Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 24

Lietuvos banko vadovu vėl siūlomas Vitas Vasiliauskas: „Euras kainų augimo nelėmė“

Seimas ketvirtadienį pradėjo svarstyti Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko galimybes centrinio banko valdybos pareigas eiti antrą kadenciją.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Vasiliauskas Seime sakė, kad, nors ne kartą stovėjo Seimo tribūnoje, bet šis kartas ypatingas ir ne pats paprasčiausias.

Jis nutarė aptarti ne tik ateities planus, bet ir praėjusią kadenciją. 

V.Vasiliauskas sakė, kad ruošdamasis kelionei į Seimą perskaitė, ką sakęs prieš penkerius metus, ir suprato, kad gali jaustis ramiai. 

„Atsisakyti esminių nuostatų man neteko“, – tikino V.Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuvoje po penkerių metų jo darbo Lietuvos banke labiau pasitikima ne tik bankais, bet ir valstybe. Tai esą įrodo, faktas, kad bankuose laikomų indėlių apimtys šių metų pradžioje viršijo 17 mlrd. eurų.

Pasak V.Vasiliausko, šalies bankų sektorius, išgyvenęs skausmingą apsivalymą, šiandien yra skaidrus ir sveikas, nebeliko tokių bankų, kurie keltų įtarimų ar grėsmių.

„Šiandieninė stabili padėtis nėra nei atsitiktinė, nei trumpalaikė. Mūsų finansų sistema pripažįstama tvaria“, – kalbėjo V.Vasiliauskas.

Jis tikino, kad pagrindiniai šių dienų iššūkiai finansų sektoriuje yra žemų palūkanų aplinka ir defliacija. Taip pat V.Vasiliauskas tikino norintis per kitą kadenciją sėkmingai įgyvendinti kreditų unijų pertvarką.

Skundėsi išaugusiomis kainomis

Darbo partijos atstovas Gediminas Jakavonis Lietuvos banko vadovo klausė, kodėl taip pakilo kainos įvedus eurą, kad jam tenka už daiktą, kainavusį 1 litą, dabar mokėti 1 eurą.

V.Vasiliauskas pripažino, kad paslaugų kainos po euro tikrai išaugo apie 4 proc., nes kainos buvo suapvalintos, tačiau pabrėžė, kad bendras kainų lygis nepakito. „Euro poveikis kainų augimui Lietuvoje buvo minimaliausias“, – sakė jis ir tikino tikrai nemelavęs, kai įvedant eurą žadėjo, kad euras kainų nepadidins. 

Socialdemokratas Bronius Bradauskas gyrė V.Vasiliauską, kad po penkerių metų darbo didelių pastabų jam neturintis. 

„Truputį daugiau konsultuokite Vyriausybę vidaus skolinimosi klausimais, nes Vyriausybė neišnaudojo vidaus skolinimosi...“, – kalbėjo B.Bradauskas ir buvo nutrauktas posėdžiui pirmininkavusio socialdemokrato Algirdo Syso, kuris pareiškė, kad „čia ne pageidavimų koncertas“.

Po prisistatymo Seime V.Vasiliauskas apsilankys Seimo frakcijose ir komitetuose, Seimas dėl jo kandidatūros balsuos balandžio 7 dieną.

Pirmoji V.Vasiliausko penkerių metų kadencija baigiasi balandžio 15 dieną. Antrai kadencijai į šias pareigas jo kandidatūrą teikia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

V.Vasiliauskas centriniam bankui vadovauja nuo 2011 metų balandžio 16 dienos.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas skiriamas penkerių metų kadencijai. Kadencijų skaičius neribojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius