Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 20

Antanas Mockus mokė išrinktuosius merus pasinaudoti lietuvių gėdos ir kaltės jausmais

Šią savaitę Vilniuje viešintis buvęs Kolumbijos sostinės Bogotos meras Antanas Mockus penktadienio pietus praleido su pirmuose tiesioginiuose merų rinkimuose išrinktais politikais. Organizacijos „Global Lithuanian Leaders“ surengtame pasimatyme A.Mockus naujuosius Lietuvos merus skatino dirbant visada įsivaizduoti, kad juos stebi Dievas, kameros ir konkurentai, o siekiant pokyčių visuomenėje apeliuoti į lietuviams labai svarbius gėdos ir kaltės jausmus.
Antanas Mockus ir Remigijus Šimašius
Antanas Mockus ir Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Humoro nestokojantis 62 metų A.Mockus pažymėjo, kad jam stojus prie Bogotos miesto vairo, šios sostinės problemos buvo kur kas sudėtingesnės nei visų Lietuvos savivaldybių kartu sudėjus.

„Man kandidatuojant pirmai kadencijai mieste buvo tokia bloga padėtis, kad žmonės priėmė mane kaip paskutinę viltį. Jei padėtis nebūtų buvusi tokia bloga, aš turbūt nebūčiau laimėjęs rinkimų“, – savikritiškai kalbėjo A.Mockus.

Jei padėtis nebūtų buvusi tokia bloga, aš turbūt nebūčiau laimėjęs rinkimų.

Prieš pradėdamas dirbti A.Mockus su miesto bendruomene pasirašė sutartį, kurioje buvo numatyti 180 darbų, kuriuos jis ketina atlikti. Visų jų rezultatai buvo pamatuojami, todėl išsisukti ar interpretuoti rezultatus sau tinkama linkme A.Mockui buvo sunku.

Todėl panašiai veikti A.Mockus ragino ir Lietuvos merus. Jis tvirtino, kad meras visada turi pasitikėti savimi, turi būti tikras tuo, ką daro net jei miestui vargstant mokėtų už gatvėje patruliuojančius pajacus, ir kartais tiesiog privalo neatsižvelgti į aplinkinių nuomonę, kad padarytų, ką sugalvojęs. Tačiau kartu, pasak A.Mockaus, meras turi žiūrėti į savo pareigas, kaip į vedybas.

„Tai kaip vedybos. Jei nori atsisakyti pareigų, gali, bet žmonės už tai pyks, nesupras ir sakys, kad durnių voliojate“, – aiškino A.Mockus į susitikimą su juo atėjusiems naujai išrinktiems Vilniaus, Kaišiadorių, Neringos, Birštono, Telšių ir Anykščių merams.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Mockus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Mockus

Siūlė nepamiršti, kad juos mato Dievas

Keistais socialiniais eksperimentais garsėjantis A.Mockus sakė, kad didelė dalis jų nebūtų pasiteisinusi, jei jis pats nebūtų kartais neslėpdamas naivumo jais tikėjęs.

„Aš tikrai buvau naivus. Ir tas naivumas gelbėjo, kai per televiziją kreipiausi į žulikus: „Pone žulike, prašom nežulikaut.“

Vaikystėje mus moko, kad Dievas viską mato, net ir tą slapčia suvalgytą marmelado stiklainį. Tapus meru svarbu nepamesti to jausmo.

Pasak jo, svarbiausia žmonėms savo pavyzdžiu rodyti, kad galima gyventi sąžiningai. Vienas iš pagrindinių to principų, pasak A.Mockaus, galvojimas, kad esi matomas, kad ir ką darytum.

„Vaikystėje mus moko, kad Dievas viską mato, net ir tą slapčia suvalgytą marmelado stiklainį. Tapus meru svarbu nepamesti to jausmo – visada įsivaizduoti, kad mato, jei ne Dievas, tai kameros, fotografai, kolegos. Net apie savo konkurentus kalbėkite taip, lyg jie sėdėtų prie to paties stalo. Tada dingsta neapykanta ir keiksmai, o tai labai svarbu“, – mokė A.Mockus.

Be to, kad suprastum savo miesto visuomenę, pasak buvusio Bogotos mero, svarbu suvokti, kuo vadovaujasi jo gyventojai – papročiais, įstatymais ar sąžine. Taip pat svarbu ir tai, ar žmonės gerai elgiasi tik dėl suvokimo, kad suklydę bus nubausti, ar iš geros valios.
 
„Mane augino su kaltės jausmu. Aš turėdavau atgailauti, jei ką ne taip padarydavau, melstis, eiti išpažinties. Todėl aš labai stiprų sąžinės jausmą turiu. Tačiau kiti žmonės yra valdomi bausmių baimės. Ir jiems neveikia mokymai per sąžinę“, – pažymėjo jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Mockus ir Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Mockus ir Remigijus Šimašius

Žudytųsi tik Lietuvoje

A.Mockaus teigimu, didžiausia Lietuvą krečianti problema, kurią pirmiausia reiktų naikinti, yra savižudybių paplitimas. Pasak filosofiją mėgstančio A.Mockaus, tai giliai susiję su lietuvių mentalitetu, nes jų kaltės ir gėdos jausmas toks didelis, kad jie verčiau žaloja save nei ieško kitų kaltųjų.

„Jei sudedi skaičius nužudymų Kolumbijoje, tenkančių 100 tūkst. žmonių, jie neprilygsta Lietuvos savižudybių skaičiui“, – pažymėjo A.Mockus.
 
Tačiau kaltės ir gėdos jausmus, pasak A.Mockaus, galima būtų panaudoti siekiant kurti pilietinę visuomenę, kuri šių jausmų vedina siekia socialinių pokyčių ir laikosi įstatymų.

Jei kada sugalvosiu nusižudyti, tai atvažiuosiu į Lietuvą ir nusižudysiu.

A.Mockus pripažino, kad jis taip pat ne kartą yra galvojęs apie savižudybę ir net rado kelių, kaip save nuo jos apsaugoti. Jis pasakojo su draugu sudaręs sutartį, kad prieš pasitraukdami iš gyvenimo jie būtinai vienas kitam paskambintų. A.Mockus svarstė, kad galbūt tokios sutartys pagelbėtų ir Lietuvoje.

„Be to, pasakiau, kad jei kada sugalvosiu nusižudyti, tai atvažiuosiu į Lietuvą ir nusižudysiu. Taip žmogus apsunkini save, nes tada turi pirkti bilietą, kažkur važiuoti, o tada ir noras praeina“, – sakė jis.

Klausė, kaip išpopuliarėti ir kaip išlikti

Į „Global Lithuanian Leaders“ surengtą susitikimą su A.Mockumi atvykusiems išrinktiems Lietuvos merams buvusio Bogotos vadovo labiausiai rūpėjo paklausti, kaip jiems tapti tokiais populiariais, kaip jis, ir kaip išlikti pareigose, kai keistumais nebesudominsi.

„Supratau, kad buvote išrinktas už tai, kad buvote keistas. Pas mus irgi dažnai renka už tai, kad nauji, kad dar nežinomi, bet būna, kad perrenka ir matydami darbus. Kokias dar savo savybes įvertintumėte? Ką rinkėjams žadėjote, ką kalbėjote?“, – teiravosi ilgametė Birštono merė socialdemokratė Nijolė Dirginčienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Birštono merė sociademokratė Nijolė Dirginčienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Birštono merė sociademokratė Nijolė Dirginčienė

„Svarbiausia – sąžiningumas ir vaizduotė“, – pabrėžė A.Mockus.

Jis pripasakojo daugybę istorijų apie savo idėjas, kurios iš pirmo žvilgsnio niurgzliams galėjo pasirodyti net kvailos.

A.Mockus prisiminė, kaip norėdamas atgrasyti Bogotos gyventojus nuo alkoholio, siūlė jiems vandens ir sodos kokteilius, kaip neperšaunamoje liemenėje išsikirpo skylę širdies plote demonstruodamas nesibaiminantis nusikaltėlių ir ja vilkėdamas važiavo pas Belgijos karalių.

Taip pat, apie žmonių parodytą gerą valią, kai nesugebėjus miesto tarybos įtikinti, kad reikia didinti mokesčius už elektrą, savo pavyzdžiu įkvėpė 63 tūkst. miesto gyventojų mokesčius pasididinti savanoriškai.

Komanda – daugiau nei pusė darbo

Išrinktojo Kaišiadorių mero Vytenio Tomkaus klausiamas, kaip jam pavykdavo savo idėjomis užkrėsti komandą ir kaip sekdavosi tą užsidegimą išlaikyti, A.Mockus pripažino, kad tai nebuvę lengva.

Komandos paskyrimas yra daugiau nei 50 proc. rezultato.

„Tačiau tai labai svarbu. Komandos paskyrimas yra daugiau nei 50 proc. rezultato. Labai žiūrėjau, ar gerai supranta savo sritį, ar pritampa, galiausiai, ar jų neerzina keista mano kūno kalba, judesiai“, – pasakojo A.Mockus.

Pasak jo, kartais lyderiui verta pasiduoti ir juslėms. „Jei blogai mano kūnui, dažniausiai pasirodo, kad kažkas iš tiesų vyksta ne taip“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kaišiadorių meras konservatorius Vytenis Tomkus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kaišiadorių meras konservatorius  Vytenis Tomkus

Dar A.Mockus savo komandai uždraudė kalbant vartoti žodį „mes“, kuris tarp pasaulio politikų yra labai populiarus.

„Žmonės dažnai kalba naudodami „mes“. Tačiau miesto valdyba – tai ne miestas ir ji negali kalbėti už visus. Todėl liepiau sakyti „kai kurie iš mūsų“, o ne apibendrinti“, – aiškino jis.

Visą laiką dariau mažas šventvagystes, kad išreklamuočiau šventumą.

Jis pripažino, kad ne su visais komandos nariais pavyko sutarti.

Labiausiai nuviltas A.Mockus pripažino buvęs eismo departamento sekretorės, kuri jį viešai išdėjo į šuns dienas pareikšdama, kad A.Mockus savivaldybėje vykdo pedagogikos eksperimentus.

„Ji pasakė, kad mokslus jau seniai baigė, todėl nesileis būti mano eksperimentų dalimi. Tada ją atleidau viešai, nes ji pažeidė svarbiausią taisyklę: mano komanda mokosi visą gyvenimą“, – pasakojo jis.

Apibendrindamas abi savo kadencijas Bogotos miesto mero poste A.Mockus pripažino buvęs labai nestandartinis politikas: „Visą laiką dariau mažas šventvagystes, kad išreklamuočiau šventumą“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius