoji partija dorosis su bylos šleifu, atsakė: „Mes bylos šleifo neturime, tai nėra su kuo dorotis.“

Spalio pabaigoje R.Šimašius pranešė kartu su komitetu „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ dalyvausiantis kovo 3 dieną vyksiančiuose savivaldos rinkimuose. Tarp komiteto steigėjų – visi dabartiniai Vilniaus miesto tarybos Liberalų „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ frakcijos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius