Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 16

Apklausa: dauguma gyventojų neįžvelgia lenkų diskriminavimo, bet mato politikavimą

Dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad lenkų tautinė mažuma nėra diskriminuojama, o dėl eskaluojamos įtampos labiausiai kaltina politikus, rodo trečiadienį paskelbti apklausos rezultatai.
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos respublikos Seimo
Lenkų protesto mitingas prie Lietuvos Respublikos Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paklausti, ar, jų nuomone, Lietuvos lenkai yra diskriminuojami, teigiamą atsakymą pasirinko 3,9 proc. respondentų, „greičiau taip“ atsakė 6,5 proc. Kad lenkai tikrai nėra diskriminuojami, teigė 59,6 proc. apklaustųjų, 23,1 proc. sakė, jog „greičiau ne“, rašo portalas delfi.lt.

Pasiteiravus, kas daugiausia prisideda prie Lietuvos lenkų problemų eskalavimo, 29,1 proc. pasirinko atsakymą „Lietuvos ir Lenkijos politikai vienodai“, 17,2 proc. manė, kad daugiausia problemas eskaluoja Lietuvos politikai lenkai, o 15,5 proc. nurodė Lenkijos politikus. Kad kalčiausi Lietuvos politikai lietuviai manė tik 2,7 proc. apklaustųjų. Ketvirtadalis gyventojų (25,6 proc.) teigė, kad kad daugiausia prie Lietuvos lenkų problemų eskalavimo prisideda patys Vilniaus krašto gyventojai lenkai.

Apklausą rugsėjo 12-19 dienomis atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausti 1007 Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 75 metai.

Lietuvoje gyvena apie 200 tūkst. lenkais save laikančių žmonių. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai ir jiems paramą kartais išsakantys Varšuvos pareigūnai piktinosi naujuoju Lietuvos Švietimo įstatymu, kuriuo stiprinamas lietuvių kalbos dėstymas tautinių mažumų mokyklose. Lietuvos pareigūnai priekaištus atmetė, pabrėždami, kad taip artėjama prie europinių standartų dėl valstybinės kalbos mokymo ir norima padėti tautinėms mažumoms geriau išmokti lietuvių kalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius