Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 19 /20:13

Antradienį paaiškės, kaip dėl koalicijos besiderančios partijos pasidalijo ministerijas: postų turės visos

Tikimasi, kad antradienį „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) pasirašys koalicinę sutartį, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Anot jo, ministrų portfelius pasidalys visos koalicijoje dalyvaujančios partijos. Kokios kuruojamos sritys ir kam atiteks, R.Karbauskis neatskleidžia. Tikina, kad ir dabartinis ministrų kabinetas apie pokyčius bei tikimybę, kad teks atsisveikinti su darbu Vyriausybėje, sužinos tik antradienį.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos posėdis dėl koalicijos formavimo / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Yra tikimybė, kad kitą antradienį koalicinė sutartis bus pasirašyta. Ją pasirašys ne tik partijų vadovai, bet jos tam tikrą priedą pasirašys visi koalicijoje esantys Seimo nariai“, – po trečiadienio pavakarę vykusio Valstiečių ir žaliųjų frakcijos posėdžio Seime komentavo R.Karbauskis.

Jis teigė, kad posėdžio metu buvo aptartos programinės nuostatos, dėl kurių susitarta, kalbėtasi apie postų būsimiems partneriams pasiskirstymą.

R.Karbauskis: būsimų partnerių norai tenkintini

R.Karbauskis neatskleidė, kaip tie postai išdalinti – esą nepasirašytas preliminarios koalicinės sutarties priedas: „Priedas nėra pasirašytas iki galo. Nėra pabaigtos derybos. Šnekėjomės apie tai, kokios yra pozicijos šitame derybų etape. Negaliu atsakyti, kol nebus pasirašyta.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aušra Norkienė

„Vaizdas toks, kad iš principo apie ką šnekama, yra tai, ką galima pasirašyti. Ką frakcija mūsų mano, kad reiktų pasirašyti“, – pažymėjo partijos lyderis.

Į klausimą, ar partijų norai dėl ministerijų bus tenkinami, R.Karbauskis atsakė teigiamai. „Tie norai, kurie išreikšti dabar derybose, yra tenkintini“, – nurodė jis.

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas anksčiau buvo sakęs, kad partijos prioritetas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vairas. „Tvarkiečių“ – Finansų, Aplinkos, Žemės ūkio, galbūt Kultūros ministerijos. Ar tokie norai liko iki šiol – neaišku.

Dar antradienį 15min kalbintas „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis sakė, kad „nėra absoliučiai apie postus kalbos, apie postus bus kalba tik po Joninių“.

LLRA-KŠS anksčiau viešai norų dėl postų ministerijose nereiškė, tačiau R.Karbauskis patikino, kad ir jai teks atsakomybių sritis.

Klausiamas, ar visos į koaliciją besiburiančios partijos turės savo atstovus ministerijose, „valstiečių“ lyderis patikino: „Visos keturios.“

Šiuo metu Vyriausybėje nedirba LLRA-KŠS ir „tvarkiečių“ deleguoti ministrai. „Socialdarbiečiams“ atstovauja užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Visi kiti dvylika ministrų – dauguma nepartinių – dirba kaip „valstiečių“ atstovai.

Tikisi, kad „tvarkiečių“ frakcija nesugrius

R.Karbauskis reiškė viltį, kad preliminari ketvirtadienį frakcijoje aptarta koalicinė sutartis iki antradienio nesikeis, tačiau negarantavo, kad sutartyje išdėstyti siekiai ir bus įgyvendinti.

Tai yra deklaracija to, ką koalicija nori padaryti. Bet ne visą laiką viskas pavyksta.

„Koalicinė sutartis, darbų planas, dar nereiškia, kad priiminėjant biudžetą viską pavyks padaryti. Tai yra deklaracija to, ką koalicija nori padaryti. Bet ne visą laiką viskas pavyksta. Tai išraiška to, ką mato, kaip prioritetą“, – dėstė partijos pirmininkas.

Apie valstybės galimybes įgyvendinti partijų siūlomus pokyčius trečiadienį kalbėjo ir premjeras Saulius Skvernelis – esą viskas paaiškės rudenį, kai spręsis biudžeto klausimai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Anksčiau skelbta, kad Darbo partija iš Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos ketina atšaukti Valentiną Bukauską. Dėl tų griūtų „tvarkiečių“ frakcija, kiltų keblumų dėl koalicijos formavimo.

LVŽS pirmininkas tvirtino, kad ši situacija išsispręs: „Tikrai nesvarstomas klausimas, kad kažkas kažką skolintų – Seimo narius. Mano žiniomis, ten neturėtų būti problemų. [...] Manau, frakcija ras sprendimus, kurių jiems reikia [...].“

Premjeras S.Skvernelis, anot LVŽS lyderio, nedavė pažado, kad po liepos 12-osios liks pareigose, tačiau politikas prognozavo, kad liks.

Žadėjo perklausti S.Skvernelio, ar tęs darbą

„Memorandume jo sutikimas buvo. Aš nemanyčiau, kad dabar keistųsi situacija“, – tikino R.Karbauskis ir sakė, kad turės perklausti S.Skvernelio, ar Vyriausybei jis žada vadovauti toliau.

Jei S.Skvernelis darbą tęs, į jo požiūrį bei siūlymus dėl ministrų kandidatūrų, bus atsižvelgiama, pažymėjo R.Karbauskis.

„Tas buvo iki šiol, tas bus toliau. Vyriausybėje negali dirbti žmonės, su kuriais nebūtų sutariama dėl bendro darbo, dėl bendro matymo“, – aiškino jis.

Trečiadienį tiek „valstiečių“, tiek kitų į koaliciją norinčių jungtis partijų derybininkai jau dalyvavo viename posėdyje, kur aptarė galimus naujus darbus. Ieškota sutarimo dėl tėvystės-motinystės išmokų ir vaiko pinigų didinimo. Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Jonas Jarutis sakė, kad geriau didinti pastaruosius.

„Einame prie to prioriteto, kad skirtume daugiau lėšų universaliai vaiko išmokai. Preliminariai aptarta, kad universali išmoka būtų 70 eurų ir 100 eurų daugiavaikėms bei neįgalius vaikus auginančios šeimoms“, – dėstė politikas, kurio pasisakymą cituoja BNS.

Šiuo metu išmokos už vaiką atitinkamai yra 50 ir 70 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis ir Rita Tamašiūnienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis ir Rita Tamašiūnienė

Vaiko pinigus visiems, ne tik daugiavaikėms šeimoms ir neįgaliesiems, iki 100 eurų didinti siūlo LLRA-KŠS.

„Tvarkiečiai“ reiškia palaikymą vaiko pinigų, o ne priežiūros išmokų didinimui

Didesnių vaiko priežiūros išmokų siekia partija „Tvarka ir teisingumas“. Anksčiau reikalavę 100 proc. tėvo ar motinos algos dydžio išmokų pirmaisiais metais ir 75 proc. – antraisiais, „tvarkiečiai“ poziciją kiek sušvelnino – antraisiais metais paprašė 45 proc. algos dydžio išmokų.

Partijos atsakingasis sekretorius Almantas Petkus reiškė palaikymą siūlymui didinti vaiko pinigus, o ne priežiūros išmokas, nors praėjusią savaitę „tvarkiečių“ derybininkas Vytautas Kamblevičius sakė, kad partija nuo savo noro nesitrauks.

Vaiko priežiūros išmokos, kaip komentavo A.Petkus, mokamos iš „Sodros“ biudžeto, o „tvarkiečių“ siūlymas papildomai iš „Sodros“ pareikalautų 50 mln. eurų, todėl esą būtų sunku „subalansuoti „Sodros“ biudžetą taip, kad ir pensijos būtų laiku mokamos ir jos didėtų“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Almantas Petkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Almantas Petkus

Dar trečiadienio popietę po Vyriausybės posėdžio ministras pirmininkas S.Skvernelis teigė, kad apie postų dalybas derantis dėl koalicijos kol kas nesikalbama.

Jei jis tęs premjero darbą (o tai numatyta memorandume, kurį pasirašė trys besiderančios partijos), kai kurie ministrai, anot jo, gali tikėtis būti nepakeisti. Kurie – S.Skvernelis nenurodė.

Jis iki šiol nepaskelbė, ar po liepos 12-osios, kai prisiekusiam prezidentui Vyriausybė turės grąžinti įgaliojimus, tęs darbą, ar atsistatydins.

Seimo pirmininko postas – „socialdarbiečiams“

Apie tai, kad trauksis, jei „prapils“, S.Skvernelis užsiminė laukdamas prezidento rinkimų rezultatų. Į antrąjį rinkimų turą politikas nepateko, liko trečias.

Po rinkimų „valstiečiai“ paskelbė apie norą formuoti naują valdančiąją koaliciją į ją kviesdami buvusius partnerius „socialdarbiečius“, partnerius „dėl bendro darbo“ „tvarkiečius“ ir dažnai valdančiųjų sprendimus palaikiusią Lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA-KŠS).

Tokia koalicija Seime turėtų 77 balsus.

„Valstiečiai“, „socialdarbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ pasirašė koalicijos memorandumą, pagal kurį premjero pareigos ir toliau paliekamos eiti LVŽS deleguotam S.Skverneliui, Seimo pirmininko postas atiduodamas „socialdarbiečiaims“. Dabar šias pareigas eina „valstiečiams“ priklausantis Viktoras Pranckietis ir trauktis neketina.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Sutarus dėl daugumos, pagal mandatų proporcijas ir bendrą sutarimą pertvarkomas ministrų kabinetas, Seimo vadovybės, komitetų ir nuolatinių komisijų sudėtis.

LLRA-KŠS, prie derybų prisijungusi vėliausiai, memorandumo nepasirašė.

Derybos Vyriausybės programos rėmuose

Galimi naujos koalicijos partneriai derėtis nutarė Vyriausybės programos rėmuose, tai yra, keičiant tik Vyriausybės programos įgyvendinimo planą.

Atskiros partijos siūlo: didinti vaiko pinigus, suteikti daugiau galių ir finansų savivaldai, įteisinti tarėjus, keisti tėvystės-motinystės išmokų dydžius, senjorams nuo 75 metų kompensuoti vaistus, nuo mokesčių atleisti pirmą kartą įsidarbinusius 25 metų jaunuolius, didinti gyventojų pajamų progresyvumą.

Atsisakyta siūlymo įvesti 5 proc. PVM tarifą šviežiems maisto produktams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius