TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
2020 11 20

Apklausa parodė: lietuviai norėtų didesnių ES galių pandemijai įveikti

Lietuviai palankiai vertina Europos Sąjungos (ES) taikomas pandemijos suvaldymo priemones, bet 65 proc. šalies gyventojų norėtų didesnių ES galių pandemijai įveikti, o 44 proc. – gausesnių lėšų, rodo Europos Parlamento (EP) užsakymu atlikta apklausa.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip pranešė Europos Parlamento biuras Lietuvoje, šalies gyventojams svarbu, kad ES parama būtų skiriama tik valstybėms, užtikrinančioms teisės viršenybės ir demokratijos principus – tuo įsitikinę 70 proc. apklaustųjų Lietuvoje, visoje ES – 77 proc.).

Pusė europiečių ir lietuvių nurodė, jog dėl pandemijos visų pirma jaučia „neaiškumą“. Pandemija asmenines pajamas paveikė 47 proc. Lietuvos gyventojų (39 proc. – ES), o 24 proc. lietuvių to tikisi ateityje (ES – 27 proc.).

Net 62 proc. Lietuvos gyventojų teigiamai įvertino ES taikomas pandemijos suvaldymo priemones (ES vidurkis – 46 proc.).

Kritiškiau lietuviai įvertino savo šalies vyriausybės taikomas kovos su pandemija priemones (apklausa atlikta rugsėjo 25–spalio 7-ąją). Čia visuomenė pasidalijo per pusę: 47 proc. Lietuvos gyventojų šioms priemonėms pritarė, o kiti 47 proc. – ne. Tokia padėtis artima ES vidurkiui.

Lygiai taip pat Lietuvos visuomenė pasidalijo ir vertindama žmogaus laisvių ribojimus per pandemiją: 47 proc. gyventojų jiems nepritaria, o dar tiek pat – linkę juos pateisinti. Pagal šį rodiklį Lietuva artima kitoms Vidurio Europos šalims, kurių gyventojai gerokai kritiškesni nei vidutinis europietis. Visoje ES 59 proc. gyventojų linkę ribojimus pateisinti, o tik 37 proc. juos vertina kritiškai.

Palyginti su birželiu, visoje ES padaugėjo ribojimus vertinančių kritiškai. Lietuvoje šis padidėjimas sudaro net 16 proc. punktų – didesnis jis tik Kipre (30 proc. punktų). Labiausiai pateisinti ribojimus linkę suomiai, airiai ir maltiečiai, o mažiausiai – slovėnai, bulgarai ir lenkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius