Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 04 /13:15

II mero rinkimų turas Vilniuje: A.Zuoko reveransai R.Šimašiaus konkurentams

Pirmąjį kartą savivaldos rinkimuose dalyvaujančiai A.Zuoko ir vilniečių koalicijai „Laimingas Vilnius“ teko 3,05 proc. rinkėjų pasitikėjimas, Lietuvos laisvės sąjungai (LLS) – 1,23 proc. rinkėjų parama. Į merus išsikėlęs Artūras Zuokas keliaus į antrąjį savivaldos rinkimų turą Vilniaus mieste.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
VIDEO: Rytas po rinkimų: politikų komentarai

Buvęs sostinės meras A.Zuokas, kaip kandidatas į merus sulaukęs 22,7 proc. rinkėjų palaikymo, antrajame ture susitiks su dabartiniu miesto meru Remigijumi Šimašiumi. Pastarąjį savivaldos rinkimuose palaikė 37,28 proc. gyventojų.

A.Zuoko koalicija Vilniaus miesto savivaldybėje gali tikėtis 10 tarybos narių mandatų, iki šiol turėjo 6 narius.

„Galime pasidžiaugti, kad rezultatai buvo tokie, kokius prognozavom“, – pirmadienį Valdovų rūmuose vykusios spaudos konferencijos metu dėstė A.Zuokas.

Politikas pažymėjo, kad jo atstovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos kandidatai į merus gerai pasirodė penkiose savivaldybėse, o pretendentas Švenčionių rajone Rimantas Klipčius mero postą iškovojo jau pirmajame ture.

D.Štraupaitė: Visagine lietuvei merei sunkiau

R.Klipčius tikino, kad rezultatai atpirko atliktus darbus, žadėjo, kad savivaldybėje sieks išlaikyti pokyčių pagreitį.

„Be galo noriu padėkoti Švenčionių rajono žmonėms, kad jie pasitikėjo“, – į piliečius kreipėsi politikas.

Visagine į antrąjį turą išėjusi LLS atstovė Dalia Štraupaitė sakė, kad laukianti kova bus įdomi ir reiškė viltį, kad laimės.

„Man, lietuvei merei, gal sunkiau buvo laimėti pirmąjį turą, todėl, kad yra atominės problemos – šiandien valstybinė įmonė yra uždaroma. Situacija labai įdomi Visagine, tarsi miestas būtų suraitytas į tris dalis. Šimtas balsų skiria mane nuo žaliųjų ir daugiau kaip šimtas, gal 148 balsai, skiria Jevgenijų Šukliną, kuris buvo trečias“, – rezultatus komentavo LLS atstovė.

„Manau, kad lietuvė merė dar liks ketveriems metams“, – pridūrė ji.

„Ir kituose miestuose mes pasirodėme neblogai – Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) turės apie 50 mandatų, tai yra panašus skaičius, kokį turėjome 2015 metais“, – komentavo A.Zuokas.

Už korektišką kampaniją R.Šimašiui nedėkojo

Rinkimuose, A.Zuoko teigimu, nieko netrūko didesnei sėkmei – nebent balsų. Piliečiai, jo manymu, turėjo iš ko rinktis, balsai barstėsi, tad esą dabar antrajame ture pavyks tuos balsus sutelkti ir laimėti sostinės mero rinkimus.

Be problemų suburčiau tvirtą valdančiąją daugumą.

„Be problemų suburčiau tvirtą valdančiąją daugumą. Turiu patirtį ir žinau, ką reiškia būti netiesiogiai rinktam“, – tikino A.Zuokas ir dėkojo savo konkurentams už korektišką rinkimų kampaniją. Tarp jų R.Šimašiaus neįvardijo.

LLS, anot jo, pastaruosius metus be valstybinio finansavimo gyveno gana sudėtingai. O dabar, užsitikrinus finansavimą, reiškė viltį, kad sąjungai geriau seksis nacionaliniu mastu.

Klausiamas, ką siūlys Viktorui Uspaskichui už paramą antrame rinkimų ture, A.Zuokas atsakė: „Pirmą kartą turiu realią prabangą, nes mūsų požiūriai į daugelį dalykų, jeigu žiūrėsime tiek, kiek teko debatuoti, tiek programiniai siūlymai, kuriuos kalbėjo V.Uspaskichas, taip pat Dainius Kreivys, taip pat Virginijus Sinkevičius, netgi Edita Tamošūnaitė, yra labai panašūs. Šiuo atveju, mes turime labai gerą galimybę diskutuoti apie tai, kas svarbiausia miestui, ir rasti sprendimus, kurie reikalingiausi Vilniuj ir vilniečiams.“

Gal jau turi LVŽS ir TS-LKD paramą?

Sekmadienį, rinkimų vakaro pabaigoje politikas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo nuotrauka su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir konservatorių atstovais. Ar tai reiškia, kad A.Zuoko vardo koalicija užsitikrino jų paramą?

„Manau, jų paramą ir ne tik jų – ir V.Uspaskicho, ir Lenkų rinkimų akcijos užtikrina bendras požiūris į daugelį miesto problemų. Taip pat ir Gintautą Palucką reikėtų paminėti [...]. Manau, tai yra pagrindas, o šiaip aš nespėjau visiem padėkoti, nes kiekvienam įteikiau plakatą Jūsų kaimynas Artūras Zuokas ir padėką su savo asmeniniu autografu“, – kalbėjo politikas ir tikino tą patį padarysiantis su visais pretendentais, su kuriais teko diskutuoti pirmajame rinkimų ture.

Akciją „Jūsų kaimynas“ Vilniuje jis sakė tęsiantis ir toliau.

„Šią savaitę planuoju tiktai ne po dvi dienas, o po vieną dieną gyventi skirtingose Vilniaus miesto seniūnijose. Šią savaitę, rodos, gyvensiu Šeškinėje ir Naujojoje Vilnioje“, – dėstė A.Zuokas.

Jo nuomone, ši iniciatyva – geras būdas pačiupinėti realias problemas. Jei taps meru, A.Zuokas šią akciją taip pat žada tęsti.

Antrasis savivaldos rinkimų turas Lietuvoje vyks kovo 17 dieną.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje R.Šimašiaus štabe – pergalės dainos, A.Zuokas – antras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius