-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 22 /16:58

Ant Vyriausybės stalo – „Amber Grid“ saugumo planas

Vyriausybė šią savaitę turėtų patvirtinti strateginį dujotiekio į Lenkiją (GIPL) statybos projektą įgyvendinančios dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ saugumo planą. Tik po to vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija galės pateikti galutinę išvadą dėl konkurso laimėtojo, o „Amber Grid“ – pasirašyti sutartį su rangovu.
AB „Amber Grid“
AB „Amber Grid“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas BNS patvirtino, kad šią savaitę Vyriausybė ketina tvirtinti „Amber Grid“ saugumo planą – dokumentas bus svarstomas uždarame posėdyje ir nebus viešinamas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Pagal strateginių įmonių įstatymą tokios bendrovės privalo parengti saugumo planus, juose numatomos fizinio, kibernetinio, personalo saugumo, informacinio slaptumo priemonės, taip pat turtas, svarbus strateginei veiklai.

Vyriausybinės komisijos vadovas Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis BNS sakė, kad patvirtinus saugumo planą, komisijai bus lengviau priimti sprendimą dėl dujotiekio statybos rangovo konkurso laimėtojo.

Energetikos ministro teigimu, komisijai jau pateikta trijų geriausius pasiūlymus pateikusių konkurso dalyvių eilė. Nugalėtojas iš jų bus parinktas tik patikrinus, ar nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Visi rangovo konkurso dalyviai kol kas laikomi paslaptyje. BNS žiniomis, jame dalyvavo 4 Lietuvos ir jų partnerių iš užsienio susivienijimai, taip pat po vieną Ispanijos ir Graikijos bendroves.

Mažiausią kainą – apie 75 mln. eurų (be PVM) konkursui teigia pasiūliusi Kauno bendrovė KRS, bet, anot jos vadovo Dariaus Vilimo, ji neatitiko nacionalinio saugumo kriterijų, nes dalyvavo kartu su Baltarusijos vamzdynų tiesimo įmone „Beltruboprovodstroj“.

„Gavom neigiamą VSD (Valstybės saugumo departamento – BNS) pažymą ir nepraėjom toliau. Gavom raštus, komisija nusprendė, kad yra grėsmė šaliai, pasirašė ministras pirmininkas, energetikos ministras, kad netinka mūsų jungtinė veikla“, – BNS sakė KRS vadovas.

Jo teigimu, Baltarusijos įmonė yra viena stipriausių dujotiekių statytojų buvusioje Sovietų Sąjungoje, todėl buvo pasirinkta kaip galima partnerė.

„Pagalvojom, kad taip gali būti, bet kai domėjomės, ji tikrai rimta įmonė, su ja galėtume padaryt tą objektą. Gaila, metus dirbom, pinigų kiek išleista, netoli 100 tūkst. eurų vien konkursas kainavo, didelė komanda dirbo tiek mūsų, tiek jų. (...) Įstatymai yra įstatymai, prieš Vyriausybę labai nepasiginčysi“, – kalbėjo D.Vilimas.

Pasak Ž.Vaičiūno, sprendimą dėl laimėtojo tikimasi priimti rugpjūtį, o dujotiekio statybos darbus pradėti spalio pradžioje.

„Lietuvos dujos“ nuotr./Dujotiekis
„Lietuvos dujos“ nuotr./Dujotiekis

„Amber Grid“ Strateginio planavimo ir komunikacijos skyriaus vadovas Danas Janulionis mano, kad dėl būtinų procedūrų, pavyzdžiui, akcininkų susirinkimo sušaukimo, šie terminai gali kiek nusikelti.

„Amber Grid“ jau skelbė, kad plieno vamzdžius dujotiekiui už 31,9 mln. eurų (su PVM) tieks Lenkijos bendrovė „Izostal“. Lietuvos įmonės akcininkams liepos 23 dieną pritarus, su „Izostal“ bus pasirašyta sutartis.

165 km ilgio 700 mm skersmens dujotiekis Lietuvoje bus tiesiamas nuo Jauniūnų kompresorių stoties Širvintų rajone iki Lietuvos–Lenkijos sienos Lazdijų rajone.

Pasirašius abi – vamzdžių ir rangos darbų – sutartis bus pradėta dujotiekio statyba. Numatoma, kad jungtis pradės veikti 2021 metų pabaigoje.

Viso dujotiekio ilgis bus 508 km, vertė – 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 136 mln. eurų. Jo pajėgumai leis Baltijos šalių kryptimi transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.

GIPL projektą „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius